Je wilt graag wat kilo’s kwijt en hebt al van alles geprobeerd? Vaak is het lastig om overtollig gewicht kwijt te raken. Dat komt omdat ons lichaam soms niet meer in staat is om vet af te voeren. De spijsvertering is dan uit balans en je lichaam slaat alleen nog maar vet op. Dan kan het een aanrader zijn om je voedingspatroon om te buigen. Ook is af en toe een streng dieet waarbij je in korte tijd veel gewicht verliest niet goed voor je lichaam. Dan ontstaat het jojo-effect waarbij je steeds aankomt en weer gewicht verliest. In onze blog geven we je vijf tips die je helpen bij het afvallen.

Voedingspatroon structureel veranderen

Heb je al van alles geprobeerd en je raakt je kilo’s niet kwijt? Denk er dan eens aan om je voedingspatroon om te buigen. Kies voor licht verteerbare voeding. Vervang zuivel door soja- en haverproducten. Brood door haver- en speltbrood en suiker door natuurlijke suikers. Eet meer groente en fruit en kies voor lichte vleesproducten zoals kip en kalkoen. Of ga naar een diëtiste en laat uitzoeken op welke voedingsmiddelen jij minder goed reageert. Zo kun je deze vermijden. Dit kan namelijk ook een oorzaak zijn.

Ongezonde gewoontes ombuigen

Ongezonde gewoontes gaan vaak gepaard met andere ongezonde gewoontes. Zo zie je dat mensen die roken vaak ook meer dan gemiddeld drinken. Ook eten ze vaak minder gezond en drinken ze veel koffie. Bekijk dus of je dit soort patronen kunt veranderen. Wanneer je rookt dan zou je bijvoorbeeld kunnen overstappen op een e-smoker. De helft van alle rokers komt op deze wijze van het roken af. Bouw de nicotine in de e-liquid van deze e-sigaret langzaam af. Zo merk je er nauwelijks iets van.

Schrijf op wat je eet

Vaak denk je dat je best gezond eet. Totdat je gaat opschrijven wat je eet. Wanneer je die lijst bekijkt, dan wordt vanzelf duidelijk dat je helemaal niet zoveel groente eet bijvoorbeeld. Of eigenlijk stiekem veel meer snoept dan je denkt. Ga echter geen calorieën tellen. Dat wordt vaak ook weer heel strikt en dat helpt ook niet. Geef jezelf ook de tijd. Bij een effectief dieet val je misschien maar een paar kilo af per maand. Dat is veel beter dan snel heel veel gewicht verliezen.

Eet kleinere porties

Kies voor een kleiner bord en serveer kleinere porties. Zo lijkt het net alsof je toch veel eet. Je hersenen denken dan namelijk dat je net zoveel hebt gegeten als anders. Je kunt ook beginnen met meer en kleinere porties. Zo voorkom je de hongerprikkel doordat je steeds iets kleins eet. Eet ook langzaam en met aandacht. Dit vergroot de smaaksensatie waardoor je minder snel trekt hebt.

Beloon jezelf

Meer verantwoord eten betekent natuurlijk niet dat je jezelf van alles moet onthouden. Beloon jezelf een keer per week met iets waar je op dat moment heel veel trek in hebt. Maar kies dan wel voor een minder slechte variant. Koop bijvoorbeeld een suikervrij stuk taart of diabetes chocolade. Verwen jezelf met een lekkere massage of avondje sauna. Of maak zelf ijs van kokosroom en bevroren fruit.