Als je wilt afvallen dan kan je dat doen door een dieet te volgen of om er zelf voor te kiezen om minder te gaan eten. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om een dieet te volgen. Het geeft je een goede leidraad over wat wel en wat niet te eten. Als je gaat proberen af te vallen door minder te eten dan valt dit in de praktijk vaak tegen. Je weet niet precies wat je beter wel of beter niet kunt eten waardoor de resultaten behoorlijk tegen kunnen vallen ondanks het feit dat je minder dan anders hebt gegeten. Of je nu gaat afvallen door het volgen van een dieet of door zelf op je eten te gaan letten, voor eenieder hebben we een aantal afvallen tips op een rijtje gezet waarom het makkelijker moet worden om je streefgewicht te behalen.

Bereid je voor

Als je gaat lijnen dan doe je er goed aan om dit eerst goed voor te bereiden. Je bent dan niet alleen mentaal klaar voor het afvallen maar ook in praktisch opzicht heeft dit zijn voordelen. Als je een dieet gaat volgen dan kan je voordat je begint de recepten doornemen en een boodschappenlijstje maken met alle ingrediënten welke je voor de komende dagen of week nodig hebt. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt voordat je aan het dieet begint, dit voorkomt dat je weer naar de supermarkt moet en wordt bloot gesteld aan de verleidingen van al het lekkere eten in en om de supermarkt.
Als je een dieet gaat volgen dan zal je niet uithongeren maar je zal tegen etenstijd wel meer trek hebben dan anders. Niets is zo vervellend dan met trek de supermarkt in moeten, de kans is dan groot dat je thuis komt met dingen welke niet goed zijn voor de lijn.

Bij de voorbereiding hoort ook het in huis halen van tussendoortjes, of je deze nu nodig hebt voor een dieet welke je volgt of omdat je zelf aan de slag gaat met het lijnen. Zorg ervoor dat je gezonde tussendoortjes bij je hebt als je de deur uitgaat. Als je onderweg trek krijgt dan ben je doorgaans aangewezen op zoete of hartige (lees vette) tussendoortjes. Deze tussendoortjes zijn rijk aan calorieën en zorgen ervoor dat je doelstellingen veel later dan gepland behaald zullen worden.

Stel het niet uit

Neem één tot een paar dagen om je voor te bereiden op het dieet welke je gaat volgen, maar niet langer. Het is over het algemeen bekend dat van uitstelt afstel komt, en voor het volgen van een dieet is dat niet anders dan voor dat ene fotolijstje welke je nog steeds moet ophangen. En nu je de knoop hebt doorgehakt om te gaan afvallen wil je tenslotte ook zo snel mogelijk je streefgewicht bereiken.

Ligt je omgeving in

Een ander onderdeel van je voorbereiden is je directe omgeving inlichten over je afvalplannen. Uiteraard moet iedereen binnen het gezin op de hoogte zijn van je afvalplannen zodat rekening met elkaar gehouden kan worden bij het bereiden van de maaltijden. En misschien krijg je je partner wel zo ver om mee te gaan doen met het afvallen, zo kan je elkaar stimuleren en het is wel zo praktisch met het bereiden van het eten. Het kan ook handig zijn om je directe collega’s op het werk in te lichten over je afvalplannen zodat zij hier ook rekening mee kunnen houden. Even geen potten drop op de tafels, voor jou geen bitterballen op de vrijdagmiddag, voor jou even geen suiker in de koffie, voor jou even geen gebak als iemand jarig is om maar een paar voorbeelden te noemen.

Door je omgeving in te lichten over je afvalplannen zal je minder snel (onbedoeld) in de verleiding worden gebracht meer te gaan eten dan eigenlijk de bedoeling is en de mensen uit je omgeving kunnen je steunen.

Maak zelf je eten klaar

Als je wilt afvallen dan doe je er goed aan om zelf je eten te bereiden aan de hand van verse producten. Het meeste kant-en-klaar voedsel bevatten suikers, geraffineerde koolhydraten en/of veel vetten. Zelfs de kant-en-klaar maaltijden welke er op het eerste gezicht gezond en verantwoord uitzien. Door zelf je eten klaar te maken voorkom je dat je ongewenst suikers, geraffineerde koolhydraten of andere dikmakers binnen krijg. Bovendien is zelf je eten bereiden met verse producten nog lekkerder ook.

Drink geen alcohol

Als je wilt afvallen dan kan je beter een tijdje helemaal geen alcohol meer drinken. Alcoholhoudende drank is rijk aan calorieën, dit vanwege de suikers waar alcohol uit bestaat. Daarnaast zijn aan veel alcoholhoudende dranken ook nog eens suikers toegevoegd. Als je toch wilt drinken dan kan je het beste een droge wijn drinken, deze bevatten het minste suiker.

Eet veel groente

Bij veel diëten vormen groenten de rode draad door het dieet. Er is, naar mijn weten, geen enkel dieet waarbij je geen groente mag eten. En dat is niet voor niets. Op de eerste plaatst heb je groente nodig om tijdens het afvallen gezond te blijven. Omdat je tijdens het lijnen minder eet krijg je ook minder voedingsstoffen binnen. Groenten zijn de voornaamste bron van vitamines en mineralen en zorgen voor er voor dat je gezond blijft. Daarnaast bevatten groenten nauwelijks calorieën maar wel veel vocht en voedingsvezels. Dankzij het vocht en de voedingsvezels krijg je toch een vol gevoel van het eten van groenten waardoor je het lijnen ook een stuk beter zult volhouden.

Eet niet teveel fruit

In fruit zitten fruitsuikers, om deze reden mag je niet teveel fruit eten als je wilt afvallen. Je zult fruit wel nodig hebben om je gezondheid op peil te houden. Beperk het eten van fruit tot twee porties per dag. Drink tijdens het lijnen geen vruchtensappen, als je vruchtensappen drinkt dan krijg je wel de fruitsuikers binnen maar niet de voedingsvezels van het fruit zelf. En juist deze voedingsvezels zijn zo belangrijk. Eet daarom je fruit en drink het niet.