In dit artikel richten we ons in het kader van het afslanken met gezonde voeding. In eerste instantie moeten we uiteraard melden dat afvallen zich richt op meerdere pijlers. Gezonde voeding & lichaamsbeweging zijn de voornaamste. Zich enkel en alleen richten op het voedingspatroon en niet op lichaamsbeweging is niet verstandig.

De gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging kan men niet op één hand tellen. 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen (fietsen, wandelen) en 3 dagen per week 20 minuten intens bewegen (lopen, snel fietsen) is reeds voldoende om genot te hebben van deze lichamelijk en mentale voordelen. Denken we dan maar aan volgende: minder kans op hart- en vaatziekten, minder risico op kanker, betere fysieke fitheid, betere uithouding, minder kans op overgewicht en diabetes, beter denkvermogen, meer zelfvertrouwen, minder stress en een beter humeur. Dit is slechts een kleine selectie van voordelen. Met andere woorden: dankzij voldoende lichaamsbeweging kan men afslanken en een algemeen betere gezondheid bewerkstelligen.

Lichaamsbeweging stelt het lichaam in staat om energie te verbranden. Overgewicht komt in de eerste plaats door een te hoge calorie-inname en een te lage calorieverbranding. In eerste instantie loont het dus de moeite om het voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Diëten en dergelijke zijn niet aan de orde. We spreken niet over een tijdelijk verandering in het voedingspatroon, maar over een levenslange aanpassing. Het overgewicht kwam er doordat men een lange tijd ongezonde gewoontes had en te veel calorieën opnam. Het is dus hoogtijd om zich gezondere voedingsgewoontes aan te meten!

Afslanken & Gezonde voeding tips 

Gezonde voeding

Bepaalde tips hebben een grotere impact op de gezondheid dan andere. We raden je aan om de tips geleidelijk aan in het dagelijkse leven te brengen. Is het momenteel een gewoonte van je om iedere dag 1 liter frisdrank te drinken, dan is het moeilijk om dit van de ene op de andere dag terug te brengen naar nul consumptie. Interessanter is om na een maand proberen te halveren om uiteindelijk te eindigen bij 1 glas frisdrank per dag. In een later stadium kan men dan volledig afzweren van de suikerrijke drankjes. De veranderingen inmengen in je dagelijkse leven doet men uiteraard op eigen tempo. De doelstellingen ergens noteren en uithangen motiveert. We bekijken enkele zaken die de gezondheid ten goede komen:

Jezelf niets verbieden.

Alcohol, snoep, vetrijk vlees, barbecueën en dergelijke zijn zaken die men zichzelf niet moet verbieden. Wel kan men dergelijke zaken compenseren. Staat er bijvoorbeeld een (ongezond) familiefeestje op de agenda, dan kan het geen kwaad om de dag voordien en nadien lichte maaltijden te nuttigen. Eventueel kan men die dagen ook wat meer sporten. Tijdens de zomer is het natuurlijk niet de bedoeling om iedere dag alcoholische cocktails te nuttigen. De ongezonde uitspattingen dienen uitzonderingen te worden.

In het kader van dit vallen vele diëten af. Een hoop diëten claimen namelijk dat men bepaalde voedingsstoffen – of voedingsmiddelen – links moet laten liggen. Gezond afslanken doet men dus zonder dieet, maar wel door bepaalde ongezonde gewoontes te weren uit het dagelijks voedingspatroon. Deze kan men vervangen door gezonde alternatieven.

afslankenOntbijten

Er wordt wel eens beweerd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het lichaam snakt naar energie na de nachtrust. Een voedzaam ontbijt is een combinatie van vezels, vitaminen en mineralen.

Water drinken

Iedere dag voldoende water drinken (minstens 1,5 liter) is gezond. Water bevat geen calorieën en zo lest men de dorst niet met alternatieven, met suikerrijke dranken. Water helpt ook bij het afvoeren van schadelijke stoffen. Een ander voordeel is de positieve invloed op de snelheid van de stofwisseling (3% rapper).

Vis & gevogelte + groenten

De vleeseters onder ons moet ik helaas teleurstellen. Rood vlees (varken, rund) bevat meer slechte vetten dan vis. Gevogelte is dan weer mager vlees en is zeker gezonder dan rood vlees. Af en toe het rode vlees eens vervangen door alternatieven kan dus helpen bij het afslanken. Ook de hoeveelheid groenten op het bord kan worden herzien. Groenten bevatten een hoop vezels en zorgen rap voor een voldaan gevoel.

Wondermiddelen bestaan niet

Vergeet wondermiddelen. Speciale afslankpillen en speciale voedingspakketten die kunnen helpen tijdens het afslanken helpen vaak niet – of het effect is te verwaarlozen. In eerste instantie moet men zelf de nodige inspanningen leveren. Indien na het leveren van de nodige inspanningen (gezonder eten en eventueel wat meer lichaamsbeweging) men geen positieve evoluties kan opmerken, dan kan men steeds een bezoek brengen aan een persoon met kennis van zaken. Gewichtsproblemen kunnen het gevolg zijn van medische aandoeningen.

Bewust omspringen moet voedsel

Voedselproducenten willen de consumenten soms ietwat misleiden. Chips gemaakt met zonnebloemolie, koekjes met x% minder vet en vruchtensappen zonder toegevoegde bewaarmiddelen zijn nog steeds ongezond. Af en toe eens kijken naar de voedingswaarde van bepaalde voedingsmiddelen kan helpen bij het bewuster omspringen met calorieën. Zo zie je meteen het aandeel van suikers en ongezonde vetten. Al gauw blijkt dat die ‘gezonde’ vruchtensapjes toch boordevol ongezonde suikers zitten. Het spreekt voor zich dat het de bedoeling is om de ongezonde zaken te vervangen door gezondere alternatieven.

Gematigdheid en variatie

Tijdens het gezonder leven zijn dit de kernwoorden. Leer nieuwe zaken kennen en koop nieuwe soorten fruit en groenten. Overgewicht kwam er in de eerste plaats omwille van een te hoge calorie-inname. Slechte gewoontes werden nageleefd en het is dus hoogtijd om nieuwe gewoontes op het vlak van voeding aan te leren. Gematigdheid laat uitzonderingen toe, maar over het algemeen dient men gematigd om te springen met ons voedsel. Alcoholische drankjes nuttigen, chips en frieten eten – het mag allemaal, maar dit dient dan eerder uitzondering te zijn dan regelmaat.

Gezond eten zal dus zeker een positieve invloed hebben op je gewicht. Indien een gezonde levensstijl de doelstelling is, dan kan men het nieuwe voedingspatroon combineren met een actiever leven. Gaan winkelen met de fiets, af en toe eens gaan joggen, meer wandelen, .. Kortom: gewoonweg meer bewegen. De twee pijlers inmengen in je dagelijkse leven staat garant voor succes, voor een beter leven op het vlak van lichamelijke en mentale gezondheid.