afvallen met hardlopenAfvallen met hardlopen is een van de meest voorkomende dingen die mensen als eerst gaan doen wanneer ze willen afvallen en gezonder leven, Dit is niet zomaar de redenen kun je vaak vinden in dat hardlopen een goede vorm van sporten is en dus goed voor je is, hardlopen hoeft ook niet duur te zijn, een sportschool is dat vaak wel, je kan afvallen met hardlopen ook vaak smaken met iemand doen, en je kunt het doen wanneer jij wilt. je hoeft niet te wachten op die ene les in de sportschool maar gewoon 24 uur per dag wanneer jij het wilt, wel zou ik aanraden om een schema voor jezelf te creëren, maar daar komen we later op terug.

Waarom afvallen met hardlopen?

Ik heb het net al een beetje beschreven, maar als je kijkt naar de vele sporten die er zijn en welke daarvan goed kunnen bijdragen bij het afvallen is hardlopen toch wel het meest populair, er zijn vele sporten mogelijk en kun je ook gewoon naar de sportschool om wat aan je gezondheid te doen daarom hier een klein lijstje met de voordelen van het afvallen met hardlopen.

 • Het is niet duur, een paar goede ren schoenen is vereist.
 • Je hebt geen duur sportschool abonnement nodig.
 • Het kan wanneer je wilt.
 • Je kunt het alleen doen of met meerdere mensen.
 • Iedereen kan het (Als je kan lopen kan je ook hardlopen)

Ik kan nog wel meer voordelen opschrijven maar ik denk dat je wel begrijpt waarom de meeste mensen voor afvallen met hardlopen kiezen.

Naast het afvallen met hardlopen heeft hardlopen nog meer voordelen waar je in de eerste instantie niet eens bij stil zou staan, nog meer voordelen en redenen om te gaan afvallen met hardlopen zijn:

 • Je ademhaling wordt er beter van, het is dus goed tegen stress en je wordt er ontspannen van.
 • Je bloedsomloop wordt beter.
 • Je gaat je fitter en lekkerder voelen.
 • Je krijgt meer energie en zin in het leven
 • Goed voor je geestelijke ontspanning.
 • Je slaapt lekker.

Genoeg redenen naast het afvallen om met hardlopen te beginnen dacht ik zo, ik raad wel aan dat je afvallen met hardlopen recreatief blijft doen en dat het dus geen obsessie wordt voor je, in het begin zul je het moeilijk vinden om je er toe te zetten, maar naar mate de tijd verstrijk en je resultaat gaat zien kan hardlopen ook verslavend werken, wat goed is natuurlijk, zorg dat je er niet in door draaft en het bij 2 a 3 keer per week hardlopen houdt ook hoef je geen halve marathon te kunnen rennen, ze zeggen vaak ook wel hardlopers zijn dood lopers, dit geld voor de mensen die het vaker dan nodig is doen.

Er zijn zelfs onderzoeken naar gedaan waarin duidelijk te zien is dat mensen die gemiddeld hardlopen langer leven dan mensen die te veel of niet hardlopen. Je kunt snel aan de slag; bestel je hardloopspullen via een site als deze en je kunt de volgende avond al beginnen.

Vergeet ook niet dat naast afvallen met hardlopen je ook nog op je voeding moet blijven letten, dit alles natuurlijk voor het beste resultaat.

Hardlopen – Waar te beginnen?

Je bent dus zover gekomen dat je wilt afvallen met hardlopen, dan ben je in ieder geval nu op de juiste pagina beland waarop ik je ga vertellen hoe je dit nu het beste kunt aanpakken.

Hoe begin je met hardlopen? Waar begin je mee en hoe hou je het vol?
Veel mensen beginnen niet aan hardlopen omdat ze het te veel moeite vinden, vaak denken ze dat ze eerst van alles moeten gaan aanschaffen voordat ze kunnen gaan hardlopen, niets is minder waar, Hardlopen is inderdaad een trend in Nederland geworden en je ziet vaak genoeg mensen hardlopen in gestroomlijnde sportkleding met mooi gekleurde hippe ren schoenen, ik heb ze zelf ook hoor 😉

Maar ik kan je ook meteen erbij vertellen dat toen ik ben begonnen met hardlopen ik gewoon m,n ouden gympies uit de kast heb gehaald een jogging broek met een T-shirt heb aan getrokken en ben gaan hardlopen, want ja zoveel is er voor nodig en meer eigenlijk niet.

Hardloop schoenen

Heb je het te pakken en vind je het lekker om naar buiten te gaan en te hardlopen, dan is het inderdaad raadzaam om je hardloop arsenaal uit te gaan breiden. Ten eerste heb je goede schoenen nodig, net als in het dagelijks leven zijn je voeten erg belangrijk voor je lichamelijke gezondheid en daarom zijn goede schoenen een must, zo ook bij het hardlopen, wil je jezelf professionaliseren in het hardlopen, ga dan eerst opzoek naar goede hardloop schoenen, enkele merken die ik je kan aanraden zijn Nike, Asics, Adidas en zo zijn er nog een paar merken die hoge kwaliteit ren schoenen produceren.

Hardloop kleding en Accessoires

Nu je goede hardloop schoenen hebt, kun je verder gaan uitbreiden om het afvallen met hardlopen nog aangenamer en naar eigen smaak in te richten, je zou nu ook kunnen gaan nadenken over andere hardloop kleding denk bijvoorbeeld aan een broek die zweet absorbeert en een wind dicht vest, je kunt zelfs een reflecterend vest aanschaffen, zo kan naderend verkeer zoals auto’s brommer s en fietsers je op tijd zien en voorkom je weer ongelukken.

Voor vrouwen is een sport BH ook een aanrader, dit is goed voor je rug en maakt het renner een stuk aangenamer.

Hardloop App en Muziek.

Naast goede kleding kun je ook denken aan muziek voor tijdens het afvallen met hardlopen en een hardloop app bijvoorbeeld. Muziek helpt mij altijd bij het hardlopen ik wordt door bepaalde muziek die ik lekker vind enorm gemotiveerd en krijg er vaak ook een extra energie boost van.

De hardloop app zorgt ook voor extra motivatie tijdens het hardlopen, zo’n hardloop app verteld je niet alleen tijdens het rennen hoeveel kilometer je al hebt gerend en hoe snel je dat doet, het houdt ook deze gegevens bij en kun je over een langere periode zien hoeveel resultaat je boekt, je kunt jezelf er ook mee motiveren om bijvoorbeeld de volgende keer iets harder te gaan rennen of juist wat meer. Er zijn tal van mogelijkheden hierin maar een hardloop app is zeker een must als je het hardlopen wilt blijven volhouden.

Hardlopen met Evy

Ook zijn er naast je eigen muziek op je telefoon of iPod / mp3 speler meer mogelijkheden zoals een ren coach in je oor, een van de meest bekende hier in is hardlopen met Evy, dit is een audio bestand met muziek en daarop kun je de Belgische Evy Gruyaert horen die je begeleidt en motiveert tijdens het rennen, rennen met Evy is geheel gratis en de audio bestanden zijn op afstanden gecategoriseerd.

Hardloopschema

Zoals het hierboven al over hardlopen met Evy had die je heel goed kunt gebruiken als hardloopschema zijn er nog meer hardloopschema’s aangezien je hier waarschijnlijk bent omdat je wilt beginnen met hardlopen stel ik voor dat je kijkt naar een hardloopschema voor beginners.

Er zijn online heel veel hardloopschema’s te vinden maar ook De Nederlandse Hartstichting heeft een hardloop schema beschikbaar gesteld je vind dit hardloop schema hier.

Dit hardloop schema is gebaseerd op hardlopen voor beginners of mensen die weer willen beginnen met hardlopen, Het is een hardloop schema van 16 weken waarin langzaam je hardloop activiteiten worden opgebouwd.

Het trainingsschema is per week weergegeven, je ziet het aantal trainingsdagen, het aantal minuten dat je moet lopen en wandelen, en de complete duur van de hele training.

Klaar voor de start?

Nu je voor het grootste gedeelte weet wat je nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn in het afvallen met hardlopen houd niets je meer tegen om te gaan toch?

Kleed je om, trek die hardloopschoenen aan en ga ervoor, je hoeft je nog niet druk te maken over alles wat ik hierboven heb geschreven dat is allemaal voor latere zorg, je kan het gebruiken als je wilt maar het hoeft niet. Begin gewoon met hardlopen.

Kies voor jezelf een route uit, dit kan in de straat zijn, in het park, het bos of langs de dijk, het maakt niet uit het gaat erom dat je wat gaat doen.

Er staat ook geen vastgestelde afstand vast voor de eerste keer doe gewoon je ding en we zien wel waar het schip strand, ga lekker een stukje rennen en als je er genoeg van hebt ga je weer terug. Het gaat er nu vooral om dat je bent begonnen, gefeliciteerd je kunt trots op jezelf zijn dat je deze eerste stap hebt genomen, vanaf hier wordt het alleen maar beter en leuker!

Doorgaan en volhouden.

Nu gaat het erom dat je dit vaker gaat doen, en het beste om dit te doen is toch door met jezelf af te spreken hoe vaak per week je dit wilt gaan doen en wanneer, hier kan een hardloopschema je goed bij helpen.

Zo,n schema stelt ook een afstand of duur vast waardoor je steeds gevorderder wordt in het hardlopen je zult jezelf elke keer een beetje verder moeten duwen en je grenzen verleggen, dit is juist waar het bij draait om sporten. Doe je dit goed dan zul je als snel merken dat je gewicht verliest en aan het afvallen bent, je zult je ook al snel lekkerder gaan voelen.

Een hardloopschema en een hardloop app zijn goede middelen om het hardlopen mee vol te houden. Wat ook goed werkt is afspreken met iemand om samen te gaan rennen, zo verplicht je jezelf om de afspraak na te komen, je zegt tenslotte een afspraak met je ren maatje minder snel af dan een afspraak met jezelf.

Lukt het aardig en ben je al een paar keer volgens plan gaan hardlopen dan mag je trots op jezelf zijn en jezelf ook trakteren op iets leuks, nee niet iets lekkers maar iets leuks!

Je mag trots op jezelf zijn en dit mag je gerust delen met je vrienden, post je resultaten op bijvoorbeeld je Facebook pagina of op Twitter en Instagram, zo zul je zien dat je vrienden en kennissen het alleen maar enorm respecteren dat je zo je best doet ook dit zorgt weer voor een goed gevoel en extra motivatie om door te blijven gaan met hardlopen.

Smoesjes en excuses.

Geloof me ik weet er zelf alles van, toen ik begon met afvallen met hardlopen had ik vaak genoeg geen zin en was ik onbewust of misschien wel bewust opzoek naar een excuus om niet te gaan hardlopen, en geloof me als je je best doet zijn er genoeg te vinden maar laten we nou eerlijk zijn, met excuses en smoesjes kom je er niet je wilt afvallen toch? je wilt een gezond leven en een strak lichaam, dan is er echt geen ruimte voor smoesjes en excuses.

Om het wat makkelijker voor je te maken en je vooral te mededelen wat geen excuses mogen zijn heb ik hier een klein lijstje voor je.

 • Het is te koud of het regent, niet echt een goed excuus want van rennen krijg je het als snel warm.
 • Ik ben te moe om te rennen, ook niet echt een goede smoes, want je kan nog steeds rennen en je krijgt vanzelf weer energie.
 • Geen tijd, dat is raar want je zou toch gaan afvallen met hardlopen? je hebt zeker ook geen tijd voor andere dingen?

Ja je leest het goed, smoesjes zijn voor kinderen, dat ben jij al lang toch niet meer, jij bent een volwassene die weet wat die wilt en heel goed voor zich zelf kan kiezen, en als je iets zegt dan doe je het ook toch? 😉

Hardlopen en Voeding

Naast het afvallen met hardlopen zul je ook goed met je voeding bezig moeten zijn, je zult namelijk ook meer honger krijgen door het hardlopen, je stof wisseling gaat enorm omhoog en hierdoor krijg je een groter honger gevoel. Je lichaam vraagt namelijk om meer voeding als brandstof voor het herstellen van je lichaam.
Een persoonlijk voedingsplan helpt hierbij

Zorg dat je veel blijft drinken, water is de beste optie. Neem voor dat je gaat rennen een stuk fruit zoals een sinaasappel of een banaan, hier zit energie in die je tijdens het rennen goed kunt gebruiken, eet niet te veel voor het rennen want rennen met een volle buik is ook niet lekker.

Tot slot.

Geniet! en doe het met passie, dit is iets wat je kunt leren zolang je er maar open voor staat en er positief in gaat, begin niet me hardlopen als je toch al weet dat het niets wordt, dat is de verkeerde mentaliteit, we gaan er voor toch? laten we er dan ook van genieten, verdiep je erin, weet wat je eet, weet wat je doet en waar je mee bezig bent.

Ga lekker afvallen met hardlopen en geniet ervan je zult ervaren dat het zo het leukst en het makkelijkst is.