Afvallen: welke sport is goed?

Het is zomer dus de dagen zijn lang. Ideaal om buitenshuis te bewegen en om kilo’s kwijt te raken dus! Maar welke sport heeft dan eigenlijk de voorkeur? Welke beweging is goed om af te vallen en waar moet je op letten?

Afvallen en beweging

Zoals de meesten weten, is afvallen een combinatie van een goed dieet en genoeg en goede beweging. Een goed dieet is zeer belangrijk en het is verstandig om dit professioneel aan te pakken. Minder niet slechts met eten, maar gebruik daadwerkelijk een schema of een programma. Er zijn veel van dat soort dieetprogramma’s op de markt, zoals het alom bekende (maar inmiddels verouderde) Atkins-dieet of het nieuwere (en meer up-to-date) Momentum dieet.

Geregeld goed bewegen is de tweede ‘pillar’ en in dit artikel zal het met name hierover gaan.. Het beste is om elke dag sowieso tenminste een half uur te bewegen. Dit dagelijkse halfuurtje geldt eigenlijk voor alle mensen en is dus voor iedereen gezond. Hieraan kan veelal voldaan worden door de trap te nemen in plaats van de lift en door lopend naar de supermarkt te gaan in plaats van met de auto.

 

Voor de mensen die wat kilo’s kwijt willen raken is dit echter niet genoeg. Zij zullen meermaals per dag intensieve sportsessies moeten draaien van 1 à 2 uur. Pas dan raken zij kilo’s kwijt.

Welke sport?

In feite is het het belangrijkste dat er gesport wordt. Het maakt minder uit welke sport dat is. Natuurlijk, er zit verschil in de intensiviteit van de sporten. Bij de ene sport worden meer calorieën per uur verbrand dan bij de ander. Dit bekijken we hieronder. Maar het belangrijkste is dat je een sport kiest die je leuk vindt en die je daarom makkelijker vol kunt houden. Voor het resultaat op de lange termijn is dit cruciaal. We geven enkele suggesties.
Zwemmen
Zwemmen is een sport waarbij je je hele lichaam, en dus al je spieren, gebruikt. Het is de perfecte sport voor zwaardere mensen, die al dan niet last van hun gewrichten hebben. Het water zorgt ervoor dat je je lichter voelt. Probeer het wel zo intensief mogelijk te houden. Waak ervoor dat je niet voor rustige aquajogging sessies kiest.

Hardlopen
Traditioneel één van de sporten die men verkiest om af te vallen. En niet zonder reden. Hardlopen is intensief. Een half uur flink doorlopen is alles wat er nodig is om compleet uitgeput te raken. Er kleeft wel één nadeel aan hardlopen: de kniebelasting. Zeker voor zwaardere mensen kan dit een probleem zijn. Voor de echt zware mensen is het beter om eerst wat slagen te maken d.m.v. een andere sport, zoals bijvoorbeeld zwemmen.
Gewichttraining
Krachttraining is een goede manier om af te vallen en te werken aan een sportieve vorm van het lichaam. Zeker in combinatie met cardio is het een beproefde methode. Door geregeld met gewichten te trainen, verlies je niet te veel kracht en bouw je zelfs kracht op.

Hoeveel calorieën verbrand je per sport?

sport

Dit is moeilijk te zeggen, omdat het afhangt van een aantal factoren. Lichaamsgewicht en trainingsintensiteit zijn hier de belangrijkste. Sommige mensen gaan helemaal tot het gaatje, terwijl anderen wat meer ontspannen hun ronde doen. Uiteraard verbrand je meer door op de eerste manier te sporten.

Grofweg valt er natuurlijk wel wat over te zeggen. Hieronder staat een lijstje. In deze tabel wordt uitgegaan van 70 kilo.

Sport Aantal calorieën per uur
Aerobics 510
Basketbal 590
Crosstrainer 530
Dansen 440
Fietsen 510
Hardlopen 810
Roeien 630
Schaatsen 520
Skeeleren 520
Touwtje springen 720
Voetbal 760
Volleybal 290
Yoga 290
Zumba 540
Zwemmen 440

 

Op basis hiervan kun je dus een goed gevoel krijgen welke sport wat ‘oplevert’. Maar onthoud: kies een sport die je leuk vindt, anders geef je er na een maand al de brui aan!