Wanneer we denken aan gewichtsverlies, associëren we dit vaak met restrictieve diëten en een gevoel van ontbering. Maar wat als je kon afvallen door simpelweg slimmere levensstijlkeuzes te maken, zonder jezelf te verhongeren of je favoriete voedingsmiddelen helemaal te verbannen? Hier zijn enkele bewezen methoden die je kunnen helpen om gewicht te verliezen zonder de term “dieet” te gebruiken. Meer tips bij het afvallen zonder dieet? Lees dan verder.

afvallen zonder dieet

1. Luister naar je hongersignalen

Leer het verschil tussen fysieke honger en emotionele honger. Eet als je echt honger hebt en stop met eten als je vol zit. Dit lijkt eenvoudig, maar het vereist dat je meer aandacht besteedt aan de signalen van je lichaam.

2. Kies voor volwaardige voeding

Focus op voedsel dat voedzaam is en je een vol gevoel geeft. Volle granen, peulvruchten, noten, zaden, fruit en groenten zijn niet alleen gezond, ze kunnen ook helpen je eetlust onder controle te houden.

3. Eet mindful

Wees aanwezig tijdens je maaltijden. Vermijd eten terwijl je afgeleid bent door tv of elektronica. Door aandachtig te eten, geniet je meer van je voedsel en is het makkelijker om overeten te voorkomen.

4. Slaap voldoende

Onvoldoende slaap kan leiden tot gewichtstoename door het beïnvloeden van hongerhormonen en het verhogen van de neiging om naar calorierijk voedsel te grijpen. Zorg voor 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht.

5. Drink voldoende water

Soms verwart ons lichaam dorst met honger. Door voldoende water te drinken, kun je dit onderscheid beter maken en onnodig snacken voorkomen.

6. Integreer beweging in je dagelijks leven

Je hoeft niet elke dag intensief te sporten om af te vallen. Vind manieren om meer te bewegen gedurende de dag: wandel tijdens je lunchpauze, neem de trap in plaats van de lift, of doe thuis oefeningen terwijl je tv kijkt.

7. Kook thuis

Thuis koken geeft je volledige controle over wat je eet. Het maakt het makkelijker om gezonde keuzes te maken en porties te beheren.

8. Verklein je porties

Leer om kleinere hoeveelheden te eten door kleinere borden en kommen te gebruiken, of door bewust een deel van je maaltijd te bewaren voor later.

9. Vermijd suikerhoudende dranken

Frisdranken, sappen en andere suikerhoudende dranken kunnen veel onopgemerkte calorieën toevoegen. Vervang ze door water, kruidenthee of zwarte koffie.

10. Zoek steun

Het is makkelijker om bij je gezonde gewoonten te blijven als je ondersteuning krijgt van vrienden of familie. Overweeg om lid te worden van een groep of community die gezond leven ondersteunt. Een BGN gewichtsconsulent kan je ook ondersteunen bij het creëren van een gezonde levensstijl.