Eiwitshakes zijn vandaag de dag zeer populair onder krachtsporters. Daarentegen zijn eiwitshaker ook omstreden. De ene sporter is heilig overtuigd van het nut van eiwitshaker en de andere denkt dat deze supplementen geen nut hebben. Voedingsspecialisten zijn van mening dat eiwitshaker ongevaarlijk zijn en dat sporters er zelfs veel effect van kunnen hebben. Eiwitshakes bestaan in verschillende soorten. De meest voorkomende eiwitten zijn caseïne en whey. Maar er bestaan ook nog soja- en ei-eiwitten.

Whey

Whey eiwitten ontstaan bij de productie van kaas. Whey eiwitten worden zeer snel door het lichaam opgenomen en whey eiwitten hebben de hoogste biologische waarde. Mede om deze reden zijn deze eiwitten zeer populair onder krachtsporters. Whey kan op basis van zuiverheid gecategoriseerd worden in concentraat en isolaat.

Caseine

Caseïne komt voornamelijk voor in melkproducten. Afgeroomde melk gecombineerd met water en azijnzuur vormt caseïne. Caseïne wordt in tegenstelling tot whey zeer langzaam door het lichaam opgenomen. De aminozuurafgifte kan oplopen tot zo’n 8 uur. Daarom worden deze vorm eiwitten vaak genuttigd voor het slapen gaan.

Ei-eiwit

Uit het cytoplasma van vogeleieren wordt ei-eiwit gewonnen. Deze vorm van eiwitten bestaan hoofdzakelijk uit opgeloste proteïnen in water. Ook ei-eiwitten hebben hoge biologische waarden. Daarnaast bevatten deze type eiwitten geen vetten en koolhydraten.

Soja

Soja eiwitten zijn afkomstig van de sojaplant. Soja eiwitten worden relatief snel door het lichaam geabsorbeerd en hebben een hoge biologische waarde. In Soja eiwitten zijn veel glutamine en bcaa’s aanwezig. Dit zijn twee aminozuren die een belangrijke rol spelen bij spieropbouw.

De beste eiwitshake

Onlangs heeft Fitnessmagazine24 onderzocht wat de beste eiwitshakes van het afgelopen jaar zijn. Zij hebben voor dit onderzoek gebruik gemaakt van meer dan A-merken waaronder Optimum Nutrition, BSN en Muscle Pharm. Ook heeft het magazine gebruik gemaakt van zo’n 10 tal private labels waaronder Body en Fitshop, MyProtein en XXL Nutrition.

Voordelen van eiwitshakes

Voor sporters brengt het gebruiken van eiwitshakes enkele voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat eiwitshakes makkelijke en efficiënte oplossingen zijn. Tevens bevatten eiwitshakes eiwitten met hoge biologische waarden. Een ander voordeel is dat het aantal eiwitten wat men kan nuttigen hoog is.