Er wordt vaak gezegd dat detoxen en afvallen een gouden combinatie is. Enkele dagen voordat je begint met je dieet doe je dan een detox. En ook tijdens je dieet doe je regelmatig een detox. Het woord detox is een afkorting van het woord detoxificatie. De oorsprong van dat woord ligt bij het Latijnse woord toxicum of gif. Als je gif inneemt, is er sprake van intoxicatie. Als je gif verwijdert of als je ontgift, is er sprake van detoxificatie. Het woord detoxen wordt echter niet alleen gebruikt in combinatie met afvallen, maar ook in de verslavingszorg.

Ontgiften en de rol van detoxen bij het afvallen.

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. In ons lichaam zitten namelijk veel afvalstoffen en gifstoffen. Het lichaam is voortdurend in de weer om al die gifstoffen af te voeren. Onder andere ’s nachts komt het ontgiften in een stroomversnelling. Eigenlijk hebben we in het lichaam al een goed afvalverwerkingssysteem zitten. Vooral de lever, de nieren en het maagdarmkanaal spelen daarbij een belangrijke rol. In feite heb je dus helemaal geen detoxkuur nodig om de giftige stoffen af te voeren: het duurt even, maar je lichaam doet het gewoon voor jou.

Er zouden verschillende manieren zijn om dit proces te versnellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om warmwaterbaden, kleibehandelingen, darmspoelingen en speciale detoxshakes. Niet altijd is er goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat dergelijke middeltjes ook daadwerkelijk werken. Van sommige detoxmethoden is zelfs aangetoond dat ze net gevaarlijk kunnen zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval voor detoxen met ontslakkingsklei. Daarin zitten soms schadelijke stoffen. Het is met andere woorden belangrijk om voldoende kritisch te zijn als je leest over middeltjes en oplossingen om snel te detoxen. Onder andere het Voedingscentrum heeft veel onafhankelijke informatie over detoxen en de veiligheid van detoxmethoden.

Detoxen binnen de verslavingszorg.

Het woord detoxen wordt niet alleen gebruikt in verband met afvallen en een slank lichaam, maar ook in de verslavingszorg. Zo zal je bijvoorbeeld ook moeten ontgiften als je je laat behandelen in een afkickkliniek. Mensen met verslavingen hebben vaak heel wat giftige en lichaamsvreemde stoffen in hun lichaam zitten. Hoe langer ze gebruiken, des te meer het lichaam gewend is geraakt aan deze stoffen. Het lichaam vindt het dan fijn dat deze stoffen in ons zitten. Maar als we van de verslaving af willen, dan moeten deze stoffen weg. Laten we het lichaam zijn werk doen, dan gaat dat na verloop van tijd vanzelf. Daarbij krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen, zoals misselijkheid, spierpijn, hoofdpijn, zweten en rillen. Soms gaat het zelfs om extreme afkickverschijnselen, bijvoorbeeld een epileptische aanval.

Daarom is het in de verslavingszorg belangrijk dat het detoxen gecontroleerd en stap voor stap verloopt, onder begeleiding van medisch professionals die de gezondheid monitoren en die de verslaafde veilig door dit proces loodsen. Wil jij stoppen met drugs en wil je afkicken? Dan kan je voor een directe opname afkickkliniek Fundamentum contacteren. Fundamentum is gespecialiseerd in korte detoxbehandelingen in een medische setting. Zo’n detoxbehandeling duurt er gemiddeld tien dagen.