Voeding is essentieel als het gaat om gezondheid en weerstand. Voor mensen die een bepaald dieet moeten volgen uit gezondheidsoverwegingen, kan een diëtist een grote steun zijn. Maar consulten zijn niet goedkoop, dus is het fijn wanneer dit wordt vergoed door de zorgverzekering.

Wat doet een diëtist?

Een diëtist kan advies geven over voeding bij allerlei verschillende situaties. Bijvoorbeeld bij (ernstig) overgewicht, ziektes en eetstoornissen. Dieetadvies is een stok achter de deur, omdat iemand met je meedenkt en je in de gaten houdt om zo te zorgen dat je gezond wordt en/of blijft.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Dieetadvies wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is de verplichte zorgverzekering in Nederland die iedereen moet afsluiten. In de basisverzekering worden de eerste drie behandeluren van een diëtist per kalenderjaar vergoed. Hierover wordt geen eigen risico betaald wanneer de zorg valt onder wat men ‘ketenzorg’ noemt. Dit betekent dat het dieetadvies wordt gegeven via een verwijzing van de huisarts. In andere gevallen betaal je wel eerst eigen risico. Dan krijg je dus pas vanaf minimaal 385 euro, het bedrag aan eigen risico, de eerste drie behandeluren vergoed. Per verzekering kunnen er uitzonderingen zijn waarbij je zonder verwijzing naar een diëtist kan en de zorg wordt vergoed.

Dieetpreparaten

Dieetpreparaten vallen onder dieetvoeding. Dan moet je niet denken aan shakes of poeders van het Kruidvat, maar voorgeschreven preparaten voor mensen die een ziekte hebben of niet op een normale manier voedsel tot zich kunnen nemen. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan dieetpreparaten die je op recept bij de apotheek krijgt. Je moet een indicatie hebben voor dieetzorg omdat je een bepaalde voedselallergie hebt, ondervoed bent, je gewoon voedsel niet goed kunt verwerken en bijvoorbeeld een sonde nodig hebt, of wanneer aangepaste voeding of andere bijzondere voeding niet werkt. Ook hier geldt dat je eerst eigen risico betaalt. En let op dat de leverancier van de dieetpreparaten wel afspraken heeft met je zorgverzekeraar. Anders kan een vergoeding lager uitvallen.

Wat vergoedt de aanvullende verzekering

Het kan zijn dat je niet voldoende hebt aan drie uur dieetadvies. Daarom kun je overwegen een aanvullende verzekering af te sluiten waarmee meer consulten worden vergoed. Vaak zijn er in aanvullende verzekeringen ook vergoedingen meegenomen voor alternatieve zorg, zoals orthomoleculaire geneeskunde. Dit kan een goede aanvulling blijken op dieetadvies.

Zorgverzekering vergelijken

Om erachter te komen welke verzekering het best past bij jouw voedings- en dieetsituatie kun je online jouw zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen. Zo krijg je een beeld waar je het meest gunstig uit bent. Besluit je over te stappen naar een andere zorgverzekering omdat je meer dieetadvies wil, stel dan een aanvullende verzekering samen die hierop is toegespitst. Mogelijk kun je andere aanvullende zorg waar je minder gebruik van maakt juist weglaten. Zo betaal je niet onnodig teveel.

Zorgverzekering in 2018

In 2018 gaat de premie van de basisverzekering waarschijnlijk omhoog met gemiddeld 72 euro per jaar. Wel blijft de vergoeding voor dieetadvies hetzelfde. Het verplichte eigen risico blijft ook staan op 385 euro.