dukan dieetHet wereld befaamde en een van de meest populaire diëten is het Dukan Dieet, met regelmaat ook wel het proteïne dieet genoemd. Het staat inmiddels ook bekend als een betrouwbaar dieet.
Deze manier van afvallen is bedacht door de fransman Dr Pierre Dukan en is voornamelijk gericht op het gewichtsvermindering dieet, de bedoeling en het principe van dit Dukan dieet is om veel proteïne tot je te nemen dit ten koste van koolhydraten en ook de wel bekende lipiden. Door deze methode van afslanken zou je het lichaam dwingen om meer gebruik te maken van de eigen vet reserves van het lichaam (Adipocyten) waarmee weer de spieren in het lichaam gevoed kunnen worden. Hier bij zegt Dr Pierre Dukan ook dat proteïnen veel minder calorieën bevatten dan de eerder genoemde lipiden.

Populair Dieet.

Het Dukan dieet is een wereld beroemd dieet er zijn bijvoorbeeld alleen in Frankrijk al zo,n 5.000.000 mensen die deze methode gebruiken.En er zijn inmiddels vele boeken geschreven over het Dukan Dieet.

Het Dukan dieet is dus een Frans dieet het is erg strevend en een uitgebreide manier van afvallen, het dieet bestaat uit 4 fases. Daarnaast leer je niet alleen hoe je moet afvallen maar wordt je ook uitgelegd hoe je op gewicht blijft.

Het Dukan dieet bestaat dus uit 4 fases, de eerste en 2e fase zijn de fases waarin je echt gaat afvallen, daarin raak je echt gewicht kwijt, de twee fases hierna gaan je helpen om ervoor te zorgen dat je ook op gewicht gaat blijven als je eenmaal je streef gewicht hebt behaalt.

De 4 fases van het Dukan Dieet.

Dit zijn de 4 fases waar je mee te maken krijgt.

– De Aanvalsfase
– De Cruisefase

De Stabilisatiefase
De Volhardingsfase

Voordat we gaan uitleggen wat de 4 fases precies zijn zijn er een paar simpele regels die je moet weten.

Wat je mag eten is heel makkelijk, namelijk vlees, vis, gevogelte & vetvrije melk producten. Dr Pierre Dukan raad aan om per dag 2 liter water te drinken.

Je wilt snel afvallen, dan zit je met het Dukan dieet wel goed, maar om je nou de rest van je leven bezig te houden met het Dukan dieet is ook niet de bedoeling daarom is het meer dan alleen afvallen. De bedoeling is om een eet patroon te ontwikkelen voor jezelf dat goed bij jou situatie. Je gaat dus een gezonde levensstijl ontwikkelen voor een blijvend en gezond gewicht. Daarom mag je bij het Dukan dieet zoveel eten dat jij wilt zolang het maar verantwoord en goed is.

Het is geen moeilijk dieet, het is makkelijk vol te houden dit is mede dankzij het feit dat je geen honger hoeft te lijden zoals bij vele andere dieten wel het geval is. Het dieet komt uit Frankrijk en betreft dus de Franse keuken, Dat betekend dus culinair lekkere maaltijden en afvallen tegerlijkertijd!

Laten we het dan nu hebben over die 4 fases in het Dukan dieet.

Waarom 4 fasen? de fasen zijn bedoeld om je lichaam te laten wennen aan verandering, langzaam wennen zorgt voor een blijvend resultaat.

1. De Aanvalsfase

Dukan begint altijd met de aanvalsfase, in deze fase kun je in de eerste 5 dagen tot wel 5 kilo afvallen en kwijtraken, deze fase duurt een week en kan verlengd worden tot maximaal 2 weken. Waar het op neer komt in deze eerste fase is dat je aan je lichaam verteld dat er iets gaat veranderen en geeft dus je lichaam de gelegenheid om zich voor te bereiden.

2. De Cruisefase

De 2e fase van het wereld beroemde en in mens populaire Dukan dieet is de Cruisefase, in deze fase ga je gegarandeerd gewicht verliezen de kilo’s vliegen er vanaf. Het gaat wel iets langzamer als in de eerste fase maar het gaat langer door je gaat nu +/- 1 kilo per week afvallen. Het doel in deze fase is dat je controle krijgt en door de controle in eigen handjes te hebben gewicht kwijt raakt.

3. De Stabilisatiefase

Deze 3e en een na laatste fase van het Dukan dieet begint zodra je het streefgewicht hebt gehaald in de vorige cruisefase. Je gaat in deze fase nu langzaam maar geleidelijk weer gewoon eten.

4. De Volhardingsfase

De laatste fase van het Dukan dieet, nu is het dus zaak dat je weer normaal gaat eten echter een keer per week heb je een strikt proteïnen dag, deze dag is er om net zoals in de eerste fase van het Dukan dieet weer te gaan eten.

Maar wat mag je dan eten en drinken met het Dukan dieet?

– Vlees (Kalfsvlees & Rundvlees)
– Gevogelte (geen eend & gans)Vis
– Magere Ham
– Vetvrije zuivel producten

Om de inname van de te hoge proteïne te drukken wordt er geadviseerd om elke dag 2 liter water te drinken, je mag ook koffie en thee drinken. Heel belangrijk hierin is dat je geen suiker gebruikt.

Dukan Recepten

Voor een aantal inspirerende recepten verwijs ik graag naar het 7×7 Receptenboek, daarin staan recepten die puur bestaan uit natuurlijk voedsel, recepten die makkelijk en goedkoop te maken zijn, geschikt voor alle leden van het gezin, dus ook verantwoord eten voor de kinderen. Mocht je dit boekje willen kopen of meer info erover willen klik dan op de grote blauwe button hieronder.Ja, Ik wil het 7×7 Afslank Receptenboek proberen om af te vallen.

overgewicht grafiek

 

 

Vele zijn je voor gegaan, en inmiddels leven die een gezond leven zonder overgewicht, de sleutel hierin is toch gezonde voeding en dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, laat ons je op weg helpen en motiveren om gezonder en langer te leven.

 

 

Nog een keer de voordelen van het Dukan dieet.

– Een groot verlies in gewicht in de eerste aanvalsfase.
– Het kwijtraken van gewicht gaat snel en doe je onder eigen controle.De stabilisatiefase gaat wat langzamer wat juist heel
goed is voor het wennen van je lichaam.
– Je lijdt geen honger.
– Het is voor iedereen.
– Makkelijk te onthouden en te volgen.
– Simpele recepten, iedereen kan het!

Ervaringen

Graag willen we weten wat jou persoonlijke ervaringen zijn met het Dukan dieet, reageer daarom hieronder op de pagina. Ook kun je er vragen kwijt en zal ik ze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.