Tegenwoordig zijn er veel soorten diëten en meningen voor het optimale spierherstel. Maar hoe weet je nou zeker dat het dieet wat jij volgt helpt? Om daar antwoord op te geven is het van belang om voor jezelf na te gaan wat je wilt bereiken. Ben je van plan om veel spiermassa op te bouwen of wil je juist wat strakker worden en niet al te groot? Wanneer je ervoor kiest om veel spiermassa op te bouwen is het van belang om gedurende de dag veel eiwitten binnen te krijgen. Hierdoor zullen je spieren volledig kunnen herstellen van je training.

Een strak voedingsschema

Om je doel te behalen die je voor jezelf voor ogen hebt gesteld met sporten, is het hebben van een strak voedingsschema van groot belang. Om een voedingsschema te maken is het goed om voor jezelf na te gaan wat voor ongezonde dingen je zoal op een dag naar binnen werkt. Deze ongezonde dingen moeten vervangen worden door eiwitrijke snacks. Tijdens een eiwitrijk dieet zal je ook weinig last hebben van eetbuiten. Dit komt omdat eiwitten een verzadigd gevoel geven. Om je een beeld te krijgen van een straks voedingsschema geven we je een voorbeeld van een dagschema:

Ochtend:                  80gr Brinta + 4 eieren en een appel

Tussendoor:            250 gr kwark met een banaan

Lunch:                       150 gr tonijn + 2 volkoren boterhammen met kipfilet

Tussendoor:             Kipfilet 150 gr met rijst

Diner:                         250 gr zalm met groentes naar keuze

Tussendoor:              200 ml yoghurt met een banaan

Dit is een voorbeeld van een voedingsschema van 1 dag. Je kan dit meerdere dagen toepassen, maar om het beter vol te houden is het essentieel om gevarieerd te eten. Zo hoef je niet elke dag hetzelfde te eten. Tussendoor zal je ook vast weleens wat anders eten dan je eetschema. Om jezelf af en toe te belonen is een cheat dag aan te raden. Na al het eiwitrijk voedsel is het soms lekker om eens wat anders eten, zo houdt je het langer en beter vol. Om wat inspiratie op te doen voor je voedingsschema kun je wat eiwitdieet recepten opzoeken. Probeer een gevarieerd en bewust voedingsschema op te stellen.

eiwitdieet

Het gouden duo!

Voeding en sport kun je ook wel het gouden duo noemen. Wanneer je deze 2 met elkaar combineert komt er het beste resultaat uit. Tijdens het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren, dit komt doordat de spier zich groter maakt dan dat die daadwerkelijk is. Eiwitrijk voedsel zorgt ervoor dat de scheurtjes weer herstellen en de spier groeit. Daarom is een strak voedingsschema zo belangrijk. Je geeft je lichaam dan precies wat het nodig heeft. Maar naast eiwitten heeft het lichaam ook zijn koolhydraten en calorieën nodig voor de energie. Als je te weinig hiervan binnen krijgt zal je lichaam de eiwitten gebruiken als energiebron, en wanneer dit het geval is zullen je spieren niet volledig kunnen herstellen. Het is dan ook een aanrader om hulp te vragen bij het samenstellen van je eiwitdieet.

Kijk vooral niet naar anderen

Als je gaat sporten in een sportschool is het belangrijk om naar jezelf te kijken en wat je bereikt en niet naar anderen. Dit kan namelijk erg demotiverend werken. Er zijn meer dan genoeg mensen die al ver zijn in hun ontwikkelingen met sporten. Maar vergeet niet dat jij er ook bent met een doel, een doel die je zelf kan behalen. Onthoud dat iedereen bij het begin is begonnen, dus ook jij. Goed sporten en een strak voedingsschema zal zijn vruchten snel afwerpen.

Zo wordt het een eitje!

Met een goed gevarieerd eetschema wordt het een eitje. Doordat je gezond eet maar je het lekker maakt op de juiste manier is het beter vol te houden. Daarnaast wordt het sporten een stuk leuker wanneer je er ook met je voeding mee bezigt bent. Je kijkt als het ware uit om weer naar sportschool te gaan! Kies je momenten ook goed uit. Ga bijvoorbeeld uit je werk direct sporten, als je eerst naar huis gaat en daar lekker warm gaat eten is de kans groot dat je geen zin meer hebt om naar de sportschool te gaan. Als je direct uit je werk gaat heb je daarna de hele avond een voldaan gevoel én heb je je spieren weer flink aangepakt. Probeer voor jezelf bij te houden wat je prestaties zijn geweest in de sportschool. Zo kun je ook progressie waarnemen in je kracht of je komt erachter waar je je aandacht wat meer moet leggen. Succes!