Alles over eiwitshakes.

Als je aan snel afvallen of aan sportvoeding denkt dan denk je al snel aan eiwitshakes, maar hoe komt dat toch en waarom zijn deze eiwitshakes zo’n trend en enorm populair bij de meeste mensen? Het is algemeen bekend dat je met deze eiwitshakes snel afvallen kunt, afslanken met eiwitten en een zogenaamd eiwitrijk dieet werkt erg goed in tegenstelling tot vele andere diëten.

We kennen allemaal wel de vershillende eiwitdieet variaties zoals het Vitadis Slanker Leven Plan en Modifast, deze proteine diëten zijn gebasseerd op eiwitten en hebben naast eiwitrijke recepten ook eiwitshakes in het pakket zitten.

Deze eiwitshakes zijn met name erg populair bij de sporters en wordt als sportvoeding gezien, bij sporters die spiermassa willen kweken maar ook mannen en vrouwen die snel afvallen willen. Voordat we verder gaan, laten we eerst even de eiwitshake onder de loep nemen.

Wat is een Eiwitshake?

Een eiwitshake is in de meeste gevallen een shake die bestaat uit een eiwitpoeder en door dit te mengen met water, soja (Melk) heb je een eiwitshake. Op deze manier kan je heel snel een eiwitshake klaarmaken en deze tot je nemen, omdat het op basis van eiwitpoeder is wordt dit ook snel dor je lichaam opgenomen en kun je het makkelijk verteren.

De verschillende varianten van Eiwitshakes

Whey eiwitten

Deze whey eiwitten kom je het vaakst tegen en zijn het populairst bij sporters en mensen die willen afvallen. In Wei zit veel vitamine B, melksuiker, mineralen en er zit heel weinig vet in, Wei is een bijproduct als er zuivel wordt gemaakt. Omdat dit zo,n 90% eiwitten bevat wordt dit snel door je lichaam en in je bloed opgenomen, daarom wordt ook altijd aangeraden om deze whey eiwitshakes meteen na het sporten tot je te nemen. Al is de totale eiwitinname op een dag belangrijker dan de timing ervan, getuige recente onderzoeken en inzichten.

Ei-eiwitten

Je raad het al, ei-eiwitten zijn eiwitten die uit eieren komen, over het algemeen is deze vorm van een eiwitshake een stuk duurder dan een eiwitshake op basis van melk. Deze eiwitten komen uit het witte gedeelte van de ei, het eiwit gedeelte en dus niet uit het eigeel, hier zit weinig cholesterol en vet in. Daarnaast zijn deze ei-eiwitten ideaal geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Ook bevatten deze eiwitten hele goede aminozuren die het lichaam zelf niet produceren kan en juist door middel van voeding tot het lichaam genomen moet worden.

Soja eiwitten

Soja eiwitten zijn erg goed geschikt voor vegetariërs en veganisten, dit is namelijk een erg kwalitatief plantaardig eiwit die uit de sojabonen worden gehaald. De sojaboon zit boordevol hele goede eiwitten.

Caseïne eiwitten

Dan zijn we aangekomen bij de laatste van de eiwit varianten, deze caseïne eiwitten komt net zoals de whey eiwitten uit melk. Deze variant wordt langzamer door het lichaam opgenomen en daarom bij uitstek geschikt om in te nemen voordat je gaat slapen, hierdoor vindt er een hele goede maar langzaam herstel van de spieren plaats.

Spieren trainen en herstel.

Je begrijpt nu inmiddels wel waarom sporters en met name intensieve sporters zoals, bodybuilders, vechtsporters enz. eiwitten tot hun nemen na het intensief sporten, eiwitten en eiwitshakes zijn een cruciale factor voor het herstellen van de spieren, wanneer je sport en vooral met gewichten traint dan ontstaan er kleine scheuren in de spieren en door deze te herstellen worden je spieren sterker en groter.

Afvallen met eiwitten.

Ja snel afvallen met een eiwitrijk dieet is een van de meest populaire manieren om gewicht te verliezen, veel mensen die kiezen voor afvallen zonder sporten, de koolhydraatarme diëten zijn erg populair in dit dieet worden namelijk de koolhydraten (vetten) vervangen door eiwitten waardoor je weer sneller vet verbrand. Als je koolhydraten inneemt dan moet je lichaam eerst deze verbranden voordat het de vetten gaat verbranden. Daarnaast is bij een eiwitdieet het honger gevoel ook ver te zoeken en is het makkelijker om je dieet vol te houden, dit omdat je bloedsuiker spiegel in een betere balans blijft. Je zult daarom ook zelden koolhydraten en suikers tegenkomen in eiwitshakes.

Afvallen zonder sporten

Ondanks dat ik altijd adviseer om meer te bewegen en bij voorkeur recreatief te sporten is een eiwitdieet een ideaal dieet om afvallen zonder te sporten, omdat het weglaten en vervangen van koolhydraten door eiwitten je lichaam al meer vet laat verbranden kun je snel en makkelijk gewicht verliezen, echter blijf ik zeggen beweeg meer, sport en eet gezond!

Hoe je een eiwitshake maakt?

Een eiwitshake maken is heel makkelijk en een kind kan de was doen, je mengt het eiwit poeder door het te mengen met water, melk of sojamelk, je kunt op de verpakking van de eiwitten over het algemeen heel goed terug vinden hoeveel eiwit je met hoeveel water of melk je moet mengen, uiteraard verschilt dit per merk. Je kunt eiwitshakes ook innemen als een smoothie door het te mixen met smoothies of fruit wordt het ook nog lekkerder.

Eiwitshakes voor en nadelen.

Lees altijd goed de verpakking en voorkom dat je de verkeerde eiwitshakes koopt, bij sommige kan het zijn dat er geraffineerde suikers en andere ongezonde stoffen worden toegevoegd.

Constipatie

Het gebruik van teveel eiwitten kan constipatie veroorzaken, let hier op.

Opgeblazen gevoel

Sommige sporters krijgen last van winderigheid en een opgeblazen gevoel, dit komt vooral voor bij whey eiwitten maar is allang niet bij iedereen het geval.

Uitdroging

Eiwitten hebben vocht nodig en als je deze langer en vaak gebruikt loop je kans om uit te drogen, dit kun je simpel voorkomen door genoeg water te blijven drinken, drink daarom ook niet te veel koffie en alcohol deze twee zorgen namelijk ook weer voor uitdroging van je lichaam.

Overdosering

Je hebt een grotere kans op overdosering wat resulteren kan in een diabetische ketoacidose, dit komt neer op te weinig koolhydraten en teveel eiwitten, je bloedsuiker spiegel zal daardoor uit balans raken en moeilijk te reguleren zijn, hierbij komt dan vermoeidheid, lusteloosheid en een misselijk gevoel bij kijken. zorg dus dat je niet teveel eiwitshakes per dag neemt 1 of 2 is meer dan genoeg

Waar kun je eiwitshakes kopen?

Alhoewel er op het internet wemelt van de onlineshops die eiwitten en sportvoeding verkopen geef ik je hier een paar opties van webshops met een uitgebreid aanbod in eiwitshakes, eiwitten, sportvoeding. Daarnaast is je bestelling bij deze shops vaak nog dezelfde dag verzonden en de volgende dag al bij je geleverd.

Tot slot.

Als je gezond eet dan krijg je elke dag al de dagelijks benodigde hoeveelheid eiwitten tot je en zijn de eiwitshakes overbodig voor jou, wanneer je veel sport en vooral intensief sport dan kunnen deze eiwitshakes een hele goede aanvulling zijn maar blijf opletten en neem ze met mate. laat je altijd informeren over het gebruik ervan en kijk wat er in zit.

Voor meer informatie over eiwitten en waar ze in zitten kun je op deze pagina kijken, voor een artikel over snel afvallen met een eiwitdieet kijk je hier.
Eiwitshakes.com - dé eiwitshake en voedingssuplementen specialist

Bewaren

Bewaren

Bewaren