Gezond Afvallen –  7 Tips

De zomer komt eraan! en in deze schaars geklede periode van het jaar willen veel mensen er uiteraard weer goed uitzien. Daarom heb ik hier 7 simpele gezonde tips naar een slanke zomer. Snel afvallen binnen een paar weken en je ook nog eens heerlijk en fit voelen.

Gezond afvallen

Snel afvallen ja dat willen we allemaal wel, dit kan vaak ook echter moet je dit wel altijd voorzichtig doen, niet alle diëten en afslank methodes zijn namelijk  even goed, er zijn er een hoop die dingen beloven maar niets waar maken, vaak ligt de oplossing in een paar simpele stappen.

Al die extra kilo’s die lekkernijen die je tussen neus en lippen door eet, hoe kom je van die kilo’s en dat overgewicht af zonder dat je daarbij je lichaam erg belast en schade toebrengt? Laten we die kilo’s kwijtraken en snel beginnen met de 7 gezond afvallen tips.

1. Weg met de snelle koolhydraten.

Een ding is zeker: Gezond afvallen doe je niet met de snelle koolhydraten, deze snelle koolhydraten worden door je lichaam zo snel verwerkt dat je lichaam denk dat het suiker is en ze dus ook zo opslaat, zelfs als deze snelle koolhydraten niet zoet zijn denkt je lichaam nog dat het suikers zijn. Bij deze koolhydraten moet je denken aan producten die van deeg worden gemaakt zoals, pasta, taart, cake & koek, al het wit brood en stokbrood.

Probeer deze koolhydraten te vermijden, eet liever volkorenbrood in plaats van witbrood, probeer ook minder koolhydraten te eten of het te combineren met wat meer eiwitrijke producten, hierdoor worden de snelle koolhydraten langzamer opgenomen in je lichaam, langzamer verwerkt en hiermee voorkom je weer dat je bloedsuikerpeil snel omhoog gaat en je lichaam de suikers niet omzetten in lichaamsvet.

De producten die je het beste kunt eten om deze snelle koolhydraten te voorkomen zijn groenten, fruit het liefst vers natuurlijk! Vis, peulvruchten, noten, vleesvervangers enz.

2. Stress verminderen – weg met die stress.

Mocht je het nog niet weten dan weet je het vanaf nu, stress is een van de grootste boosdoeners voor een slechte gezondheid, ze zeggen niet voor niets dat stress je met een been je graf in helpt. dit klinkt natuurlijk wel erg zwaar maar heel veel stress kan er voor zorgen dat bijv. je weerstand omlaag gaat en je sneller ziek wordt, ook ga je van stress eten en met name ga je van stress ongezonder eten. Stress zorgt er namelijk voor dat je stresshormonen je vetopslag willen stimuleren waardoor je dus meer trek krijgt in die ongezonde snacks en producten.

Zo zie je maar dat gezond afvallen niet alleen met voeding en sporten te maken heeft, stress verminderen en positief denken kunnen hier een groot aandeel in hebben om die kilo’s kwijt te raken maar nog belangrijker om gezonder te leven! Op positief denken kom ik trouwens graag een andere keer terug, daar wil ik ook een artikel over schrijven.

Weg met de stress dus! Hoe lekkerder jij je geestelijk voelt hoe beter voor je gewicht en gezondheid, ga dus naast op je voeding letten ook sporten, denk aan Yoga, ga mediteren of zoek een andere oplossing voor je problemen. Sta boven je problemen!

3. Suikervrij eten – weg met geraffineerde suiker.

Je zult zelf ook wel heel goed begrijpen dat suiker een boosdoener voor je gewicht is. Gelukkig heeft je lichaam wel suikers nodig alleen niet te veel, en je weet het he?, over alles waar te voor staat 😉

Maar natuurlijk willen we allemaal het liefst afvallen die kilo’s kwijtraken en nog steeds af en toe dat koekje eten. Waarschijnlijk is dat een van de redenen waarom een suikervrij dieet populair is. Suiker is gewoon slecht voor je, het is puur rommel voor je lichaam, je wordt er snel dik van. Het probleem met geraffineerde suiker is dat de voedingstoffen die juist goed voor je zijn eruit zijn gehaald, de voedingstoffen die ervoor zorgen dat je lichaam het goed opneemt en weer verwerkt zijn eruit gehaald.  Denk bijvoorbeeld aan een suikerbiet, wanneer je deze eet zul je meteen ervaren dat je vol zit, dit komt omdat een suikerbiet vol zit met vezels die er voor zorgen dat je niet teveel suiker tot je neemt door middel van het snelle vol gevoel. Zodra je het geraffineerde verwerkte suiker product van de suikerbiet eet dan zul je merken dat het veel langer duurt voordat je honger gevoel weg is en eet je dus meer suiker.

De oplossing? Weg met de suiker! Probeer suikervrij te eten, als je wilt afvallen zul je hier echt aan moeten gaan geloven zeker wanneer je wilt afvallen zonder sporten of wanneer je te weinig aan beweging doet. Om het wat makkelijker voor je te maken heb ik hier ene klein lijstje opgesteld met producten waar suiker in zit en die je dus moet proberen te vermijden.

  • Koffie of thee met suiker
  • Alcohol
  • Instant koffie en zeker de cappuccino’s en machiato achtige drankjes.
  • Chocolade pasta, hagelslag, vruchten hagel, jam en soortgelijke producten.
  • koekjes, taarten, cakejes, in alle soorten vormen en maten, gewoon vermijden dus.
  • Frisdrank, sapjes, fristi, chocomelk.

Ik ga ervan uit dat je het wel een beetje snapt en je aan dit lijstje zelf ook wel wat kan toevoegen. Vermijd dus producten met suiker, het is makkelijker om te zeggen dan om te doen maar het is wel essentieel, doe je dit goed dan zul je ook merken dat je meer energie krijgt en nog meer zin krijgt in een gezonder leven.

Vind je het lastig om hier een start mee te maken en van de suiker af te komen? Dan is deze cursus wellicht een goede start.

4. Zoutloos eten

Nog zo.n wit goedje waar je niet heel vrolijk van wordt, ook al smaakt het zo lekker: Zout.
Zout is een smaakmaker voor eten en vaak maakt het je eten er veel lekkerder. Zout is ook een vochtvanger, zout absorbeert vocht, hier is zout zo goed in dat het zelfs vocht uit de lucht kan opvangen. Ken je die vochtvangers die je bij de blokker kan kopen? die je op je vensterbank bij het raam zet omdat je altijd van de beslagen ramen hebt? Nou die vochtvangers wat denk je dat daar in zit? Ja inderdaad zout. Dit zout vangt het vocht met een rap tempo op, kun je nagaan hoe zout in je lichaam werkt.

Wanneer je veel zout eet dan houd je lichaam veel vocht vast, dit zorgt ook voor extra gewicht, je zult dan ook merken bij het gezond afvallen en zodra je gezonder gaat eten dat je de eerste paar kilo heel snel kwijtraakt, dit komt omdat die eerste kilo’s bijna alleen maar uit vocht bestaan en omdat je gezonder gaat eten gaan deze er als eerst van af.

Probeer dus minder zout te eten, door minder zoute snacks te eten, minder of nog liever geen chips en dat soort extra’s

Hoe kun je minder zout eten?

  • Geef het tijd, zodra je begint met minder zout te eten zul je daaraan moeten wennen, alles smaakt ineens zo ja zoutloos. 😉 geef het even tijd.
  • Kook zelf, maak je eten zelf en eet geen kant en klaar maaltijden.
  • Vermijd zout en gebruik verse gezonde specerijen waar je je eten een lekkere smaak mee kunt geven, denk hierbij aan paprika (Poeder) peper, gember, peterselie, basilicum, kerrie etc.
  • Mocht je toch nog zout gebruiken, gebruik dan niet de geraffineerde versie zoals keukenzout, maar ga voor de gezonde variant zeezout.

Minder of zoutloos eten, is puur een kwestie van wennen, zodra je gewend bent aan een zoutloos leven, zul je hier voor de rest van je leven enorm veel profijt van hebben. Je zult snel afvallen, je gaat er gezonder van leven. Dat is nou nog eens gezond afvallen!

5. Meer eiwitten.

Wil je gezond afvallen en snel afvallen dan zul je meer eiwitten moeten eten, eiwit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel niet zo snel omhoog gaat, eiwit is ook een hele goede en belangrijke bouwstof voor je spieren, eiwit helpt je lichaam snel te herstellen na het actief sporten en geeft het je het gevoel dat je sneller vol zit en dus minder gaat eten.

Wil je gezond afvallen voeg dan eiwitten toe aan je dagelijkse voeding en ook als tussendoortjes. Kies vaker voor eieren, vis, kwark, yoghurt, gevogelte etc. Vermijd dus de koolhydraten en eet meer eiwitten.

6. Sporten en meer bewegen.

Een erg voor de hand liggende oplossing dacht ik zo, makkelijk gezegd maar lang niet voor iedereen makkelijk gedaan. Maar meer bewegen in combinatie met gezonde voeding is echt een hit als je wilt afvallen.

Ik zou je willen adviseren om te gaan sporten, minimaal een keer per week, ga bijvoorbeeld hardlopen of doe aan fitness in de sportschool, neem een yoga lesje.
Maar ook wanneer je dit moeilijk vindt wil ik je toch adviseren om meer te gaan bewegen, dit hoeft niet meteen sporten te zijn meer bewegen kun je ook vinden wandelen, mensen die bijvoorbeeld een hond hebben doen veelal onbewust heel veel aan beweging omdat ze over het algemeen hun hond 3 keer per dag uitlaten wandelen ze heel veel en verbranden ze calorieen. Nu zeg ik niet meteen dat je een hond moet nemen, alhoewel het voor je gezondheid en mindfulness wel goed zou zijn. Je kunt ook meer bewegen door te gaan fietsen, neem wat vaker de trap i.p.v. de lift.

Hoe je het ook doet doe je het maar ga meer bewegen, denk maar zo dat iedere calorie die je verbrand door sport of meer beweging niet wordt omgezet in vet. Daarnaast is bewegen lekker, gezond, goed voor je en zul je je ook ontspanner voelen. Meer bewegen is ook tegen stress een goede oplossing.

7. Gezonde voeding – Verse producten

Probeer zoveel mogelijk verse producten te eten, vooral vers fruit en verse groenten zijn een must. Probeer dit in je systeem in te bouwen zodat het een gewoonte wordt, eet wat vaker een salade en maak hem dan zelf met verse groenten, probeer eens een smoothie kijk hier maar voor een aantal lekkere recepten.

Ook als tussendoortje op bijvoorbeeld het werk kun je gewoon voor groenten kiezen, denk aan komkommer of wortel, makkelijk snel te bereiden en nog lekker ook. Verse groente zit vol met hele gezonde voedingstoffen en kun je er heel veel van eten zonder aan te komen, ga er dus voor!

Tot slot.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, mocht je nog vragen hebben of zelf een hele goede tip hebben die je met ons en de lezers van deze website wilt delen, dan kun je gebruik maken van het veld hieronder op de pagina ik ben benieuwd naar je reactie!