Chef-koks verschillen nog wel eens van mening als het om lekker en gezond eten gaat. Dat heeft volgens kok aan huis Klaas Culinair (www.thuiskokklaasculinair.nl) vooral te maken met de generatiekloof. Jonge ambitieuze chefs gaan veelal op zoek naar moderne kooktechnieken waar oude rotten in het vak zich vaak vasthouden aan de klassieke Franse keuken welke gekenmerkt wordt door zwaardere vollere gerechten. 

We vroegen Klaas om een eenvoudig recept welke niet alleen erg smaakvol is maar ook nog eens laag in vetpercentage is en ook nog vegetarisch. En natuurlijk ook voor een gewone hobby kok te maken is. Klaas zijn ogen beginnen te glinsteren en de mogelijkheden vliegen over de tafel. Op bovenstaande foto ziet u een overheerlijke paprikasoep. Hoe u deze eenvoudig thuis kunt maken is onderstaand te lezen.

Recept paprikasoep:

  • 3 paprika’s (rood of geel) 
  • 1 ui a 80 gram 
  • 1 bosui
  • 200 gram snoeptomaat
  • Wortel 200 gram geschild in schrijfjes
  • Notenolie
  • Zout en peper
  • 400 gram kokosroom
  • 1 liter groentebouillon

Hoe ga je te werk:

Maak de paprika schoon en maak hier blokjes van van ongeveer 1 centimeter. Bak deze rustig in een hoge pan (hoed). Gebruik hiervoor notenolie. Dit is al het eerste verschil tussen de moderne chef en een chef van het oude stempel. Die zou namelijk roomboter gebruikt hebben en ook ongezoete slagroom in plaats van kokosroom. Snijdt de uien brunoise en fruit deze lichtjes mee, blijf wel goed roeren. Want de groenten hoeven niet gebakken te worden maar moeten glazig worden. Voeg nu de 200 gram snoeptomaten toe net als de bosui in ringen en de stukjes wortel. 

Fruit dit geheel maximaal 5 minuten aan tot alle ingrediënten hun smaakstoffen hebben afgegeven. Blus nog af met de bouillon en kokosroom. Zorg ervoor dat alles onder het vocht staat en breng het geheel aan de kook. Kook de groenten gaar in circa 10 minuten.

Pureer de massa met een staafmixer en test de dikte van de soep. Als de soep nog te dik is kan je afhankelijk van de gewenste smaak nog extra bouillon of kokosroom toevoegen. Als de soep eenmaal de juiste dikte (consistenci) kan de soep op smaak gebracht worden met zout en peper. Om de soep een fluweel zacht te maken adviseer ik om deze door een fijne zeef te wrijven, zodat alle schilfers van de paprika uit de soep worden gefilterd. 

De nu ontstane soep is geheel vegetarisch maar ook nog eens licht verteerbaar. Je zou de soep ook minder dit kunnen maken en je hebt een geweldige paprikasaus. Als extra optie kunnen er Hollandse garnalen toegevoegd worden.

Thuiskok met een Oosterse twist

Als je Klaas inhuurt is het eigenlijk wel zeker dat er ook Oosterse invloeden terug te vinden zijn in met menu. Wij Nederlanders kennen de Oosterse keuken veelal alleen van de Chinese standaard gerechten. Maar Klaas vindt de Oosterse keuken echt een van de mooiste keukens ter wereld. Gerechten zijn namelijk extreem smaakvol, puur, kennen een korte bereiding (vitaminerijk), geen gebruik dure ingrediënten. Wilt u ookeen thuiskok inhuren voor een heerlijke gezonde diner aan huis?