De feestdagen en met name kerst en oud & nieuw kunnen erg ongezond voor je zijn, meestal omdat er dan heel veel gegeten wordt en er niet echt wordt gelet op wat je precies eet, zolang het maar lekker en gezellig is toch? Waarom er niet een gezellig en lekker maar ook een gezond kerst en oud & nieuw van maken, gezond eten kan ook lekker zijn. En veel mensen hebben elk jaar weer als goed voornemen om het nieuwe jaar gezonder te gaan leven, stoppen met roken, meer sporten en bewegen. Uit onderzoek is gebleken dat hier meestal toch niks van komt dus waarom niet beginnen met een gezond kerst feest?

Hier 7 tips om alvast te beginnen.

1. Trek hebben is niet erg.

Met deze feestelijke dagen is het normaal om constant te eten, elk moment dat je trek krijgt is er wel iets in de buurt om te eten, denk aan oliebollen, pepernoten, appelflappen of gewoon die berg restjes van al dat lekkere eten wat je gisteren nog hebt gegeten maar waar zoals gewoonlijk teveel van was. Ja inderdaad rond deze dagen zijn er overal hapjes te vinden. Onze tip luidt dan ook: Het is niet erg om trek of zelfs een beetje honger te hebben, eet gewoon even niets en wanneer je maag echt begint te rommelen dan moet je echt iets gaan eten zoals een maaltijd en geen snacks.

2. Eet Groente

Met Kerst worden er altijd brood, vlees, snoep, koek, kaas, worst, chocolade enz. gegeten. Probeer eens wat meer groente en salades te eten. Hier kan je ook eindeloos mee variëren en is ook erg lekker. Denk aan stukje komkommer met een lekker knoflook dipsausje of worteltjes met wat hummus.

3. Snack gezond

Probeer eens om tijdens een borrel gezonde hapjes op tafel te zetten zoals. Gegrilde champignons met garnalen en knoflook boter, of Haricots verts met een stukje spek erom heen. Even op Google zoeken en je vind de lekkerste gezonde recepten, het hoeft echt niet moeilijke te zijn.

4. Drink niet te vroeg alcohol.

Met deze feestdagen zijn we gewend om wat meer alcohol te drinken en daar ook wat vroeger dan normaal mee te beginnen.
Wees wat bewuster hiervan en begin wat later op de dag met het drinken van alcohol houdende dranken, neem je eerste wijntje bij het avond eten en niet al om 3 uur als andere daaraan beginnen.

5. Relax.

Doe rustig aan, het is feest weet je nog, veel mensen hebben vrij of werken korter rond deze dagen, iedereen is in een goede stemming dus doe lekker rustig aan, neem je tijd voor dingen en geef je lichaam rust. Dit is niet alleen goed voor je lichaam en lekker voor jezelf maar je zult er ook relaxter van worden en dat merken de mensen op de feestjes ook waardoor het alleen maar leuker en gezelliger kan worden.

 

6. Balansen.

Heb je het gezellig gehad? Lekker gegeten en gedronken van al dat lekkers? Neem dan de volgende dag een balansdag en sla bijvoorbeeld de lunch over en eet iets minder op de dag tot het weer avond is, heb je toch trek dan kun je voor een kleine salade gaan of iets van fruit.

7. Aandacht.

Kerst draait niet alleen maar om feest en eten en drinken, het draait juist om het gezellig samen zijn met de mensen waar je om geeft, kwaliteitstijd met elkaar doorbrengen, je werkt tenslotte het hele jaar hard en wellicht zijn er veel afspraken bij ingeschoten en heb je je geliefden niet genoeg aandacht gegeven. Kerst is de tijd om daar wel tijd aan te besteden, speel met je kinderen, ga leuke dingen doen met je gezin. Uiteraard is het lekker gezellig samen eten ook belangrijk maar niet het meest belangrijkste, je kan ook gezond samen zijn en leuke activiteiten ondernemen.

Tot slot

Is het niet gelukt om wat gezonder te eten met kerst en oud & nieuw, dan is het nieuwe jaar toch echt weer de tijd om te beginnen met gezond voedsel, denk bijvoorbeeld aan groene smoothies, neem deze eens wat vaker en doe wat inspiratie op met het:

Gezonde Groene Smoothie Recepten boek

Dit boek staat boordevol lekkere en hele gezonde smoothie recepten om te kunnen afvallen en gezonder te leven.

*Heb je zelf nog tips die je wilt delen met ons en de andere bezoekers van deze pagina, laat dan je bericht achter onderaan deze pagina.