Omdat gezond eten hoog bij mij in het vaandel staat wil ik 5 gezonde recepten met je delen, die ook nog eens lekker zijn, want gezond eten hoeft niet perse niet lekker te zijn 😉
Gezonde Recepten Tip 1 – Banaan & Gember Smoothie.
Een heerlijke Banaan met Gember smoothie die goed is voor je spijsvertering, tegen brandend maagzuur, misselijkheid en andere maak problemen.
Ingrediënten (2 porties) :
- 1 Banaan in schijfjes gesneden
- 170 ml vanille yoghurt
- 1 eetlepel honing
- 1/2 theelepel vers geraspte gember
Bereiden :
Mix de Banaan, yoghurt, honing en gember en laat deze in de blender verwerken tot je een gladde mix hebt zonder klonten.
*Deze smoothie bevat onder andere: 1g vet, 57mg sodium, 28g suiker, 5g proteïne
Gezonde Recepten Tip 2 – Zoete Pittige Pompoenpitten.
Pompoenpitten kunnen een heerlijk tussendoortje zijn,
zeker wanneer je er zelf een feestje van maakt en dat is precies wat wij gaan doen.
Ingrediënten :
- 1 kopje ongezouten gepelde geroosterde pompoenpitten
- 1 eetlepel koolzaadolie
- een halve theelepel gemalen komijn
- een halve theelepel chipotle chili poeder
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel gemalen kaneel
- een snufje gemalen rode peper
Bereiden :
Mix de koolzaadolie en de overige ingrediënten in een grote kom; Voeg de pitten toe en zorg dat deze goed doordrenkt worden met de mix. Arrangeer de pitten zonder deze te stapelen op een stukje bakpapier en laat deze voor 10 minuten afkoelen.
Gezonde Recepten Tip 3 – Geroosterde Sardientjes.
Vis is uiteraard een heel gezonde oplossing, vis bevat veel goede vetten voor je.
Hierdoor worst het zelfs aanbevolen om wekelijks vis te eten, Veel mensen doen dat echter niet omdat ze vaak niet weten hoe ze het moeten bereiden en daarnaast is vis ook niet altijd heel goedkoop.
Gelukkig hoeven sardientjes niet duur te zijn en zijn ze heel gezond en weten wij wat lekkers voor jou om er mee te doen.
- 1 kg verse sardientjes; schoongemaakt maar met de kop eraan
- olijfolie
- zeezout
- paar takjes peterselie
- 2 citroenen in partjes
Bereiden:
Was de vis en laat ze drogen. Bestrijk het rooster van de barbecue met olijfolie en leg de sardientjes erop. Nog makkelijker is het om een speciaal vis rooster te gebruiken. Rooster de visjes vlak boven de gloeiende kooltjes in ongeveer 6 minuten aan beide kanten gaar en goudbruin. Bestrooi de sardines met zeezout en verse, fijn geknipte peterselie en serveer met de partjes citroen.
Gezonde Recepten Tip 3 – Tomaten Salade.
Een salade is altijd een goede oplossing als je gezond wilt eten, je moet er dan
natuurlijk niet heel veel van die ongezonde dressings over heen doen. Een frisse tomaten salade die je bij de maaltijd kan serveren is zo gemaakt.
Ingrediënten:
- 200 gram gesneden peer tomaten
- 200 gram gesneden kerstomaten
- 2 gesneden pruimtomaten
- 1 fijngehakte rode ui
- 1 handvol in reepjes gesneden basilicum
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 2 eetlepels milde olijfolie
Neem een grote schaal en meng hierin de gesneden peer tomaten, de gesneden kerstomaten en de gesneden pruimtomaten.
Voeg hierna ook de fijngehakte rode ui en de handvol in reepjes gesneden basilicum toe aan het gemengde tomaten.
Voor de dressing mengen wij de rode wijnazijn met de milde olijfolie. Besprenkel hierna de tomatensalade met de dressing en het geheel eens goed door elkaar.
Tips:
Serveer de tomatensalade meteen naar bereiding met pasta, aardappelen, rijst of een stuk stokbrood.
Eventueel stukje gesneden komkommer toevoegen en/of pijnboompitten.
Een lekkere variatie is om een hardgekookt ei en/of een blikje tonijn aan de tomatensalade toe te voegen.
Gezonde Recepten Tip 4 – Hamburgers.
Ja het klinkt misschien vreemd maar ook een hamburger kan gezond zijn,
zeker wanneer je minder vlees gebruikt en bijvoorbeeld bulgur gebruikt. Daarnaast gebruiken we komkommer en een gezond fris yoghurt sausje.
Personen: 6 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Calorieën: 186 kcal
Ingrediënten:
- 55 gram bulgur granen
- 125 milliliter kokend water
- 60 milliliter rijstwijn azijn
- 1 theelepel suiker
- zeezout en peper
- kleine komkommer, in dunne plakjes gesneden
- kleine rode uit, dun gesneden
- 60 milliliter magere yoghurt
- 1 theelepel chilisaus
- 350 gram kalkoen gehakt
- 2 lente uien, fijngehakt
- 1 theelepel geraspte verse gember
- 1 teen knoflook, geraspt
- 2 eetlepels fijngehakte koriander + extra takjes
- 2 eetlepels hoisin saus (zoete soja)
- 2 theelepels olijf olie
- 4 volkoren hamburger broodjes
Doe de bulgur in een middelmaat kom en voeg het kokende water toe. Dek af met plastic folie en laat dit 45 tot 60 minuten staan, totdat de burgul zacht is.
Giet in de tussentijd de azijn in een middelmaat kom en roer hier de suiker door met een ruime hoeveelheid zout en peper, blijf roeren totdat alles is opgelost.
Voeg hier de plakjes komkommer en ui aan toe en roer alles goed door elkaar. Zet aan de kant en laat ongeveer 30 minuten marineren.
Meng in een kleine kom de yoghurt en de chili saus. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
Giet de burgul af en doe het in een grote kom. Doe het kalkoen gehakt erbij en voeg hier de lente ui, knoflook en gehakte koriander aan toe en meng alles goed door elkaar. Maak van het gehakt mengsel 4 gelijke hamburgers.
Verhit een grote koekenpan met anti aanbaklaag op een middelhoog vuur, tot de pan goed heet is. Borstel de hamburgers in met een beetje olie en leg ze in de pan. Bak en draai één keer om, totdat de burgers goed doorbakken zijn, 3 tot 4 minuten per kant.
Giet de komkommer en ui af en strooi hier de hele koriander overheen. Beleg de broodjes met de pittige yoghurt saus, leg hier een hamburger op en beleg met de komkommer en ui.
Tips:
Serveer met patat uit de oven en verse salade.
Gezonde Recepten Tip 5 – Fruitsalade.
En als laatste van onze gezonde recepten tips hebben we een frisse fruitsalade voor je bedacht. Deze is natuurlijk erg gezond en lekker en je kan hem als nagerecht of als bij gerecht op tafel zetten. Dit recept is bedoeld voor 6 tot 8 personen.
Ingrediënten:
- 2 kleine appels
- 2 kleine bananen
- 300 gram sinaasappels
- Anderhalf kop gehalveerde druiven zonder pit
- Een kwart kop gehalveerde kersen
- Een kwart kop rozijnen
- Driekwart kop mayonaise
- 1/3 kopje kokosvlokken
- 1/3 kop gehakte walnoten
Pers de sinaasappelen en zorg er 4 ½ theelepel sap overblijft. Meng dit sap met de mayonaise in een kom.
Snij de appels in stukjes en de bananen in plakjes. Meng dit met sinaasappels, druiven, kersen, rozijnen, kokosvlokken en walnoten in een kom.
Verdeel het fruitmengsel over zes tot acht glazen en besprenkel dit met het mayonaisemengsel.
Tips:
Ieder stuk fruit kunt u gemakkelijk vervangen voor een ander stuk fruit. Zo kunt u het ook eens met ananas of aardbeien proberen.
Zelf gemaakte mayonaise is veelal gezonder dan mayonaise uit een potje.
Kijk voor meer tips en recepten ook eens naar deze website over gezond eten.
Tot slot.
Ben je na deze 5 gezonde recepten tips van ons nog niet uit gegeten of ben je opzoek naar meer inspiratie? Dan zou je eens moeten kijken naar 202 Heerlijke Dieet-Recepten Voor Een Platte Buik.
Deze staat vol met gezonde recepten waardoor je zeker geinspireerd zal worden om lekkerder en veel gezonder te gaan koken.
Voor meer info en bestellen klik hier op deze link. Of op de button, dan wordt je meteen door gestuurd naar de website waar je deze kunt kopen.
202 Heerlijke Dieet-Recepten Voor Een Platte Buik.
Ervaring, ideen, tips?
Heb jij ook goede ideeen voor lekkere en gezonde recepten? Deel het met ons en andere bezoekers van deze website. Je kunt je recept idee gewoon hier onderaan de pagina met ons delen.
Nog geen commentaren