De inhoud van het glutenvrij dieet.

Het glutenvrij dieet is voor veel mensen wel enigszins bekend, maar velen weten niet goed wat het precies inhoudt. Dit dieet is bedoeld voor mensen met een intolerantie voor gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten die van nature in sommige granen voorkomen. Mensen die glutenintolerant zijn dienen gluten te vermijden en producten te vermijden die gluten bevatten. Een ander woord voor de glutenintolerantie is coeliakie. Mensen met coeliakie mogen dus geen gluten eten, doen ze dit wel dan kan dit resulteren in beschadigingen aan de wand van de dunne darm. Hierdoor kan de dunne darm zijn werk niet goed uitvoeren en er kunnen allerlei klachten ontstaan. Dit kan hersteld worden of voorkomen worden door een glutenvrij dieet te volgen. Het kan een aantal maanden tot jaren duren, voordat de dunne darm volledig hersteld is. Dit betekend dat dit dieet dus behoorlijk serieus genomen dient te worden voor mensen waar dit betrekking op heeft.

Hoe werkt dit dieet?

Gluten is een mengsel van eiwitten en komt van nature uit bepaalde granen. Dit betekend concreet dat er veel producten zijn die eigenlijk niet gegeten mogen worden door deze mensen. Producten als brood, pasta, crackers, koek, gebak en vele andere soorten voeding zijn daarom niet geschikt. Daarnaast wordt er in veel producten ook een glutenbevattend bindmiddel gebruikt. Dit komt in producten voor zoals worst, soep en sauzen. Gelukkig zijn er voor de mensen die last hebben van coeliakie producten voorzien van een etiket waarop een glutenvrij logo te vinden is. Zo weet men welk product wel geschikt is binnen dit dieet. Ook zijn er steeds meer restaurants die glutenvrije maaltijden aanbieden. Gelukkig zijn er nog genoeg producten die men wel mag eten, maar over het algemeen is het wel een strikt dieet. Zo is het eten van gluten niet meer mogelijk en dien je te zoeken naar andere geschikte producten.

Het is aan te raden om in overleg met een diëtist de mogelijkheden te bekijken binnen dit glutenvrij dieet. Het is namelijk ook mogelijk om bepaalde glutenvrije broden, pasta’s en koeken te kopen of zelf te maken.  Het glutenvrij dieet is een lastig dieet om onder de knie te krijgen. Het duurt best een tijd voordat men alle basisprincipes en mogelijkheden van dit dieet kent en onder de knie heeft. Zo zit een dieetfout in een klein hoekje en zeker in de beginperiode kan dit lastig zijn. Belangrijk bij een mogelijke fout is om na te kijken waar de gluten vandaan kwamen. Zo voorkom je fouten in de toekomst en voorkom je eventuele schade aan de dunne darm, aangezien het eten van gluten snel kan resulteren in beschadigingen.