kokenGoedkoop, lekker en gezond eten en vooral zelf koken, dat lijkt misschien voor de meeste mensen niet te doen of niet logisch maar het kan dus zeker wel, lees hier onze tips en gebruik het als inspiratie.

De meest mensen denken dus dat je niet goedkoop gezond en lekker kunt koken, maar alleen maar met de hele dure ingrediënten en producten lekker en gezond kan eten, niets is minder waar.

We zullen hier een paar praktische tips met je bespreken die je direct in de praktijk zou kunnen brengen. Je zal meteen zelf onder vinden dat je geld gaat besparen en toch lekker en gezond kunt koken.

Kijk in de winkels waar je komt en je boodschappen doet eens naar het prijsverschil van de soorten producten. Neem een product van de meeste producten heb je meerdere merken en zelfs vaak ook gewoon een huismerk, wist je dat het huismerk vaak uit dezelfde fabriek komt als het A-merk waar je rustig al gauw 30, 40 of zelfs oplopend tot een euro meer voor betaald, puur afhankelijk van het soort product uiteraard. Ze plakken er vaak gewoon in de fabriek een ander etiket op het product maar wat in de verpakking zit blijft gewoon het zelfde als het dure A-merk. Dit geld over het algemeen voor voeding producten. Deze vorm van misleiding is gewoon een verkoop strategie, de goedkopere producten van het huismerk liggen doorgaans altijd lager meestal in het onderste schap en de A-merk producten liggen op ooghoogte. Dit is gewoon psychologie, waar producenten en de winkels gebruik van maken, je bent geneigd het geen te kopen wat je als eerst ziet, en een vrolijkere, vriendelijkere verpakking heeft. Zeg het maar.

Probeer eens wat vaker, seizoens-gebonden en streek gebonden producten te gebruiken.

Groenten en fruit bijvoorbeeld zijn niet altijd even duur, dit ligt aan de periode van het jaar, de producten die in het huidige seizoen groeien zullen goedkoper zijn dan de fruit en groenten soorten die niet hier in Nederland groeien door het seizoen, omdat het dan uit een ander land gehaald wordt is het meestal duurder.

Je zou dus wat meer van het soort groenten kunnen kopen uit het seizoen en hier een soep van maken, die je dan weer kunt invriezen om later in het jaar weer een keer te kunnen eten zonder dat je meteen hele dure producten moet kopen om het te kunnen maken.

Wat ook slim is om te doen, is je eigen kruiden kweken, de meeste kruiden zijn best wel duur in aanschaf maar je kan voor een paar euro al zaadjes kopen van bijvoorbeeld, munt, tijm, oregano, basilicum en ga zo maar door, het is heel makkelijk om ze zelf te kweken, het neemt weinig ruimte i beslag en zo heb je altijd lekkere en verse gezonde kruiden tot je beschikking inplaats van de dure gedroogde supermarkt kruiden, waar de vraag nog maar van is of het wel echt alleen maar kruiden zijn.

Daarnaast kan je je eigen gekweekte kruiden als ze volgroeid zijn makkelijk invriezen, ze zijn namelijk in een paar minuten ontdooid en als ze bevroren zijn snijd het zelfs makkelijker 😉

 

Weleens gehoord van de markt?groente fruit kraam

De meeste mensen zijn zo druk met hun baan en carrière, dat tijd nemen om goed boodschappen te doen er haast niet meer bij is, laat staan af en toe naar de markt gaan, wat op zich zelf al veel geld kan schelen, en waar de producten over het algemeen vaak ook nog erg vers zijn. Wat helemaal slim om te doen is is om naar de markt te gaan wanneer de markt bijna stopt, waarom? omdat je dan voor nog eens veel minder geld goede en verse producten kan kopen waar je eerder op de dag nog meer voor zou betalen.

De marktkraam houders willen zo op het einde van de dag liever niks mee naar huis nemen en verkopen het daarom veel goedkoper om er maar vanaf te zijn.

De toko.
Een Turkse of Aziatische winkel, hebben over het algemeen hele goede producten tegen een hele redelijke prijs, met name groente en fruit is erg betaalbaar en van hele goede kwaliteit. Vaak hebben ze ook hele goedkope verse kruiden. Een ander bijkomend voordeel is dat je in deze winkels ook vaak soorten groenten en fruit ziet die je in de normale supermarkt niet tegenkomt.

BroodBrood.

Het is een oud gebruik om je oude brood gewoon te bewaren en te hergebruiken voor andere doeleinden. Met oud brood kan je namelijk nog zoveel, zolang het niet beschimmeld is kun je er allerlei lekkere dingen meemaken, wat dacht je van wentelteefjes?, ook zou je er croutons van kunnen maken voor in de salade, of het verkruimelen tot brood kruimels en dat weer als paneer middel gebruiken.

Deze tips, kunnen je veel euro’s besparen, we gooien over het algemeen te veel eten weg, als we koken maken we teveel, wanneer we dit kunnen reduceren en tegelijker tijd met goedkopere producten kunnen koken zul je merken dat je niet alleen maar meer geld overhoud maar ook gezonder eet, waardoor je gewicht in balans blijft.

Door bovenstaande tips kun je op elk moment van de dag goedkoop en gezond eten en je bespaart tegelijkertijd aanzienlijk veel euro’s.