Hardlopen voor beginners.

Hardlopen is een van de populairdere manieren om wat een je gezondheid te doen en te afvallen. Ten eerste het kost niets, althans je hebt geen duur sportschool abonnement nodig, het kan overal wanneer jij wilt en op je eigen tempo.

Er is zelfs onderzoek naar hardlopen gedaan en wat blijkt dat hardlopers langer gezond blijven dan mensen die niet hardlopen, je kent het gezegde misschien wel “hardlopers zijn doodlopers” Dit is gedeeltelijk waar, het is inderdaad zo dat wanneer jij te veel aan hardlopen doet en het als een race en een wedstrijd gaat zien je grote kans loopt om niet heel oud te worden, maar uit onderzoek blijkt dus dat mensen die regelmatig hardlopen op recreatief niveau langer leven dan mensen die elke dag sporten en hardlopen en dit te veel doen, ook leven recreatieve hardlopers langer dan mensen die niks doen.

Daarmee dat gezegd te hebben en ik er maar vanuit ga dat je hier bent omdat je opzoek bent naar een aantal hardloop tips heb ik een aantal tips voor hardlopen voor beginners opgesteld.

Hardlopen voor beginners tip 1. Goede hardloop schoenen.

Ten eerste hoeven goede Hardloopschoenen geen honderden euro’s te kosten, en wanneer je nog niet weet of het wel wat voor jou is is het misschien wel een dure uitgave, echter is het wel erg belangrijk om goede hardloop schoenen te hebben omdat deze te veel spierpijn kunnen voorkomen of blessures. Daarnaast is goede Hardloopkleding ook geen overbodige luxe, in het begin kun je met een joggingsbroek of sportbroek wel aan de gang maar naarmate je meer ervaring krijgt en het hardlopen te pakken hebt is het raadzaam om je te verdiepen in goede kleding, denk aan een sport BH voor vrouwen, een wind dicht jack etc.

Hardlopen voor beginners tip 2. Warming up hardlopen, en cooling down.

Begin niet meteen te snel te rennen, laat je lichaam een beetje wennen door bijvoorbeeld voordat je begint met hardlopen iets steviger door te lopen, wanneer je eenmaal start met hardlopen kun je je tempo langzaam opbouwen. Dit geldt ook voor de afbouw, als je op het punt bent gekomen om te stoppen met hardlopen omdat je bijvoorbeeld je aantal kilometers hebt gehaald of je vaste rondje hebt gerend is het ook erg belangrijk dat je niet meteen stopt met rennen, bouw het laatste stukje langzaam af. En doe daarna nog wat strek oefeningen, je spieren zijn nu helemaal opgewarmd en strekken kan dan dus goed zonder dat je een blessure krijgt en een spier verrekt. Erg belangrijk om te weten is dat je nooit gaat strekken als je spieren niet warm zijn doe dit daarom dus het beste na het sporten.

Hardlopen voor beginners tip 3. Langzaam opbouwen.

Net als hierboven al beschreven en wat veel mensen fout doen, is te snel te hard beginnen.
Hiermee loop je kans op blessures waardoor je na je eerste keer rennen al meteen niet meer kunt rennen, zeker wanneer je bijvoorbeeld last van overgewicht hebt zul je voorzichtig moeten zijn met je knieën, doe dus niet te veel maar bouw het langzaam op, hier bij komt een hardloop schema goed van pas, en wellicht is ons uitgebreide artikel over afvallen met hardlopen wel interessant voor je.

Hardlopen voor beginners tip 4. Luister naar je lichaam.

Ondanks dat ik je net hierboven een hardloop schema aanraad, wil ik je toch even vertellen dat als je gaat beginnen met hardlopen dat nog veel belangrijker is om naar je eigen lichaam te luisteren, het kan namelijk zijn dat zo,n hardloop schema in het begin nog te veel voor je is en omdat je die doelen die daarin beschreven staan wilt gaan behalen loop je de kans om toch blessures op te lopen. Luister daarom naar je lichaam en stop als het te veel is, denk maar zo beter iets gedaan dan niets gedaan.

Hardlopen voor beginners tip 5. Wat zeg je?

Wat een vaak en goed gebruikte vuistregel voor tijdens het hardlopen is, is dat je nog moet kunnen praten. Kun je niet meer praten omdat je buiten adem bent, dan ga je te hard, het is nu niet de bedoeling dat wanneer je samen met iemand rent je een gesprek gaat voeren want dat is ook niet goed, je lichaam heeft zuurstof nodig en wanneer je niet meer kunt praten dan komt er te weinig zuurstof binnen dan dat je lichaam nodig heeft waardoor je weer blessures op kunt lopen.

Hardlopen voor beginners tip 6. Alleen of met anderen?

Je kunt met iemand samen gaan hardlopen of in een groep of helemaal alleen, wat je ook doet zorg dat je je eigen tempo aanhoudt, het nadeel van een groep of met iemand anders samen is dat je snel aan andere gaat aanpassen en de kans loopt te hard te gaan rennen of te veel te doen voor wat jou lichaam aankan, hiermee loop je weer kans op blessures waardoor je de volgende keer niet meer mee kunt doen. Dus met wie je ook rent, houd je eigen tempo aan en spreek dat ook af.

Hardlopen voor beginners tip 7. Blessures

Wederom luister goed naar je lichaam, het is helemaal niet raar als je een blessure krijgt, hier heeft iedereen die aan hardlopen doet weleens last van zeker in het begin is de kans groot, laat dit je dus niet demotiveren. Belangrijk is dat wanneer je een blessure hebt je deze wel serieus moet nemen en je het even tijd moet geven, geef je lichaam rust en ga niet meteen weer rennen want zo maak je het alleen maar erger.

Hardlopen voor beginners tip 8. Weersomstandigheden.

Nu kun je in de winter en als het regent prima rennen, hier is niks mis mee en zelf nog goed ook, je lichaam wordt vanzelf warm en koud zul je het dus niet hebben, waar je wel rekening mee moet houden is de zomer en de hete zonnige dagen. Wanneer het warm is zal je lichaam harder gaan werken je zult ook meer calorieën verbranden en vraagt dus ook meer van je lichaam. Ook kan je door rennen in de hete zon een zonnesteek oplopen dus zorg in dat geval voor een petje. Probeer de ergste hitte te vermijden door vroeg in de ochtend te gaan rennen of later op de avond zodra het weer is afgekoeld.

Hardlopen voor beginners tip 9. Runners High.

Als je al een tijdje aan het hardlopen bent dan kan het zijn dat je na een paar kilometer het zogenaamde runners high gaat voelen, dat lekkere gevoel waardoor je wilt doorgaan, waardoor je lekker in je vel zit. Wanneer je dit ervaart ga dan niet te lang door, dit is ook weer overbelasting. ervaar je dit gevoel van deze runners high niet, wees niet bang dit komt vanzelf, in het begin zul je je eerder ongemakkelijk voelen na het rennen door bijvoorbeeld de spierpijn of de eventuele blessures die je kunt krijgen als beginnend hardloper, laat dit je niet ontmoedigen, wanneer je meer ervaring hebt en vaker hebt gerend zul ook jij dat lekkere runners high gevoel krijgen en nog mer motivatie vinden in het rennen.

Wil je nog meer hardloop tips en een hardloopschema beginners, dan is dit E-book wat voor jou. 101 Hardlooptips en je hardloopschema.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn hardlopen voor beginners artikel en ik wens je dan ook veel succes met hardlopen! Mocht je vragen of zelf een tips hebben dan kun je het reactie formulier onderaan deze pagina daarvoor gebruiken. We zij benieuwd naar jouw hardloop ervaringen.