Tegenwoordig hebben steeds meer mensen overgewicht, maar gelukkig worden ook steeds meer mensen zich bewust van de gezondheidsrisico’s die overgewicht met zich mee brengen en willen ze gezonder gaan leven. Er zijn verschillende methodes en berekeningen die je kunnen helpen met het bepalen of je een gezond gewicht hebt, overgewicht hebt of misschien juist ondergewicht hebt. Wanneer blijkt dat je overgewicht hebt kun je hier op verschillende manieren iets aan doen. Een daarvan is gezonder gaan eten, door op je koolhydraatinname te letten, je kunt hier speciale weekschema’s krijgen die speciaal gemaakt zijn om jouw buikvet te verminderen. Je kunt daar veel informatie vinden over het koolhydraatarme dieet en dit is een betrouwbare manier om overgewicht tegen te gaan. Het is belangrijk om eerst te bepalen of je overgewicht hebt ja of nee.

Buikomtrek meten

Een heel eenvoudige methode om te kijken of je overgewicht hebt, is je buikomtrek meten met een meetlint. Dit geeft een goede indicatie omdat buikvet het gevaarlijkste vet is wat je kunt hebben, dit is namelijk schadelijk voor je organen. De relatie tussen buikvet en gezondheidsrisico’s is in verschillende wetenschappelijke studies aangetoond. Het is daarom verstandig om je buikomtrek te meten en als deze te hoog is proberen omlaag te brengen door op je voeding te letten en meer te bewegen. Het is erg makkelijk om thuis zelf je buikomtrek te meten, je hebt daarvoor alleen een meetlint nodig.

Hoe meet ik mijn buikomtrek?

Pak het meetlint en meet in je taille je buikomtrek, net onder je onderste ribben. Wanneer je als vrouw onder de 94 centimeter zit loop je een laag risico op gezondheidsproblemen, bij mannen is dit bij minder dan 80 centimeter. Dit komt doordat mannen en vrouwen een andere vetverdeling hebben en vrouwen meer lichaamsvet hebben dan mannen, zodat ze genoeg reserves hebben om eventueel een baby te kunnen dragen. Wanneer je als vrouw een buikomtrek hebt van 94 tot 99 centimeter en als man een buikomtrek hebt van 80 tot 89 centimeter loop je een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Wanneer je als vrouw een buikomtrek hebt van boven de 100 centimeter en als man boven de 90 centimeter dan heb je een hoog risico op gezondheidsproblemen.

BMI (Body Mass Index) berekenen

Een andere veel gebruikte methode is het berekenen van jouw BMI, BMI staat voor Body Mass Index. Bij het uitrekenen van jouw BMI kijkt de formule naar de verhouding van jouw gewicht ten opzichte van je lichaamslengte. Aan de hand van de uitkomst van de formule kun je bepalen of je overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht hebt. Op het internet op bmiberekenen.nl kun je makkelijk je BMI berekenen door je lengte en je gewicht in te vullen, hier word je BMI snel en gratis voor je uitgerekend. Wanneer de uitkomst van de formule onder de 18,5 is, is er sprake van ondergewicht. Bij een uitkomst tussen de 18,5 en 24,9 is er sprake van een gezond gewicht. Bij een uitkomst van 25 tot 29,9 is er sprake van overgewicht, bij een uitkomst tussen de 30 en 39,9 is er sprake van obesitas en bij een uitkomst van boven de 40 is er sprake van morbide obesitas. Toch kan de uitkomst van de BMI formule ook verkeerd uitvallen. Een sporter met een laag vetpercentage en een grote spiermassa kan volgens de BMI formule overgewicht hebben, terwijl hier dan natuurlijk geen sprake van is. Je BMI berekenen is een moment opname, doe dit dus regelmatig zodat je er een goed beeld van hebt en je kunt kijken of je BMI hoger of lager wordt.