dieetadvies vergoedingHet is natuurlijk niet makkelijk om af te vallen, zelfs als je geen overgewicht hebt. In het geval dat je erg veel moeite hebt met afvallen, of zelfs om aan te komen, kan het zijn dat jij iets hebt aan een dieetadvies om er voor te zorgen dat je het voor elkaar krijgt om je over- of ondergewicht weg te werken. Het kan namelijk serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid.

Wat houdt een dieetadvies precies in?

Als je zoveel moeite hebt met afvallen of aankomen dat je gezondheid er op achteruit gaat is het verstandig om hier professionele hulp voor te zoeken. Indien je hiermee naar de huisarts gaat zal deze je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist is speciaal opgeleid, volgt speciale richtlijnen en zorgstandaarden en kan gezien worden als deskundige in zijn/haar vak. Deze diëtist specialiseert zich op het gebied van voeding, zowel bij gezondheid als bij ziekte. Men kan naar een diëtist gaan voor regulier voedingsadvies, maar ook bij medische klachten zoals een voedselallergie of een hoge bloeddruk. Ook in het geval van diabetes of anorexia kan je bij een diëtist terecht. Buiten de speciaal-opgeleide diëtisten zijn er veel online consulenten, daarbij is het wel zo dat niet alle online gewichts-consulenten, personal trainers, lifestylecoaches of voedingstherapeuten ook diëtisten zijn. Als je echt een professionele diëtist zoekt dan is het mogelijk om deze online te vinden, maar denk er dus aan dat consulenten niet meteen diëtisten zijn.
In het geval dat je het niet helemaal zeker weet is het handig om toch even te informeren bij de huisarts.

Vergoeding dieetadvies

Het is zelfs mogelijk om vergoeding te krijgen voor het verkrijgen van dieetadvies, maar alleen als dit door een professionele diëtist wordt gegeven. Dieetadvies door een diëtist wordt deels vergoedt door de basisverzekering in elke zorgverzekering. De eerste 3 uren in behandeling bij een diëtist worden volledig gedekt. Dieetadvies vergoeding wordt alleen gegeven voor deze 3 uur als je geen gezondheidsproblemen hebt, mocht je geen gezondheidsproblemen hebben en meer dan 3 behandeluren willen bij de diëtist dan zal je eigen risico dienen te betalen. In het geval dat je met een gezondheidsprobleem bij de diëtist bent beland hoef je geen eigen risico te betalen.
Diverse zorgverzekeraars bieden ook aanvullende verzekeringen voor dieetadvies, daarbij is het wel zo dat je een hoger maandbedrag betaalt voor je zorgpremie. Denk er wel aan dat dit niet bij elke zorgverzekeraar het geval is en je misschien dient te veranderen van zorgverzekering. Enkele zorgverzekeraars vergoeden ook het consult van andere voedingsconsulenten.

Ik heb geen gezondheidsproblemen, maar wil alsnog afvallen/aankomen

Het is natuurlijk mogelijk dat je helemaal geen gezondheidsproblemen hebt en alsnog een aantal kilo’s er af wilt hebben. In dit geval is het niet persé nodig om naar een diëtist te gaan, wellicht heb jij genoeg aan een aantal gezonde recepten van voedingscentrum.nl om je aan te houden. Ook zijn er bepaalde diëten, zoals het Sonja Bakker dieet, die opgepakt kunnen worden zonder daarvoor een op maat gemaakt dieet door een diëtist te laten maken. Veel succes met het behalen van je streefgewicht!