Atkins DieetHet Atkins Dieet is een van werelds meest bekende koolhydraat arme diëten, dit komt neer op een eetpatroon waarin je veel vet een eiwit eet maar juist heel weinig koolhydraten zoals zetmeel en suiker.

Wat je ook niet mag eten, maar wellicht in een later stadium in kleine hoeveelheden is toegestaan zijn, graan producten, aardappelen, brood, rijst, pasta. omdat al deze producten juist verboden zijn om te eten maakt het het juist moeilijk omdat dit nou precies is wat wij Nederlanders het meest eten, gelukkig zijn fruit, groente en melk wel in een kleine beperkte hoeveelheid toegestaan. Dan is het eten van voedsel en producten met veel vet, eiwit, zoals vlees, vis, kaas, room, boter, mayonaise wel toegestaan, hierin wordt dan wel aangegeven wat de normale hoeveelheid zal zijn.

De meeste mensen die het Atkins Dieet gebruiken om af te vallen zullen zeggen dat ze minder honger hebben, dit heeft een logische verklaring en komt namelijk door de hoge vet en eiwitgehalte in de producten die ze eten. Juist omdat je hierdoor dus minder honger hebt, ga je minder eten wat weer lijdt tot gewicht verlies.

Net zoals bij bijna elke afslank dieet wordt ook bij het Atkins Dieet in de eerste twee weken het snelst gewicht verloren dan in de weken daarna, ook dit heeft een logische verklaring, het is namelijk zo dat omdat je lichaam veel minder energie binnen krijgt dan dat het in de eerste instantie nodig heeft gaat je lichaam zelf de glycogeen voorraad (koolhydraat voorraad) aanspreken en daar gebruik van maken, je lichaam verbrandt dus z,n reserve voorraad koolhydraat die in je spieren zijn opgeslagen, dit gaat weer samen met een groot vochtverlies waardoor je weer gewicht verliest.
Normaal gesproken heeft je lichaam genoeg koolhydraten om z,n vetten compleet te verbranden maar in de eerste fase van het Atkins Dieet de inductiefase zullen de vetzuren niet helemaal meer door het lichaam worden verbrand, dit komt door veel vet en weinig koolhydraten.

Wat er overblijft van de vetzuren komt dan in je bloedbaan terecht dit proces wordt ook wel ketose genoemd. De keton lichamen gaan het lichaam uit via de urine en je uitademings-lucht, dit veroorzaakt weer bij de gebruikers van het Atkins Dieet een soort aceton lucht.

Na de eerste twee weken mag je weer langzaam aan wat meer koolhydraten tot je nemen en zal je lichaam weer voldoende energie hebben, in deze fase zou je gewicht weer moeten gaan stabiliseren.

Gezondheid

Onderzoeken wijzen uit dat dit soort koolhydraat arme diëten zoals het Atkins Dieet tot gewichts-verlies leidt, zoals hierboven al duidelijk uitgelegd komt dat omdat de voeding minder calorieën oplevert, daarnaast hangt de hoeveelheid gewichts-verlies af van hoelang je het dieet volgt, hoeveel calorieën je lichaam binnenkrijgt en hoeveel je daarnaast nog beweegt en of aan sport doet.

Voordelen

Naast alle andere diëten heeft ook het Atkins Dieet grote voordelen voor diabetici, en helemaal als deze mensen daarnaast ook no last hebben van overgewicht. Diabetici hebben er dan ook baat bij om af te vallen omdat dit weer een voordelig effect heeft op de regulatie van de bloedglucosespiegels met dank aan een betere insulinegevoeligheid.

Veiligheid

Mensen met diabetes en of een gestoorde nierfunctie hebben bij het volgen van een koolhydraat arm dieet zoals het Atkins Dieet wel begeleiding nodig van een arts.

Mensen die last hebben van een verminderde nierfunctie kan het juist gevaarlijk en schadelijk zijn om te veel eiwitten binnen te krijgen. Diabetes patiënten kunnen het weer moeilijk hebben om hun medicatie goed te gebruiken bij te weinig koolhydraten, het gevaar is dat hun bloed glucose niveau te laag wordt bij het volgen van dit dieet.

We hebben het net al genoemd, de Ketose die in het eerste stadium / fase ontstaat bij het Atkins Dieet is niet erg of erg schadelijk zolang er maar geen Acidose optreed die weer hand in hand samen gaat met natrium en kalium verlies via de urine.
Zo’n genoemde keto acidose kan door insuline tekort voorkomen bij diabetes die niet goed behandeld worden en dit kan in de ergste gevallen leiden tot een coma of andere serieuze gezondheid problemen. Nogmaals dus, het is erg belangrijk dat diabetici zich erg goed laten adviseren en begeleiden bij het volgen van dit dieet.

Cholesterol

Het Atkins Dieet heeft als een van z’n grootste kenmerken een hoog eiwit en vet gehalte met name verzadigd vet. Verzadigd vet lijkt in het eerste stadium / fase van het Atkins Dieet niet direct te leiden tot een hoog cholesterol gehalte. Studies waar verschillende personen een jaar lang zijn onderzocht en gevolgd heeft dit laten blijken.

Nu is het nog maar de vraag of dit voordelige effect blijft bij het Atkins Dieet als je lichaam gewicht stabiel is, een veel verschillende studies blijkt namelijk dat veel verzadigd vet resulteert in een verhoogt LDL Cholesterol en afname van het goede HDL cholesterol.
Dit veroorzaakt namelijk ook weer meer kans op hart en vaat ziektes.

Nog een ander nadeel is dat wanneer je het Atkins Dieet een langere tijd blijft volgen en je dus veel vet, eiwitten en juist weinig fruit, groenten en graan producten tot je neemt het minder mineralen en vitamines, voeding vezels en andere belangrijke stoffen levert, op langere termijn kan dit dus leiden tot een tekort van deze voedingstoffen in je lichaam.

Tot slot kan het Atkins Dieet dus wel een manier zijn om een goed en gezond gewicht te bereiken, de gezondheid en het goede gewicht die je hierdoor weer terug krijgt moet je dan juist zien vast te houden met een gezond eetpatroon, dus genoeg, fruit en groenten, brood en graanproducten en juist zo weinig mogelijk verzadigde vetten.