Koolhydraatarm eten is tegenwoordig erg populair. Dit is namelijk een goede methode om af te vallen, meer energie te krijgen en te werken aan een betere gezondheid.
Toch is koolhydraatarm eten niet bij iedereen succesvol. Dit komt meestal doordat er veel onduidelijkheden zijn omtrent koolhydraatarm eten.
Daarom zal ik in dit artikel helderheid geven over hoe je het beste koolhydraatarm kunt eten.
Koolhydraten niet zien als de vijand.
Voorheen waren vetten bestempeld als dikmaker, nu zijn het de koolhydraten. De waarheid is dat beide voedingstoffen essentieel zijn voor een gezond lichaam. Daarom is het niet slim om koolhydraten (noch vetten) te beschouwen als de vijand.
Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor het menselijk lichaam. Deze worden in de meeste gevallen namelijk omgezet tot glucose, wat snelle energie geeft.
Koolhydraten zijn gelukkig niet de enige vorm van energie. Vetten kunnen net zo goed worden gebruikt als brandstof. Hierdoor zou je wellicht denken dat je beter alle koolhydraten kunt schrappen, als je vetten wilt verbranden. Toch is dat niet verstandig.
Je hebt namelijk wel een beetje koolhydraten nodig om vetten te kunnen verbranden. De aanmaak van energie (ATP) begint namelijk altijd eerst met glucosemoleculen en daarna pas met vetmoleculen.
Gelukkig bestaat er bijna geen voeding dat compleet vrij is van koolhydraten. Een 100% koolhydraatvrij dieet is daardoor onmogelijk. Maar ook een dieet met alleen maar 10% koolhydraten, is te weinig.
Hoeveelheid koolhydraten.
De gemiddelde Westerling eet veel te veel koolhydraten en veel te weinig eiwitten en vetten. Waarom? We eten namelijk bijna 2 keer zo veel koolhydraten als vroeger!
Het blijkt dat tegenwoordig 55% van ons voedingspatroon bestaat uit koolhydraten. De jager-verzamelaar had 22%-40% koolhydraten in zijn voedingspatroon.
Een koolhydraatarm dieet is dus wel degelijk een slim idee! Wat is dan de beste verhouding?
Voor mensen die veel bewegen is dat 30% koolhydraten, 30% eiwitten en 40% vetten. Mensen die amper bewegen hebben minder behoefte aan koolhydraten. Voor hun is een verhouding van 20% koolhydraten, 35% eiwitten en 45% vetten beter!
Soort koolhydraten.
Bij het minderen van koolhydraten is het vooral belangrijk dat je de bewerkte koolhydraten verminderd. Dit zijn de koolhydraten die zorgen voor de meeste problemen en vroeger eigenlijk niet voorkwamen in de natuur.
Als ik het heb over bewerkte koolhydraten dan bedoel ik pasta, brood, koekjes, taart, snoepgoed en frisdranken.
Deze voedingsmiddelen zijn grotendeels ontdaan van allerlei gezonde voedingsstoffen, hebben veel toegevoegde suikers en weinig vezels. Oftewel, het is eerder opvulling dan gezonde voeding en heeft vaak een verslavend effect. Hierdoor eet je ongemerkt snel te veel.
Eet daarom vooral voeding met onbewerkte koolhydraten, zoals groente en fruit!
Wanneer koolhydraten.
Je hebt vast wel eens gehoord dat als je wilt afvallen, je het beste geen koolhydraten meer moet eten na lunchtijd. De verklaring hiervoor is dat je de gegeten koolhydraten van die dag nog zal verbruiken voordat je gaat slapen. Daardoor worden ze dus niet meer opgeslagen als vet.
Ook al klopt de verklaring, betekent dat nog niet dat je daardoor sneller zult afvallen.
Toch heeft timing van het consumeren van koolhydraten wel degelijk effect. Ik heb het dan niet over een bepaald tijdstip, maar een bepaald moment.
Het is namelijk gebleken dat als je koolhydraten eet, nadat je hebt bewogen, dit het beste effect geeft om vet te verbranden.
Nadat je intensief hebt bewogen, zullen je cellen staan te schreeuwen om aangevuld te worden met energie. Eet je dus na het sporten een koolhydraatrijke maaltijd, dan zullen deze koolhydraten zeer snel worden opgenomen door je cellen.
Hierdoor zal je lichaam sneller kunnen herstellen en is er ook minder insuline nodig om de koolhydraten de cellen in te krijgen.
Beweeg je niet iedere dag (of misschien bijna nooit)? Ga dan even een paar minuten in het rond springen, opdrukken, dansen, wandelen, of wat dan ook voordat je begint met een koolhydraatrijke maaltijd.
Nog geen commentaren