Een koolhydraatarm dieet kiezen dat bij je past is zo eenvoudig nog niet. Dat mag wel blijken uit de zoektocht die veel mensen gaan over het internet. Er zijn namelijk veel koolhydraatarme diëten beschikbaar en lang niet elk dieet is even up to date. Daarnaast is er nog de vraag: moet je een dieet volgen om koolhydraatarm af te vallen of kan het ook zonder? Op die vraag en meer krijg je antwoord in dit artikel.

Koolhydraatarm, wat is dat?

Wanneer we het hebben over “gezonde voeding” hebben we het over een juiste balans in voedingsstoffen. Die voedingsstoffen bestaan onder meer uit eiwitten, vetten en koolhydraten. In onze voeding is deze balans enigszins verstoord, doordat we meer en meer suikers zijn gaan eten. De inname van koolhydraten is drastisch verhoogd en de inname eiwitten en gezonde vetten is lager gebleven. Een koolhydraatarm dieet schrijft dus voor om minder koolhydraten te eten en te drinken en op die manier weer gezonder te gaan leven.

Voorheen was het voornaamste doel van koolhydraatarm eten en drinken vooral om af te vallen. Tegenwoordig zijn er veel meer gezondheidsvoordelen aan het licht gekomen die het gevolg zijn van koolhydraatarm eten en drinken. Zo verlaagt koolhydraatarme voeding je bloeddruk en cholesterol aanzienlijk, loop je verminderd risico op diabetes en neemt je interne geluksgevoel toe.

Mocht je nog geen redenen zien om koolhydraatarm te gaan leven, dan heb je die nu gekregen.

Koolhydraatarme diëten

Er zijn veel diëten die zich direct of indirect richten op de inname van zo min mogelijk koolhydraten. Bekende voorbeelden zijn het Atkins-dieet (volledig koolhydraatarm), het Dukan dieet (eiwitten in plaats van koolhydraten) en het South Beach dieet (eiwitten ten koste van koolhydraten). Ook diëten als Weight Watchers en Weight Care houden rekening met koolhydraten, maar worden niet snel koolhydraatarm genoemd.
Wanneer je zou moeten kiezen tussen een dieet, welke is dan het beste? Atkins, Dukan of South Beach? Op die vraag is moeilijk antwoord te geven. Het Atkins-dieet lijkt het nog meest geschikt, omdat het zich echt richt op het minderen met koolhydraten.
Maar wat Atkins doet, doen de andere twee diëten in principe ook: eiwitten eten in plaats van koolhydraten. Alle drie de diëten hebben recepten die aan het koolhydraatarme en tegelijk eiwitrijke karakter voldoen.
Wanneer je dus handvaten zoekt, kun je kiezen voor Atkins. Maar de grootste vraag is natuurlijk of dit nodig is?

Moet je een dieet volgen?

Het is namelijk helemaal niet gezegd dat je een dieet moet volgen, wil je koolhydraatarm afvallen. Een receptenboek aanschaffen of goede recepten gebruiken kan namelijk precies hetzelfde doen als die dure diëten. Je moet gewoon op zoek gaan naar producten en ingrediënten met zo min mogelijk koolhydraten. Daar maak je recepten van en die gerechten eet je op. Op die manier val je in korte tijd redelijk wat gewicht af zonder dat je een dieet als Atkins van dichtbij gezien hoeft te hebben.
Een dieet volgen kan echter wel zinvol zijn als je heel erg onzeker bent over jezelf en je het zeker weten goed aan wil pakken. In dat geval kan een dieet net die handvaten bieden die je nodig hebt om het er op een goede manier van af te brengen en succesvol gewicht te verliezen.

Samenvatting

Atkins, South Beach en Dukan. Het zijn slechts drie namen van de vele diëten die zich richten op koolhydraatarme voeding. Moet je nu een dieet volgen om af te vallen? Nee, dat hoeft niet. Gewoon koolhydraatarme recepten bereiden is meer dan genoeg. Maar wanneer je wel zekerheid en vastigheid wil, is het op zich niet verkeerd om dat te doen aan de hand van het Atkins-dieet. Deze is echt koolhydraatarm en komt het meeste in de buurt van de koolhydraatarme theorie.