Om tijdens het sporten over meer energie te beschikken is het van belang om genoeg koolhydraten in je voeding op te nemen. De koolhydraten zijn namelijk een belangrijke bron voor de energievoorziening in je lichaam. Gezonde koolhydraten zijn dan ook erg goed voor je om over extra energie te kunnen beschikken, net zoals goede vetten en eiwitten.

De functie van koolhydraten is voornamelijk om je lichaam van energie te voorzien. Je vindt de juiste koolhydraten voornamelijk in graanproducten, zoals pasta, rijst en brood. Ook aardappelen en peulvruchten bezitten veel goede koolhydraten. Om aan koolhydraten te komen kun je er dan ook voor kiezen om producten als volkorenpasta en –brood te eten. Ook zilvervliesrijst bezit veel koolhydraten. Door voldoende koolhydraten te eten bezit je lichaam over voldoende gezonde voedingsstoffen, zoals mineralen, vezels en vitaminen. Naast de koolhydraten moet je er ook op letten om voldoende eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Als de inname van deze voedingsstoffen in balans is kun je intensiever en langduriger sporten, omdat je over meer energie kunt beschikken. Daarnaast herstelt je lichaam sneller wanneer het over voldoende gezonde voedingsstoffen kan putten.

Er zijn een behoorlijk aantal natuurlijke producten die zeer koolhydraatrijk zijn. Het wordt in de meeste diëten voor sporters dan ook aangeraden om dit koolhydraat voedsel op te nemen in je dieet. Onder andere havermout, rijst, pasta en aardappels bevatten veel koolhydraten. Daarnaast zijn er ook wat minder bekende producten die veel koolhydraten bezitten, zoals quinoa en boekweit. Ook zoete aardappelen, bananen, Brinta en brood bieden je veel koolhydraten waardoor je extra veel energie krijgt om te sporten. In het algemeen is het ook verstandig om voor de volkoren producten te kiezen. De volkoren variant van een product bezit namelijk vaker voor een groot deel uit complexe varianten die veel meer vezels bevatten dan de andere producten. Zo is volkoren brood altijd beter dan wit brood.

Er zijn ook diverse groenten die over veel koolhydraten beschikken. Dit maakt de groente alleen nog maar gezonder.

Blijf in balans door het koolhydraten dieet

Het is wel van belang dat je er voor zorgt dat de inname van koolhydraten in balans is met bijvoorbeeld de hoeveelheid eiwitten en vetten die je binnen krijgt. Wanneer je te veel koolhydraten binnen krijgt wordt ook een koolhydraatrijk dieet ongezond. Het is dan ook van belang om de voedingsbalans in evenwicht te houden. Dit stelt je in staat om zo intensief mogelijk te kunnen sporten. Daarnaast ben je ook in staat om in gewicht af te vallen en vet te verliezen als je de balans in evenwicht houdt.

Daarnaast is het ook belangrijk om voor gezonde producten te kiezen. Er zijn ook veel zoete producten die veel koolhydraten bevatten. Echter zit je hierdoor gelijk ook hoger in suikers en ongezonde vetten. Dit maakt dat het weliswaar koolhydraatrijk voedsel is, echter wordt het dieet er niet gezonder op als je deze zoete en vette producten aan je dieet toevoegt. Zo bevat bijvoorbeeld ook snoep, chocolade en ijs veel koolhydraten. Echter tref je hier ook meer suikers en toegevoegde smaakstoffen in aan. Het beste is dus om onbewerkte producten te gebruiken die rijk zijn aan koolhydraten. Door deze gezonde voeding aan je dieet toe te voegen wordt je lichaam ook veel gezonder en ben je in staat veel fysieke arbeid te kunnen leveren en af te gaan vallen. Iets dat veel mensen willen bereiken.