Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld is overgewicht een groeiend probleem. Gelukkig is inmiddels duidelijk geworden waardoor dit probleem veroorzaakt wordt. In dit artikel willen we je wat meer achtergrondinformatie geven over de oorzaken van overgewicht zodat je beter in staat zult zijn om succesvol af te vallen.

Samenstelling van koolhydraten in onze voeding

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken (zie bijvoorbeeld Gross uit 2004) tonen aan dat de toename van overgewicht wordt veroorzaakt door twee ontwikkelingen. Enerzijds is de mens in de loop der jaren meer koolhydraten gaan eten. Verder blijkt dat het aandeel van geraffineerde koolhydraten veel groter is geworden ten opzichte van de gehele koolhydraat consumptie. Ok denkt u maar waarom is dit dan een probleem? Om deze vraag te beantwoorden is wat achtergrondinformatie over koolhydraten wenselijk. Hieronder behandelen we de achtergrondinformatie in hoofdlijnen, wil je meer details dan is dit artikel over koolhydraatarme diëten een aanrader.

Koolhydraten zijn net als eiwitten en vetten een macronutriënt. Dit betekent dat ze een belangrijk brandstof vormen voor ons lichaam. Gezonde en gevarieerde voeding zorgt er voor dat je elke dag koolhydraten, vetten en eiwitten eet. Wat er mis gaat in onze huidige voeding is dat we te veel en ook nog eens de verkeerde koolhydraten eten. Als het om afvallen gaat kunnen we de koolhydraten opdelen in grofweg 2 soorten:

  • De snelle koolhydraten. Dit zijn de koolhydraten die snel worden koolhydratenomgezet in bloedsuiker. Deze koolhydraten maken je dik omdat het lichaam op dat moment niet alle energie nodig heeft en het daarom als vet gaat opslaan. Vaak vallen de geraffineerde koolhydraten in deze categorie. Denk hierbij aan producten zoals: junkfood, fris- en sportdranken, wit brood, witte rijst en snoep.
  • De langzame koolhydraten. Dit zijn de koolhydraten die langzaam worden omgezet in bloedsuiker. De langzame koolhydraten bevatten meer voedingsvezels die de vertraging veroorzaken en ook nog eens gezond zijn. Hoe langzamer de opname hoe beter. Het voorkomt schommelingen in de bloedsuiker en geeft langere tijd een verzadigd gevoel zonder dat energie opgeslagen wordt als vet. De langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in havermout, fruit, groente, nootjes en bruine rijst.

Langzame koolhydraten zijn daarmee beter voor een gezond gewicht en zijn ook nog eens gezonder.

De hoeveelheid koolhydraten in onze voeding

Zoals eerder gezegd is de hoeveelheid koolhydraten in onze voeding toegenomen in de loop der jaren. Deze beweging is na de 2e wereld oorlog in gang gezet. De industriële bewerking van voeding nam een toevlucht en dat is terug te zien de samenstelling van de voeding die we eten.

De oplossing

Nu de oorzaken van het groeiende probleem dat overgewicht heeft bekend zijn is het niet verwonderlijk dat diëten arm aan koolhydraten vaak als oplossing worden genoemd. Als je aan een koolhydraatarm dieet begint bedenk dan goed dat het niet gezond is om koolhydraten volledig uit je voeding te schrappen. Koolhydraten blijven nodig om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Vaak is het matigen van de hoeveelheid koolhydraten door gezonder te gaan eten voldoende. Een koolhydraatarm dieet kan daar zeker behulpzaam bij zijn.

Helaas blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig om eetpatronen te veranderen. Dit vergt namelijk een gedragsverandering en veelal hebben we daarvoor ondersteuning nodig om te voorkomen dat we al snel weer terugvallen in oude gewoonten.

Ervaringen.

Wil je mee praten en of je ervaringen delen? Heb je een vraag of iets anders dat je wilt delen met ons en de lezers van deze website? Dat kan via het veld onderaan deze pagina.