In de Verenigde Staten zijn ze helemaal weg van de zogenaamde low carb lifestyle. Maar heb je zoiets in Nederland ook? Jazeker. Low carb is namelijk de vertaling voor “Laag in koolhydraten” oftewel “koolhydraatarm” en in Nederland wordt hier volop gebruik van gemaakt. De low carb lifestyle is onder allerlei mensen geliefd: mensen die jong zijn, mensen op leeftijd, mensen die gezond zijn en mensen die juist met allerlei gezondheidsproblemen te kampen hebben. Wat is nu typisch aan de low carb lifestyle en wat moet je doen om deze levensstijl zo goed mogelijk door te zetten?

Low carb.

Laag in koolhydraten betekent dat je meer natuurlijke producten probeert te eten. Dat kan biologisch, maar hoeft niet. Het gaat er eigenlijk om dat je zorgt dat de producten laag in koolhydraten zijn en je op een andere manier voorzien van energie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het eten en drinken van eiwitrijke producten, maar ook onverzadigde vetten. Alles wat maar laag is in koolhydraten, zou je kunnen zeggen.

Waar vind je die low carb producten?

In principe zijn producten zonder koolhydraten, producten met veel eiwitten en onverzadigde vetten. We kunnen een eindeloze rij van producten opsommen, maar beter is het om de belangrijkste categorieën met je te delen. Als je iets uit die categorieën koopt en gebruikt, weet je zeker dat je low carb bezig bent. Denk bijvoorbeeld eens aan: vlees, vis, peulvruchten, groenten, fruit, zeevruchten, noten, zaden en zuivelproducten (mager). Deze producten zijn voor iedereen herkenbaar en voor iedereen eenvoudig aan te schaffen. Je hoeft deze producten echt niet bij een zogenaamde low carb speciaalzaak te halen. Ook hoef je niet per definitie dure boodschappen te doen bij de slager en de groenteboer. De supermarkt voorziet meer dan voldoende.

Wat moet je laten staan?

Het is ook goed om te weten wat je moet laten staan als je de low carb lifestyle zo goed en professioneel mogelijk door wil zetten. Producten waarin granen verwerkt zijn, zoals brood, maar ook graanproducten als pasta (spaghetti, macaroni, tagliatelle, penne en ga zo maar door) zijn een bom aan koolhydraten en moet je echt niet eten wil je afvallen. Aardappels en producten op basis van aardappel moet je ook zien te vermijden, want ook daar zitten heel veel koolhydraten in.

Al doende leert men

Eigenlijk is het heel belangrijk om “low carb te doen”. Je kunt het al snel fout doen en iedereen die het probeert zal vroeg of laat tot de conclusie komen dat iets toch niet helemaal zo koolhydraatarm is als gedacht. Maar van al die fouten kun je mooie leermomenten maken. Niet voor niets luidt een bekend credo: al doende leert men. Zo is het ook met koolhydraatarm leven. Als je daarin geen fouten zou maken, zou je ook geen oplossingen vinden.

Deel het met elkaar

Een belangrijke tip die we nog mee willen geven als je low carb wil gaan leven, is dat je ideeën, tips en adviezen vooral met elkaar moet delen. Samen je kennis verdelen zorgt dat we er allemaal beter van worden. Recepten zijn handig om uit te wisselen, maar ook ervaringen. Je zal snel inzien dat je echt niet de enige bent die koolhydraatarm probeert te leven en dat anderen jou heel veel goede ideeën kunnen doen om koolhydraatarm niet alleen lekkerder, maar ook makkelijker te maken.

Samenvatting

De low carb lifestyle staat voor een levensstijl waarin geen plaats meer is voor overdadige koolhydraten, zoals bijvoorbeeld suikers. Alle vormen van koolhydraten die snel door het lichaam worden verwerkt en dus resulteren in het aanmaken van meer vet, worden bij deze levenswijze genegeerd. In plaats daarvan eet je producten met weinig koolhydraten. Daardoor neemt je overgewicht af en profiteer je van vele andere effecten op je gezondheid.