Overgewicht is al enige tijd een steeds groter worden probleem in de westerse maatschappij. Daarom is het ook belangrijk dat er voldoende aandacht aan gezond afvallen wordt besteed. Dat afvallen altijd met een smakeloos dieet moet samengaan is echter een fabel die zo snel als mogelijk de wereld uit geholpen moet worden. Afvallen kan namelijk ook gewoon op een lekkere manier. Zolang je het maar op de juiste wijze aanpakt met deze 5 gouden tips.

1. Leer over voeding
Voeding heeft een functie. Elk product bevat bepaalde stoffen. Sommige stoffen hebben we nodig, andere juist weer minder. Dit is echter precies datgene wat vaak fout gaat. Veel van het verkeerde, weinig van het goede. Daarom is het belangrijk dat je weet wat voeding voor je doet. Zo weet je dus ook precies welke van jouw favoriete producten je wat meer kunt gebruiken en welke je juist wat vaker moet laten staan. Ideaal voor het samenstellen van je gerechten.

2. Besteed aandacht aan de bereiding
Een belangrijke reden waarom dieetvoeding vaak vies overkomt is de manier waarop het is bereid. Daar is vaak niet al te veel aandacht aan besteed. Wanneer je hier echter wat meer aandacht aan besteedt, dan wordt het vanzelf al een stuk smakelijker. Dit doe je bijvoorbeeld door mooie keuken spullen aan te schaffen. Daarmee kan je immers de meest ingewikkelde gerechten een stuk gemakkelijker maken. Hoe beter je materiaal, hoe beter je eindresultaat zal zijn.

3. Vers is altijd beter
Een belangrijk onderscheid is dat tussen vers en houdbaar. Dit komt op vrijwel alle vlakken van voeding terug. Het gaat dus ook veel verder dan het kiezen tussen groente in blik of groente van de groenteafdeling. Denk bijvoorbeeld ook eens aan pasta. Verse pasta uit een pastamachine kan al snel een stuk gezonder zijn dan de pasta die je in pakken koopt. Er zijn flink wat voorbeelden op dit vlak te vinden. Hoe verser je kookt hoe lekkerder en beter het is.

4. Wees creatief
Dat iets gezond moet zijn betekent niet dat je alles maar moet laten. Zo kan je bijvoorbeeld best een dipsausje of een dressing maken. Alleen doe je dat dan niet met bijvoorbeeld mayonaise. In plaats daarvan neem je bijvoorbeeld een schepje yoghurt als basis. Door slechte ingrediënten uit maaltijden te vervangen door goede kan je gerechten maken die misschien ongezond lijken, maar toch weldegelijk gezond zijn. Zolang je maar creatief met de opgave omgaat. Er zijn talloze variaties mogelijk.

5. Gebruik de grill
Stel nu eens dat je de dingen die je lekker vindt niet hoeft op te geven. Het enige wat je moet doen is de bereidingswijze aanpassen. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Vaak is dit juist precies datgene wat er moet gebeuren. Een goed voorbeeld is het beter gebruikmaken van de grill. Door niet langer te bakken in vet, maar te schroeien in de grill kan je namelijk heel veel producten op een veel gezondere manier toch tot je blijven nemen. Zo heb je je probleem opgelost.