In 2019 had iets meer dan de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht, 15% heeft ernstig overgewicht (obesitas). Dat maak wel duidelijk dat het beslist niet eenvoudig is om af te vallen en dan ook op je streefgewicht te blijven. Overgewicht betekent meer dan alleen een maatje groter in de kledingwinkel, het is bedreigend voor je gezondheid. 

Een te hoge bloedruk komt steeds vaker ook op jonge leeftijd voor en een groot risico daarbij is dat het vaak niet eens wordt opgemerkt. Als een te hoge bloeddruk niet wordt aangepakt, loop je het risico op hart en vaatziekten. De Hartstichting raadt dan ook aan om regelmatig je bloedruk te (laten) meten en dat kan ook thuis. Wil je weten welke bloeddrukmeter wordt aanbevolen door de Hartstichting, kijk dan op de website. Wil je je een bloeddrukmeter kopen: klik hier.

Tips om verantwoord af te vallen

Eigenlijk weet iedereen het wel: om af te vallen moet je minder eten of via een dieet bepaalde voedingsstoffen mijden of vervangen door andere. Er zijn daarnaast ook nog zaken die wellicht vanzelfsprekend zijn, maar waar je beslist je voordeel mee kan doen:

1. Bezint eer ge eet

Omdat we in onze welvarende maatschappij maar zelden op eten hoeven te beknibbelen is emotioneel eten een gewoonte geworden. Eten gebeurt vaak alleen om (heel even) dat prettige gevoel te hebben dat hoort bij een lekker hapje. Als je voordat je besluit iets te eten even nadenkt of je eigenlijk wel trek hebt en echt die ongezonde hap naar binnen wilt werken, bedenk je je wellicht als je tenminste wilt afvallen.

2. Bijhouden wat je eet

Maar weinig mensen houden van het bijhouden van een administratie, maar als je echt wilt afvallen zonder te veel gedoe is het bijhouden wat je eet een goede optie. Een eetdagboek kan je helpen om een gezonder eetpatroon te kiezen als je merkt dat het helpt.

verantwoorde manier afvallen

3. Maak kleine stapjes

Uiteraard zijn er diëten waarmee je binnen korte tijd vele kilo’s kunt kwijtraken, maar wat daarna? De grootste fout die mensen maken bij het afvallen is te snel te veel willen en dat is gewoon niet goed voor je lichaam. Ga stapje voor stapje maar wel gestaag.

4. Eet lekker gevarieerd

Als je kiest voor gezonde voeding, hoef je maar weinig dingen te laten staan die jij lekker vindt. Dat er in een gevarieerde voeding meer zaken te vinden zijn die jou ook beslist zullen verrassen staat vast. Door gevarieerd te eten voorkom je ook de sleur van een dieet.

verantwoorde manier afvallen

5. Tussendoortjes, maar dan wel gezond

In plaats van die zak chips bij de wijn in de avond of die frikandel speciaal een uur voor het avondeten kan je ook lekkere en gezonde dingen eten. Wat dacht je van fruit of een paar blokjes magere kaas? Jezelf belonen af en toe mag best, maar een beetje minder kan toch ook.

6. Bewegen en slapen

Verantwoord afvallen doe je ook door voldoende te slapen en genoeg te bewegen. Dat maakt het zelfs een stuk eenvoudiger.