Goed onderbouwd een dieet uitzoeken kan veel stress en problemen schelen. Waar let je nu op als je op zoek gaat naar een dieet? Die factoren zijn voor iedereen verschillend, maar er zijn wel richtlijnen waar iedereen zich aan zou kunnen houden om er in ieder geval verzekerd van te zijn een goed dieet uit te zoeken. Welke factoren dat zijn, lees je hieronder.

Persoonlijke factoren

Allereerst zijn er de persoonlijke factoren. Deze factoren kunnen in grote mate bepalend zijn voor het zoeken van een dieet. De persoonlijke factoren zijn voor iedereen verschillend. Je zou moeten denken aan de volgende zaken:

– Wel of geen beweging in het dieet?
– Manier van voeding
– Recepten bij het dieet
– De snelheid waarin je resultaat kan boeken
– Het succes van het dieet

Bewegen en afvallen

Het is natuurlijk zo klaar als een klontje dat mensen die bij hun dieet ook regelmatig bewegen, veel meer effect zullen boeken met afvallen dan mensen die weinig tot niet bewegen. Toch zijn er mensen die zo’n hekel hebben aan beweging, dat het niet zinvol is om een dieet uit te kiezen waarbij dat een vereiste is. De klad komt er natuurlijk snel in en het discipline om – ondanks de aversie – door te zetten, ontbreekt vaak.

Manier van voeding

Voeding is een belangrijke factor binnen het dieet. Maar er zijn wel verschillen. Zit jij te wachten op een dieet dat je eetschema helemaal over de kop gooit, of blijf je liever doorgaan zoals je nu eet, maar dan met wat kleine aanpassingen wat gezonder? Die afweging is erg belangrijk als je een dieet aan het uitzoeken bent.

Recepten bij het dieet

Ieder dieet heeft zo zijn eigen recepten. De wijze waarop die recepten bereid moeten worden verschilt nogal. Er zijn recepten bij die zich moeilijk laten bereiden en waarvoor de kok zich in allerlei bochten moet wringen. Er zijn echter ook makkelijke recepten, die je binnen de kortste keren – in een handomdraai – op tafel kan toveren. Ben jij geen keukenprins of –prinses? Dan weet je dat je niet moet kiezen voor een dieet waarbij dat wel van je wordt verwacht. Want ook dan zal het geen effect op gaan leveren.

Snelheid

Als je het aan tien mensen vraagt, zullen in ieder geval negen mensen zeggen dat ze vooral snel willen afvallen. Maar de snelheid van een dieet kan nogal verschillen. Belangrijker is de vraag: hoe snel kun jij op streefgewicht zijn? Past het dieet dat je voor ogen hebt daarbij of gaat dat dan te langzaam? Stel je die vraag in ieder geval voor je besluit aan een dieet te beginnen, want het kan veel teleurstelling en ongeduld voorkomen.

Succesvol

Hoe succesvol is een dieet? Ga op zoek naar ervaringen van anderen. Zijn zij na korte tijd toch weer op hun oude, ongezonde gewicht, of was het afvallen blijvend? Die vragen kunnen je helpen om een dieet uit te zoeken dat werkt en waar je – ook als je allang klaar bent – nog veel plezier aan hebt.

Factoren met betrekking tot gezondheid

Er zijn ook factoren met betrekking tot gezondheid. Natuurlijk zijn de persoonlijke factoren belangrijk, die op het gezondheidsvlak zijn minstens zo belangrijk. Ze zorgen er namelijk voor dat je verantwoord kunt afvallen.

Crash dieet

Veel mensen hebben het idee dat een crash dieet hen kan helpen om in korte tijd heel veel gewicht te verliezen. Een crash dieet is een dieet waarbij je weinig voeding nuttigt en jezelf uithongert. Dit is geen gezond dieet en dus ook niet een manier die we aanbevelen.

Denk om voeding

Het is belangrijk om een dieet te vinden waarbij je gewoon vetten, koolhydraten en eiwitten blijft eten. Dat zijn bouwstenen voor je lichaam. Je hebt ze nodig in een gezond leven en kunt ze niet uitbannen. Ga dus op zoek naar een dieet waarbij je zeker weet dat hier rekening mee wordt gehouden.

Goede basis om een dieet uit te kiezen

De genoemde factoren – zowel persoonlijk als op het gebied van gezondheid – kunnen je helpen om een goed dieet uit te kiezen. Wees verstandig en ga niet voor de snelle, makkelijke manier zoals een crash dieet, maar kies liever voor de langere weg met meer (en blijvend) resultaat.