Overgewicht een maatschappelijk probleem.

overgewichtWereldwijd een groot probleem, vooral in westerse landen en dus ook in Nederland, veel Nederlanders hebben last van overgewicht, dit varieert enorm sommige mensen zijn duidelijk te dik maar de meeste mensen zijn te zwaar en hebben er niet direct last van, echter kan overgewicht voor een aantal risico’s zorgen.

Door overgewicht hebben veel Nederlanders last van verschillende problemen, dit komt mede omdat we steeds ongezonder gaan leven en vooral ongezond eten. In een onderzoek van het CBS in 2006 is al te zien dat 51% van alle Nederlandse mannen last heeft van overgewicht, bij vrouwen is dit percentage minder maar ook nog steeds een hoge 42%

Om er op een snelle manier achter te komen of ook jij last hebt van overgewicht kun je deze online BMI test doen, wanneer je BMI hoger is dan 25 heb je al last van overgewicht.

Ik zou zelf willen zeggen dat het aantal mensen met overgewicht in Nederland toch wel een groot probleem is je zou het zelfs een maatschappelijk probleem kunnen noemen, ik wil niet meteen op een ander onderwerp over gaan maar je moet jezelf wel afvragen waar komen al die welvaart ziektes vandaan? neem bijvoorbeeld hart en vaat ziektes, deze zijn voornamelijk te danken aan overgewicht.

Ik stel dus voor dat je de BMI test doet en kijkt in welke categorie jij valt, wanneer je last hebt van overgewicht zul je hier iets aan moeten gaan doen, echter kan het ook zo zijn dat je last hebt van ondergewicht ook hier moet je iets aan doen, we streven natuurlijk naar een ideaal gewicht een een gezonde BMI, meer informatie over BMI en wat dat nu precies is vind je op dezelfde pagina als de BMI test.

Overgewicht oorzaken

Je overgewicht kan meerdere oorzaken hebben, het komt er vooral op neer dat je niet op je voeding let, je eet te veel of je eet veel ongezonde voedingsproducten, er zijn vele oorzaken waarom je de verkeerde voeding zou kunnen eten, soms kan een depressie of te veel stress hier voor zorgen. Meestal is het gewoon onwetendheid van de mensen of zelf desinteresse in voeding. Ook moet je goed onthouden dat het een niet zonder het ander kan, in het geval van sporten bijvoorbeeld, zul je nog steeds op je voeding moeten letten, wanneer je op je voeding let en weet wat je eet, dan kan het zeker geen kwaad om wat meer te gaan bewegen.

Het komt vooral neer op de voeding daarom adviseer ik ook altijd dat wanneer mensen willen gaan diëten ze voor een dieet kiezen waar ze niet alleen mee afvallen maar ook nog eens wat leren over voeding zodat je zelf permanent je voeding patroon kunt aanpassen zonder dat het saai en niet meer lekker is. het gaat erom dat je een gezonde leven stijl aanhoudt je wilt toch niet elke maand weer een dieet moeten volgen omdat het je niet lukt op gewicht te blijven? Je kunt altijd een dieet nemen om op te starten en gewicht te verliezen. Na dat dieet zul je toch op je voeding moeten blijven letten. Daarnaast zijn veel diëten ook nog eens slecht voor je en kunnen ongezond voor je lichaam zijn wanneer je deze te lang volgt en of te vaak volgt.Overgewicht kwijtraken

Er is een oplossing om je overgewicht kwijt te raken en dat is afvallen, het kwijt raken van je gewicht, gewicht verliezen dus het is maar hoe je het zegt. Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan dat weet ik uit ervaring, ik kan je wel meteen meegeven dat al het begin van iets moeilijk is, eenmaal op gang dan gaat het prima. Je moet er ook voor open staan, en er positief in staan.

Afvallen kan dus op veel manieren, dit kan door middel van een dieet, maar ook sporten en meer bewegen is een oplossing, of je nou voor een dieet of een sportschool abonnement gaat, je zult in beide gevallen op je voeding moeten gaan letten.

Gezond eten

Als je wilt afvallen en na het kwijtraken van je overgewicht ook op je ideale gewicht wilt blijven zul je echt op je voeding moeten gaan letten, je kan een dieet volgen maar na dat dieet zul je ook op je voeding moeten blijven letten anders kom je het bekende jojo effect tegen en zit je zo weer op je oude gewicht.

Het opletten wat je eet heeft niet zozeer te maken met hoeveel je eet, maar vooral met wat je eet. Ga dus vooral niet stoppen met eten als je denkt dat dat gaat helpen want dat is dus niet zo, ook maaltijden overslaan gaat je niet helpen, het gaat echt om de voeding zelf, weet wat je eet! En bedenk maar gewoon elke dag weer “Wat eten we vandaag

Er zijn op onze website vele pagina’s te vinden met informatie over de juiste voeding en wat nou wel of niet gezonde voeding is, ik stel dan ook voor om eens hier te kijken en je te laten inspireren door bijvoorbeeld de gezonde recepten op onze website.

Gewicht verliezen met sporten

Nadat je bewust bezig bent met je voeding en weet wat je eet, kan het ook geen kwaad om meer te gaan bewegen, met op je voeding letten kun je al veel bereiken, sterker nog het grootste resultaat wordt hiermee bereikt, maar wil je een gezond leven leiden dan kan meer bewegen ook geen kwaad. Te veel sporten is ook niet goed tenzij het je werk is en je olympisch kampioen ergens in wilt worden, maar zolang het is in combinatie met goede voeding en vooral om een gezond leven te leiden, raad ik aan om recreatief te sporten, dit kan in de sportschool maar dit kan ook gewoon heel simpel thuis of door 2 a 3 keer per week te gaan rennen in het park bijvoorbeeld.

Mocht je om een of andere reden niet in de gelegenheid zijn om te gaan sporten, denk dat ook maar dat wandelen en of fietsen onder meer beweging valt, zo kun je wat vaker de trap nemen of gewoon eens lekker gaan wandelen.

 

  • Sporten heeft naast een slank lichaam  veel meer voordelen, denk maar eens aan:
  • Je gaat je lekkerder en fitter voelen.
  • Je energie niveau stijgt en krijgt daar door meer zin in het leven.
  • Je ademhaling wordt beter en je wordt ontspannen.
  • Het zorgt voor een beter bloedsomloop.
  • Kans op ziektes en andere risico’s nemen af.

 

Mocht je na het lezen van deze informatie nog meer hulp en informatie willen kijk dan gerust verder op onze website. Ben je opzoek naar een ideaal dieet dan kun je ook onze dieet test doen, onze test is zorgvuldig samen gesteld en kan je goed helpen in het kiezen van een ideaal dieet om van je overgewicht af te komen. Door het beantwoorden van een aantal vragen kom je er achter welk dieet bij je past, de diëten de wij hebben geselecteerd op onze pagina zijn stuk voor stuk door ons getest en helpen je niet alleen gewicht verliezen maar deze diëten leren je ook een heleboel over voeding, iets dat je goed kunt gebruiken als je op weg bent naar een gezond leven en gezonder wilt eten.

Onze dieet test is geheel gratis en je kunt de dieet test hier vinden.

Mochten er nog vragen zijn, en of opmerkingen dan kun je altijd een email sturen via de contact pagina, ik probeer dan altijd binnen 24 uur te reageren.