Bij barbecueën wordt het eten buiten klaar gemaakt op de barbecue. Van barbecueën kan het eten snel verbranden als er niet opgelet wordt. Het is erg ongezond om aangebrand vlees te eten. Van de bacteriën die op het vlees, kip of vis zitten kan je namelijk voedselinfectie krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk vlees gaar te maken en om de materialen die gebruikt worden voor rauw en bereid vlees gescheiden te houden. Het is niet verstandig verbrande en zwarte stukjes vlees te eten. Met de volgende adviezen is zwart vlees te voorkomen. Leg het vlees niet al te snel op het vuur. Wacht met het roosteren tot de kolen met een laagje witte as zijn bedekt en dat er geen vlammen meer te zien zijn.
Zorg voor 25 tot 40 centimeter afstand tussen het rooster en kolen. Het eten verbrand namelijk makkelijker wanneer het rooster te dicht op het vuur ligt.
Keer het vlees ook regelmatig om.
Neem niet al te vette ingrediënten en dep gemarineerd vlees of vis voor het roosteren droog. Soms kan wat uit het vlees in het vuur druppen.
Kijk goed uit met rauw vlees
Een ander groot risico van barbecueën zijn de bacteriën die op het vlees, kip of vis zitten. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich bij een temperatuur van boven de 10 graden sneller dan normaal. Met de volgende adviezen kunt u een besmetting van bacteriën voorkomen.
- Haal de producten niet te lang van te voren uit de koelkast.
- Gaar kip en grote stukken vlees eerst voor. Dit kan doormiddel van de magnetron of door ze te koken. Het is ook mogelijk kant en klaar voorgegaard vlees te kopen
- Maak het vlees goed gaar.
Hygiëne
Er komen ook bacteriën terecht op borden en bestek die in aanraking komen met het rauwe vlees. Deze bacteriën kunnen overstappen van het rauwe vlees naar een gerecht dat al bereid is. Dit heet kruisbesmetting. Door verschillende borden, messen en vorken voor rauwe en gare producten te gebruiken kunt u dit te voorkomen. Het kan ook helpen om een gekleurde sticker op materialen te plakken die voor rauw vlees gebruikt worden.
Nog geen commentaren