We kennen allemaal wel de pompoen en uit ervaring blijkt dat niet iedereen weet wat ermee te doen?

Pompoen is een echt herfstgroente, boordevol vitamines en mineralen. Pompoen is bijvoorbeeld erg goed voor je ogen en je prostaat. Je zo het niet denken maar pompoen is familie van de komkommer soorten, zoals augurk, courgette en komkommer.

pompoenJe kent ze wel de grote reuze pompoenen die je vaak uitgesneden ziet tijdens het Halloween feest, maar je hebt ze in nog veel meer soorten en maten, als je naar pompoen zoekt in de supermarkt of bij de groenten boer zul je vaker kleinere exemplaren aantreffen, zoals de winter pompoen, de pattison, de eikel pompoen of de spaghetti pompoen. zo zijn er verschillende soorten pompoenen met allemaal hun eigen karakter en smaak. Wat vast staat is dat ze allemaal erg gezond voor je zijn.

Vitamine en vezelrijk

Veel mensen eten nog geen pompoen in Nederland, veel vaker wordt het nog als decoratie gebruikt, steeds vaker komen mensen er wel achter dat het eigenlijk gewoon erg lekker is en erg gezond is, je kan er onwijs veel lekkere dingen mee maken. Er zitten weinig calorieën in, veel vezels, dus weer heel goed voor je spijs vertering. Ook zit er veel ijzer, calcium, vitamine c en e in de pompoen. In de oranje pompoen zit ontzettend veel betacaroteen, dit wordt door je lichaam omgezet naar vitamine a, die weer goed is voor je huid, en je ogen om goed te zien.

Zelfs de pitten van de pompoen zijn heel erg gezond, je ziet ze vaak in brood, er wordt ook pompoenpitten olie van gemaakt en je kan ze los kopen. Deze pitten zijn met name erg goed voor je prostaat en blaas functie.

Seizoens-groente

pompoen pittenJe kunt de pompoenen in de herfst en de winter het beste kopen, let er wel op dat ze stevig zijn en geen beurse zachte plekken heeft. Je kan de pompoen heel lang bewaren op een koude droge plek, vaak wel enkele maanden. Mocht je de pompoen al hebben aangesneden dan is het raadzaam om deze in de koelkast of zelfs vriezer te bewaren, in de koelkast kan je hem dan nog 3 tot 5 dagen bewaren en in de vriezer enkele maanden.

Pompoen bereiden en eten

Als je pompoen gaat bereiden en uiteindelijk opeten, dan is het belangrijk om hem goed te wassen, vervolgens snij je de hem door midden en dan verdeel je de 2 helften weer in schijven, net als bij een meloen. Daarna verwijder je de draden en pitten met een lepel of met een mes. Dan kan je de hem in gewenste stukken snijden, schillen hoeft niet want de schil is eetbaar en wordt lekker zacht als je hem bereid. Het bakken of koken van een pompoen duurt +/- 10 minuten.

Heb je zin om lekker met pompoen aan de slag te gaan? dan kunnen deze websites met pompoen recepten je vast de goede richting op helpen.

Pompoensoep

Pompoen Recepten.