Niks is leuker dan samen op dieet. Of het nou met je vriendinnen is of met je huisdier. Huisdieren die te dik zijn kunnen hier veel last van hebben. Er zitten dan ook zeker risico’s aan. Of een hond een gezond gewicht heeft is de verantwoordelijkheid van de baas. De hond eet wat hij of zij krijgt. Verder bepaalt de baas hoeveel beweging de hond krijgt per dag. 

Risico’s overgewicht bij honden.

Veel honden in Nederland hebben overgewicht. Veel honden zijn dus te zwaar. Indien honden overgewicht hebben, hebben zij een grote kans op gezondheidsproblemen. Dit is natuurlijk net zoals bij de mens. De risico’s die een hond loopt indien hij of zij last heeft van overgewicht zijn: slechte conditie, problemen met hart, de longen en de blaas. Tevens kan een hond, net zoals een mens, last krijgen van suikerziekte en artrose. Al met al leeft een hond met veel overgewicht bijna 2 jaar minder (!). Indien honden last hebben van bepaalde klachten is het belangrijk om je hond op een dieet te doen. Bekijk bijvoorbeeld eens het hondenvoer van Raw4Dogs

Wat zijn de symptomen?

Maar hoe weet je nu of je hond last heeft van overgewicht? Vaak wordt gekeken naar de ribben. Zijn deze goed voelbaar of zelfs goed te zien? Dan is je hond vermoedelijk te mager. Kan je de ribben voelen maar zit er wel een vetlaagje overheen? Dan heeft je hond een goed gewicht. Hierbij is het wel belangrijk dat de ribben niet heel goed te zien zijn. Indien blijkt dat het lastig is om de ribben te voelen dan heeft je hond overgewicht. Het is ook goed te merken aan je hond wanneer hij of zij last heeft van overgewicht. Ze raken sneller verhit wanneer het warm is tevens worden ze sneller moe. 

Samen bewegen is veel leuker.

Belangrijk is dat je jezelf afvraagt of je je hond teveel voer geeft. Op de verpakkingen van het hondenvoer staat op hoeveel gram een hond van een bepaald aantal kilo mag hebben. Indien je denkt dat dit allemaal wel meevalt is dat kans groot dat je hond te weinig beweging krijgt. Voor een mens is genoeg beweging ook erg belangrijk. En hoe leuk is het als je dit samen met je hond kan doen? Indien je hond echt veel te zwaar is wordt aangeraden om lekker te gaan wandelen. Denk hierbij dan niet aan 15 minuutjes maar ga eens een uur per dag wandelen. Dit is zowel goed voor jou als voor je hond. Tevens geniet je hond hier enorm van. Als je goed een goed tot redelijk goed gewicht heeft kan je er ook voor kiezen om hard te lopen met je hond. Als je hier zelf absoluut niet op zit te wachten kan je eventueel ook de fiets pakken. 

Belangrijke factoren.

Uiteraard is het belangrijk rekening te houden met het feit dat een aantal factoren een rol kunnen spelen in het overgewicht van je hond. Een hond op leeftijd bijvoorbeeld is minder actief en hebben daardoor minder calorieën nodig. Dit geldt ook voor de soorten rassen. Sommige rassen hebben nou eenmaal de neiging om veel sneller dik te worden. Denk hierbij aan de Labrador maar ook aan de Beagle. Verder heeft de castratie of een sterilisatie van een hond ook veel invloed op het gewicht van de hond. Door bijvoorbeeld een castratie komen honden veel sneller aan.