Iedereen doet het wel eens. Jezelf beschuldigen dat je het ‘limiet’ hebt bereikt en daardoor echt niet meer verder kan. Je voelt enigszins gevangen omdat je het doel van vandaag niet meer gaat bereiken. Het gaat om grenzen verleggen dus nu is het tijd om 100% eerlijk te zijn tegen jezelf. Vraag je zelf af of je ‘limiet’ echt komt doordat het fysiek te zwaar is. ‘Limieten’ zijn ingesteld door het lichaam, hersenen, je sociale omgeven of gewoon door jezelf.

social media

De ‘grens’ bepaald door onze sociale omgeving

Op een of andere manier hebben we allemaal onze sociale omgeving toegestaan om onze gedachten, gedrag of in sommige gevallen zelf onszelf te veranderen. Het is toch fascinerend dat we allemaal individuen zijn, maar aan het einde van de dag onszelf toch aanpassen aan de sociale omgeving. Waarschijnlijk realiseer je niet eens hoe vrienden, familie en collega’s je leven beïnvloeden, maar dat doen ze echt. Die verandering gebeurt heel langzaam en je merkt het nauwelijks.
De sociale omgeving heeft enorm veel invloed op ons en onze levensstijl. We hebben heel vaak het gevoel dat we beoordeeld worden door onze omgeving en voelen een grote behoefte om geaccepteerd te worden.
Natuurlijk is het ook mogelijk om de sociale omgeving in te zetten als een hulpmiddel om onszelf fit te krijgen. Door jezelf te omringen met anderen met een soortgelijk doel om te bereiken, heb je meer kans om dezelfde positieve houding te ontwikkelen en minder snel op te geven dan dat je het alleen zou doen. Dezelfde pijn, dezelfde doelen, geen grenzen!

De ‘grens’ bepaald door ons lichaam

De beste versie van jezelf zijn, betekent niet alleen fysiek sterk zijn, maar ook je lichaam begrijpen, weten wanneer je je grenzen hebt bereikt. Het probleem is dat onze geest vaak luider spreekt dan ons lichaam en vertelt dat we de grens is bereikt voordat die daadwerkelijk is bereikt.

Studies tonen aan dat een gemiddelde mens slechts tot 65% van de spiervezels kan activeren, terwijl een getrainde atleet meer dan 80% kan activeren, vanwege zijn vermogen om het volledige potentieel van zijn spiervezels te benutten, als gevolg van een consequente training over tijd.

De eenvoudige boodschap hier is: je lichaam is in staat om veel meer te doen dan je denkt. Wees dus niet bang dat je lichaam het ‘limiet’ bepaald. Daarentegen kun je wel je lichaam gebruiken als indicator. Wanneer je de volgende dag spierpijn hebt, kan je constateren dat je lichaam een uitdaging heeft gehad. Spierpijn is in de meeste gevallen een positief teken. Mocht het gevoel van stramme spieren en gewrichten niet vanzelf overgaan is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Zij kunnen een blessure uitsluiten.

mindfullness

De ‘grens’ bepaald door onze geest

Elke dag wordt ons brein gebombardeerd met informatie, taken en to do’s. Wanneer er informatie overbelasting optreedt, wordt het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor intelligente beslissingen en het beheersen van emoties verzwakt. Dit zorgt ervoor dat we foute en slechte beslissingen nemen. Woede en frustratie groeien, omdat het emotionele hersengebied dat voorheen onder controle werd gehouden, wordt geactiveerd. Dus de volgende keer dat je emotioneel wordt, een irrationele beslissing neemt of merkt dat je fouten maakt, kunnen dit je hersenen zijn om je te vertellen dat het zijn ‘limiet’ bereikt heeft.

Om die reden is het belangrijk om gefocust te blijven op slechts één taak tegelijk. Als je aan het trainen bent, ben je aan het trainen. Als u een rapport schrijft, voltooi het voordat je jouw e-mailingbox checkt. Multitasking is niet altijd het antwoord op productiviteit.

Nu je weet waar onze ‘limieten’ en grenzen vandaag komen, denk dan eens goed na over wat je echt tegenhoudt. Vergeet niet om eerlijk tegen jezelf te zijn. Is het jouw sociale omgeving die je vertelt dat je iets niet kunt doen? Als dit het geval is, negeer dit. Gebruik in plaats daarvan je sociale omgeving als een hulpmiddel om jezelf te verbeteren en jezelf te omringen met sterke rolmodellen en positieve gevoelens. Bepaalt jouw lichaam of geest dat je het fysieke limiet hebt bereikt? Als het jouw geest is, onthoud dan dat het gewoon bang is voor alles wat onbekend is. Ga eens voorbij je grenzen!

Don’t limit your challenges, challenge your limits!