South Beach DieetDe Amerikaanse cardioloog Dr. Agatston heeft het inmiddels populaire South Beach dieet bedacht, die manier van afvallen die hij geen dieet noemt maar een levensstijl. Bij het South Beach dieet gaat het om verschillende fases waarin je afvalt. We termen zijn dan ook, weinig verzadigd vet eten, koolhydraten met een lage glycemische index. Dat is de index die jou verteld hoe snel het bloedsuiker gehalte weer omhoog gaat na het eten van koolhydraten.

Aan dit South Beach dieet lijkt de positieve kant zich te bevinden bij het eten van groenten, fruit, vlees en vis, de nadelig kant bevindt zich dan weer bij het eten van een beperkt aantal vitamine A en vezels.

Het South Beach dieet bestaat dus uit 3 verschillende fases.
Laten we gewoon gaan beginnen met fase 1

In fase een gaat het juist om het ontwennen, deze fase heeft een duur van 2 weken en de bedoeling is dan om 3 tot 6 kilo af te vallen. Het komt er op neer dat deze fase is bedoeld om je lichaam te laten afkicken van het eten van voedsel met veel koolhydraten, het soort waar je juist dik van wordt, zoals brood, snoep, koek, chips enz.

In deze eerste fase van het dieet wordt ook de start van het afvallen opgestart. In deze eerste 2 weken eet je namelijk alleen maar mager vlees, vis, groente een beetje magere kaas en magere melk, maar ook niet meer dan 250 ml per dag.

Dan is het tijd voor de 2e fase van het South Beach dieet.

wat opvallend is aan deze fase is dat het zolang duurt tot dat jij je streef gewicht hebt bereikt, dit kan dus voor iedereen verschillend zijn. De snelheid waar dit mee zou moeten kunnen gaan ligt tussen de 0,5 kilo en 1 kilo per week. In dit gedeelte van het dieet mag je gelijkmatig goede koolhydraten aan je voedingspatroon toevoegen, zoals graan producten en fruit.

south beach fases

Dan zijn we inmiddels alweer aan gekomen bij de 3e en laatste fase van het South Beach dieet.

In deze laatste fase gaat het om je gewicht te behouden nadat je ben afgevallen en je streef gewicht hebt bereikt.

Je mag dus weer normaal gaan eten, en in principe mag je ook weer alles eten dat je lekker vind, maar het is wel gebaseerd op 3 maaltijden per dag en die moeten zo zijn opgezet dat je daar genoeg aan hebt zodat er geen behoefte is aan tussendoortjes en extra’s.

De maaltijden lijken op de voeding die je in fase 2 hebt moeten eten, dus mager vlees en vis, groente en fruit en volkoren graan producten. Het is dus echt de bedoeling om op gewicht te blijven, dit bereik je dus niet als je weer al die lekkere extra’s gaat eten en snoepen. je zult je levensstijl en eet patroon daarin dus enorm permanent moeten gaan veranderen. vandaar dat Dr. Agatston ook zegt dat het een levensstijl is.

Ik hoor je nu denken: wat nou als ik weer aankom?

Mocht je weer aan omen dan wordt er door Dr. Agatston geadviseerd om de 1e fase van het South Beach dieet weer een paar dagen te gaan volgen om daarna weer verder te gaan met de fase waar je mee bezig was.

De meeste mensen die dit South Beach dieet volgen claimen dat ze geen honger hebben, dit is eigenlijk een vrij logische verklaring, door de veel eiwitten die in de voeding zit die je eet met dit dieet heb je een hele goede verzadiging. Waardoor je dus geen honger gevoel meer hebt.

south beach dieet

Dat je in de eerste fase snel gewicht kwijtraakt komt voor een heel groot deel door het vochtverlies dat optreed, de kleine aantallen calorieën die je tot je neemt zorgen ervoor dat je lichaam en een soort van reserve toestand terecht komt waardoor je lichaam de koolhydraat voorraad van het lichaam zelf gaat opmaken verbranden dus, dit gaat samen met vochtverlies en dus weer gewichtsverlies.

Om weer terug te komen bij de 3 fase van dit South Beach dieet is erg positief de drie maaltijden waar je je aan moet houden, deze hebben een hele hoge verzadigingswaarde waardoor de kans op trek in extra’s bijna niet aanwezig zou moeten zijn, uiteraard gaat het hier ook om een stukje planning, van wanneer je deze maaltijden op de dag tot je neemt. Dit is weer per persoon verschillend afhankelijk van hoe laat je opstaat en naar bed gaat moet je voor jezelf een strakke planning maken van wanneer je de maaltijden eet. Het is belangrijk dat je deze fase een lange tijd blijft volgen.

Uiteraard zitten aan dit South Beach dieet ook een aantal nadelen, het is namelijk niet voor iedereen een geschikte manier van afvallen en diëten. Mensen die last hebben van hun nier of dus een verminderde nier functie hebben kan het gevaarlijk schadelijk zijn om dit dieet te volgen door de te veel eiwitten. Voor gezonde mensen is dit dis geen probleem maar dus wel voor mensen met een verminderde nier functie.

Wat ook een lastig puntje kan zijn in de 3e fase is dat je niet genoeg vezels binnen krijgt door het ontbreken van voldoende volkoren graan producten, ondanks dat je genoeg groente eet die juist ook veel vezels bevatten. Het is namelijk zo dat vezels ontzettend belangrijk zijn voor het goed functioneren van je darmen.
En als laatste nog een puntje die niet mag ontbreken, als je dit dieet langere tijd volgt dan zul je niet genoeg vitamine A binnen krijgen, wat er voor kan zorgen dat je huidafwijkingen krijgt of last krijgt van nachtblindheid. Er zit in de producten zoals mager vlees en vis te weinig vitamine A en het is nog maar de grote vraag of de groenten die je eet dit genoeg kunnen compenseren. Je lichaam zet namelijk de caroteen die in de groenten zit om naar vitamine A, maar of dit genoeg is tja de tijd zal het je leren, in dit geval zou je wellicht een supplement vitamine A kunnen nemen.