Supplementen

De marketing machine van supplementenfabrikanten draait altijd op volle toeren. Supplementen zoals creatine, HMB, cafeïne, ECA, Tribulus Terrestis en worden met alle mogelijkheden aan de wereld getoond alsof ze onmisbaar zijn bij het sporten. De marketeers van de fabrikanten gebruiken strategieën die inspelen op de wensen van de klanten. In feite is het niets anders dan de marketing van diëten die snel vetverlies promoten. Net zoals veel van deze diëten zijn veel van de supplementen die verkrijgbaar zijn een verspilling van geld. Het is mogelijk dat deze supplementen wel werken maar dan niet in de mate waarin men het over heeft in de marketing van deze producten. Bij bepaalde producten is er geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Twee supplementen hebben echter een bewezen werking. Creatine en cafeïne zijn vaak onderzocht waardoor van deze supplementen ruim bekend is wat de gebruiksmogelijkheden zijn.

Creatine

Creatine heeft eigenschappen dat meehelpt bij het opbouwen van spiermassa, kracht en uithouding van de spieren. Het is echter geen wondermiddel dat voor veel spiergroei zorgt. Creatine wordt door het lichaam geproduceerd maar bevindt zich ook in vlees. De aminozuren glycine, arginine en methionine worden in de lever omgezet naar creatine. Het wordt gebruikt als ondersteuning en net voor het beetje extra. Uit onderzoek blijkt dat creatine monohydraat met name behulpzaam is bij het herstellen in hoge intensiteit trainingen. Dit zijn sporten zoals sprinten en gewichtheffen. Klik hier voor meer informatie over creatine monohydraat. De winst in gewicht van creatine komt voornamelijk door vocht. De creatine wordt in de spier opgeslagen met water. Een gemiddelde man of vrouw maakt circa 2 gram creatine per dag aan. Als supplement wordt elke dag minimaal 2 tot 5 gram creatine aanbevolen. Om te profiteren van de voordelen moet creatine moet iedere dag worden ingenomen.

Cafeïne

Cafeïne is te vinden in producten zoals koffie, thee, chocolade, limonade maar ook in supplementen. Het is een opwekkende stof dat veel gebruikt wordt in energy drinks. Veel sporters kunnen er voordeel uit halen voor verschillende sporten. Het voordeel dat wordt behaald met de inname van creatine is een korte verbetering van de prestaties in duursporten van 1 tot 5 minuten. De werking begint binnen een uur na inname en kan tot vijf uur aanhouden. Cafeïne zorgt ook voor minder vermoeidheid en het heeft een invloed op de stofwisseling. Het wordt vaak genomen in combinatie met efedrine en aspirine in een stack. Dit wordt een ECA-stack genoemd.