Het is vanzelfsprekend dat je aankomt tijdens je zwangerschap. Vaak is dit tussen de 5 á 20 kilo. Er verandert dan ook veel aan je lichaam. Eenmaal na de bevalling wil je uiteraard zo snel mogelijk van deze overtollige kilo’s af. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden voor een gezonde manier van afvallen na je zwangerschap.

Je lichaam verandert.

Het is helaas waar, je lichaam verandert enorm tijdens de zwangerschap. Je buikspieren en huid rekken uit om ervoor te zorgen dat er genoeg plek is voor je baby. Om je baby goed te kunnen voeden na de bevalling is het belangrijk dat je lichaam extra vocht en vet vasthoudt. Vrouwen hebben hier, begrijpelijk, veel moeite mee. Toch moet je er rekening mee houden dat je na een zwangerschap van 9 maanden, je lichaam ook 9 maanden nodig heeft om te ontzwangeren. Dit gaat geleidelijk aan. Na de bevalling raadt jouw kraamzorg dan ook aan om een gezond voedingspatroon aan te houden en voldoende te bewegen. 

Genoeg beweging.

Na de bevalling is het belangrijk om rustig aan te doen. Je lichaam moet zich kunnen herstellen. Tijdens dit herstelproces verlies je zeker al extra kilo’s. Denk hierbij aan het vruchtwater, de placenta en al het vocht dat je tijdens de zwangerschap vasthield. Langzaamaan kan je na je bevalling het normale leven weer oppakken. Als dit redelijk goed gaat en de verloskundige heeft de laatste check gedaan kan je langzaamaan het sporten weer oppakken. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat de laatste check door de verloskundige goed is. Sporten en een gezond voedingspatroon zorgen ervoor dat je de overtollige kilo’s kwijtraakt. Probeer dit niet te snel te doen. Geduld is een schone zaak. Hoe sneller je afvalt, hoe sneller de kans is dat het er weer bij aan komt. Neem dus rustig de tijd en houd het leuk. En natuurlijk ook niet geheel onbelangrijke: vergeet niet te genieten van pasgeboren baby. 

4 tips om af te vallen na de zwangerschap.

Zoals hierboven al aangegeven wordt is het belangrijk om de tijd te nemen om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Crash diëten worden dan ook zeer afgeraden. Door dit dieet krijgt je lichaam snel een tekort aan energie omdat je te weinig voedingsstoffen tot je neemt. Door te weinig energie heeft je lichaam veel moeite met het herstellen na de bevalling. Voornamelijk wanneer je borstvoeding geeft is een crashdieet zeer ongezond. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. Geduld is dus een schone zaak. Daarom wordt aangeraden om zeker niet minder te eten maar je eetpatroon aan te passen. Vaak hoor je dat het eten van minder koolhydraten goed bevalt indien je net bevallen bent. Denk hierbij aan aardappels, rijst, pasta maar ook brood. Aangezien je je eetpatroon aanpast is het eenvoudiger om zelf gerechten samen te stellen. Daarom willen wij je het advies geven om meer vetten te eten. En dan wel gezonde vetten. Gezonde vetten zorgen er namelijk voor dat je sneller afvalt. Deze vetten zijn zelfs essentieel als we het hebben over een gezond lichaam.