Tips om gezond af te vallen.

Iedereen die moeite heeft om op gewicht te blijven en met enige regelmaat een dieet volgt om weer op het streefgewicht te komen weet hoe moeilijk het is om gewicht te verliezen zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid. Als je fanatiek aan het afvallen bent dan ligt een verkoudheid of een griepje al snel op de loer. Ik sprak laatst een 60 plusser welke gordelroos kreeg toen hij fanatiek aan het lijnen sloeg. Volgens zijn huisarts was zijn weerstand minder geworden door het lijnen en was hij daardoor vatbaarder voor ziekteverwekkers.

Om gezond te blijven heeft het lichaam voldoende voedingsstoffen nodig terwijl we met lijnen de inname van voedingsstoffen juist omlaag brengen. Daarin ligt dus een uitdaging. In dit artikel zullen we bespreken hoe je kunt afvallen terwijl je gezond blijft.

Vitamines, mineralen en lege calorieën.

Om gezond te blijven heeft het lichaam voldoende vitamines, mineralen, antioxidanten, gezonde vetzuren, eiwitten en de gehate koolhydraten nodig. Er zijn diëten waarbij je slechts 1.000 kcal (of minder) per dag mag eten. Dit terwijl de energiebehoefte van de gemiddelde man 2.500 kcal en voor de gemiddelde vrouw 2.000 kcal per dag bedraagt. Door een dergelijk dieet te volgen krijg je als vrouw slechts de helft van je normale hoeveelheid voeding binnen, en mannen nog minder als de helft. Dit betekend ook dat je de helft of minder van je dagelijkse hoeveelheid essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Dat is niet erg voor een paar dagen, maar je kunt je voorstellen dat je na enkele weken een behoorlijk tekort aan essentiële voedingsstoffen begint te krijgen en je weerstand hard achteruit holt.

Om er voor te zorgen dat we tijdens het lijnen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen is het daarom belangrijk dat hetgeen we eten zoveel mogelijk voedingswaarde moet hebben. En met voedingswaarde bedoelen we in deze context niet voedingswaarde in de vorm van calorieën maar voedingswaarde in de vorm van vitamines, mineralen, sporenelementen en antioxidanten.

Om gezond te blijven heeft het lichaam alle vitamines nodig en een aantal mineralen. We zullen ons tijdens het lijnen daarom volledig moeten richten op gezonde voeding en voedingsmiddelen welke geen of nauwelijks voedingswaarde hebben links moeten laten liggen. In de praktijk betekend dit dat het accent zal moeten liggen op het eten van groente en fruit. Veel meer groente dan fruit overigens. Fruit is dan wel gezond maar als je snel wilt afvallen dan kan je voor het beste resultaat beter even matigen met het eten van fruit. Dit is vanwege de fruitsuikers welke van nature in fruit zitten. Beperk fruit daarom tot maximaal 2 porties per dag als je aan het lijnen bent.

Groenten zijn eigenlijk het ideale lijnen voedsel. Groenten zijn rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. En het mooie is dat de meeste groenten soorten zeer weinig calorieën bevatten. Groenten zijn ideaal om je buik te vullen bij de maaltijd en zorgen ervoor dat de darmen tijdens het afvallen goed blijven werken.

Het eten van de zogenaamde lege calorieën zullen we moeten voorkomen. Ze tellen wel mee voor onze dagelijkse calorie inname en terwijl het ons geen of nauwelijks voedingswaarde oplevert. Bekende voorbeelden van lege calorieën zijn patat, snoepgoed, frisdrank en energie drank.

Geleidelijk afvallen.

Bij crash diëten is het eigenlijk niet mogelijk gezond te blijven. We krijgen bij een crash dieet zo weinig voedingsstoffen binnen dat, zelfs als we gezond eten, het altijd ten koste zal gaan van de gezondheid. Mocht je besluiten om toch een crash dieet te gaan volgen (omdat je over twee weken in je trouwjurk moet passen bijvoorbeeld) doe het dan nooit langer dan twee weken. Je lichaam kan dan nog enigszins terug vallen op voorraden welke het heeft opgebouwd. Volg je langer dan twee weken een crash dieet dan zal je merken dat de gezondheid ineens erg hard achteruit begint te gaan.

Wil je gezond blijven tijdens het afvallen dan is de beste aanpak om geleidelijk af te vallen. Het is gebleken dat je gezond kan blijven terwijl je 0,5 tot 1kg per week afvalt. Je lichaam krijgt dan nog voldoende voedingsstoffen binnen en bovendien zal je minder snel geneigd zijn om te gaan jojo-en na het bereiken van je streefgewicht. Wil je 0,5 tot 1 Kg per week afvallen dan kan je dit bereiken door ongeveer 500kcal onder je dagelijkse calorieënbehoefte te gaan zitten. Als je veel wilt afvallen dan betekend dit dat je langer zal moeten lijnen, daar staat wel tegenover dat het beter vol te houden zal zijn en dat je gezond blijft.

Beperk koolhydraten.

Wil je op een gezonde manier afvallen dan kan je dit het beste doen door koolhydraatarm te eten. Met name geraffineerde koolhydraten zal je uit je eetpatroon weg moeten laten. De geraffineerde (snelle) koolhydraten kan je deels inruilen voor langzame koolhydraten. Door minder koolhydraten te gaan eten dwing je het lichaam in een staat waarbij het over zal gaan tot het verbranden van vet. Koolhydraten zijn de favoriete energiebron van je lichaam, door een tekort aan koolhydraten te creëren schakelt het lichaam over op vetverbranding.

Om gezond te blijven hebben we wel (met mate) koolhydraten nodig. Kies voor langzame (gezonde) koolhydraten. Deze zorgen ervoor dat je langdurig energie hebt en dat de bloedsuikerspiegel en insulinewaarden niet teveel verstoord worden, wat het afvallen frustreert. Langzame koolhydraten kan je o.a. vinden in volkoren producten zoals volkoren brood en pasta, havermout, bruine rijst en zoete aardappelen. Snelle koolhydraten zitten in o.a. suiker(s), brood, gebakken aardappelen, witte rijst en pasta.

Zorg voor voldoende rust.

Het volgen van een dieet is (een kleine) aanslag op je lichaam. Zorg daarom tijdens het volgen van een dieet voor gezonde leefgewoonten om je gezondheid zoveel mogelijk te ondersteunen. Voldoende nachtrust speelt hierbij een belangrijke rol. Zorg tijdens het lijnen voor in ieder geval 8 uur nachtrust.