Je metabolisme is zo uniek als je DNA. Sommige mensen hebben een snelle metabolisme en sommige mensen hebben een langzame metabolisme. Simpel gezegd betekent metabolisme: Je lichaam neemt je voeding op en converteert het naar energie.

Hoe sneller je lichaam dit doet hoe minder kans je hebt dat je lichaam het gaat opslaan als vet. Vet is in feite opgeslagen energie wat je lichaam niet hoeft te gebruiken. Hoe langzamer je metabolisme is, des te sneller je lichaam energie opslaat als vet.

Belangrijkste is nog altijd hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft gedurende de dag. Hoe actief ben je, sport je, doe je zittend of lopend werk? De één heeft bijvoorbeeld 3000 kcal nodig per dag en komt geen gram aan, maar iemand anders komt al aan bij 2500 kcal per dag. Dit heeft puur te maken met hoeveelheid energie dat je verbruikt gedurende dag.

Dus kom je aan, wijt het dan niet alleen maar aan het feit dat je een langzame metabolisme hebt. De grootste factor waarom je aankomt of avalt is nog altijd de hoeveelheid calorieën dat je inneemt in combinatie met je lifestyle.

Maar er schijnen manieren te zijn die ervoor zorgen dat je metabolisme versnelt, waardoor het helpt in het verbranden van calorieën en je sneller vet zal verbranden. Veel mensen hebben er naar eigen zeggen baat bij gehad tijdens het afvallen.

Echter is er het na mijn weten nooit wetenschappelijk bewezen, maar als het voor mensen duizenden mensen werkt dan zal het wel goed zijn. Dus zal ik je 3 tips geven om je metabolisme te versnellen.

3 Tips om je metabolisme te versnellen!

  • Verspreid je maaltijden over de dag

Sommige mensen zeggen dat het niks uitmaakt wanneer je je calorieën inneemt. Of het nu 2000 calorieën in 1 maaltijd zijn of verdeelt is over 6 maaltijden. Maar veel mensen beweren dat het wel degelijk helpt en dat ze zich er ook veel beter bij voelen als de maaltijden verspreid zijn over de hele dag. Persoonlijk denk ik ook dat het gezonder is om je maaltijden te verspreiden, aangezien je lichaam hard moet werken om al je calorieën in één of twee maaltijden te verwerken.

  • Eet op vaste tijdstippen

Net als bij het slapen houdt je lichaam ervan dat je op vaste tijdstippen gaat eten. Bijvoorbeeld om 8 uur ontbijten, 12 uur lunch, 3 uur tussendoortje, 6 uur avondmaaltijd en om 8 uur nog een tussendoortje. Je metabolisme zal hierdoor constant aan het werk zijn. Doe je dit niet dan zal je lichaam eerder energie opslagen omdat het niet weet wanneer je weer calorieën tot je neemt.

  • Bouw meer spiermassa op

Hoe meer spiermassa je hebt des te meer je lichaam zal verbranden. Een halve kilo aan spiermassa zorgt ervoor dat je 50 calorieën per dag meer verbrandt. 4,5 kilo spiermassa zorgt er dus voor dat je lichaam 500 calorieën extra gaat verbranden om te zorgen dat je je spiermassa behoudt. Daarom is het voor krachtsporters ook belangrijk dat ze veel eten. Dit is overigens wetenschappelijk bewezen!

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan ook eens een kijkje bij het metabolisme dieetHet belangrijkste is dat je in elk geval gezond eet zodat je genoeg vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Want teveel eten is niet het probleem, maar ongezond eten is het probleem waarom we aankomen.