Vaak snoepen we meer dan we willen. En ook al willen we graag gezonder leven en minder eten, vaak lukt dit ons niet. Dit komt door gewenning. We zijn van jongs af aan al gewend om zoet te eten. Suiker zit zelfs in babyvoeding. En zo ontstaat langzaamaan een suikerverslaving en soms zelfs een eetstoornis. De enige oplossing is eigenlijk om jezelf langzaamaan te ontwennen van suiker. Oftewel: jezelf aan te leren om andere dingen te eten op de momenten dat je ‘lekkere trek’ hebt. We geven je vijf gezonde en lekkere alternatieven voor verantwoord snoepen. 

Appelchips

Houd jij ook zo van een lekkere zak chips op de bank? Zo’n zak chips leeg eten is natuurlijk nou niet bepaald gezond. En dan hebben we het nog niet eens over de E-nummers. Gelukkig is daar een goed alternatief voor: appelchips. Snijd een appel in dunne schijven en haal ze door wat citroensap met kaneel. Plaats ze op de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in 2,5 uur op 100 graden heerlijk knapperig. Simpel en super gezond. En ditzelfde kun je ook doen met groente in plakjes met zeezout en kruiden.

Bakjes met gezonde snacks

Koop bij de plaatselijke huishoudelijke winkel glazen bakjes die je op elkaar kunt stapelen met een deksel. In deze bakjes plaats je gezonde snacks. Plaats deze etagère op een centrale plek waar je regelmatig langs loopt. Elke keer wanneer je trek hebt in iets, neem je een handje noten of fruit uit deze bakken. Plaats er noten, zaden en gedroogd fruit in. Zo weet je zeker dat je niet ‘graait’ naar iets dat minder gezond is en kun je snel iets eten wanneer je behoefte hebt aan iets te eten.

Een overheerlijke smoothie

verantwoord snoepen

Vind je een milkshake met veel vers fruit ook zo lekker? Een smoothie smaakt vrijwel hetzelfde, maar is super gezond. Maak hem van bevroren fruit zodat je een echt milkshake-idee krijgt. Plaats een halve bevroren banaan, een grote hand bevroren aardbeien en een half blik kokosmelk in de blender. Wat verse plakjes aardbei erbovenop. En smullen maar!

Yoghurt met granola, appel en frambozen

Vaak blijf je maar trek houden ook al eet je regelmatig een verantwoorde snack. Dat komt omdat veel snacks niet echt vullen. Eiwitten en granen daarentegen vullen wel. Plaats een halve appel in kleine schijfjes in een kom en een grote hand frambozen. Daar voeg je biologische granola (van haver) zonder suiker aan toe en een paar lepels Griekse yoghurt (of soja yoghurt). Deze combinatie smaakt overheerlijk en je hebt erna zeker geen trek meer!

Tomaat-mozzarella prikkers

verantwoord snoepen

Vaak denken we dat groenteprikkers veel werk zijn en daarom kopen we de spullen er niet voor. Maar je zet deze groenteprikkers in een minuut in elkaar. Koop een bak cherrytomaatjes, een verse basilicumplant en mini bolletjes mozzarella of blokjes feta. Rijg de tomaatjes, mozzarella, feta en blaadjes basilicum om en om aan een kleine satéprikker. Even een paar druppels balsamico azijn eroverheen sprenkelen en klaar is je heerlijke, verantwoorde snack!