Wat is een uitgebalanceerd voedingsschema?

Je hebt vast wel eens gehoord van een voedingsschema. Misschien heb je er ook wel eens over nagedacht om zelf een te volgen. Maar waarom zou je dit doen? En hoe weet je welke je moet volgen? 

Het voedingsschema dat je nodig hebt hangt af van het doel dat je wilt bereiken.

Waarom een uitgebalanceerd voedingsschema volgen goed voor je is.

Een uitgebalanceerd voedingsschema is niets anders dan een op maat gemaakt schema met wat je moet eten. Nu hoor ik je denken, maar dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Dit ligt iets ingewikkelder dan je denkt. Ieder mens is anders, waardoor ook iedereen zijn lichaam anders werkt. Wat voor het ene lichaam wel werkt kan voor het andere lichaam helemaal niet werken. Dit hangt af van verschillende factoren zoals onder andere je gewicht, doelstelling, lengte en lichaamsbouw. Ook moet er rekening gehouden worden met zaken als allergieën of beperkingen. Hierdoor heeft iedereen een verschillend voedingsschema nodig en kun je er niet zomaar eentje van internet plukken. Daarnaast bereik je ook sneller je doel, omdat je gericht eet en de juiste voeding binnen krijgt in de juiste verhouding.

uitgebalanceerd voedingsschema

Waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillende schema’s beschikbaar. Zo heb je schema’s waarbij je shakes gebruikt, koolhydraatarm eet of groene thee drinkt. Welk schema je volgt, hangt vooral af van het doel dat je hebt. De meest voorkomende reden om een voedingsschema te volgen is afvallen. Als je er een neemt dan moet je vooral letten op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Als je dus wilt afvallen dan is het belangrijk dat je minder calorieën eet dan dat je nodig hebt. Daarbij is het wel van belang dat je je spiermassa behoudt en dus niet te snel afvalt. Daarnaast moet je ook letten op hoeveel koolhydraten en eiwitten je binnen krijgt. Als je in spiermassa wilt aankomen dan is het belangrijk dat je meer eiwitten eet tot 20-25%  en voor koolhydraten is dit 45-55% van de energie inname. Waar je dus op moet letten is, wat je doel is en de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en calorieën die in je voedingsschema staan.

Volhouden van een uitgebalanceerd voedingsschema

Het volhouden van een voedingsschema kan lastig zijn. Vooral als je er eentje volgt die extreem is. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen dan kun je een zogenoemd ‘crash diëten’ volgen. Hierbij eet je dagelijks heel weinig calorieën waardoor je snel afvalt. Je kunt zelfs meerdere kilo’s per week afvallen, maar je energieniveau zal heel laag zijn. Als je een uitgebalanceerd voedingsschema wilt volgen zijn een aantal punten belangrijk.

  • Heb een doel
  • Wees voorbereid om anders te eten
  • Wijs iemand aan die controleert of je je aan je uitgebalanceerd voedingsschema houdt
  • Laat een uitgebalanceerd voedingsschema maken en bespreek deze ook

Hoe lang volg je een voedingsschema?

Hoe lang je een voedingsschema volgt, hangt af van je doel en hoe snel je je doel wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld 5 kilo afvallen, dan kan dit binnen een week maar ook binnen een maand. Als je dit binnen een week is, kun je jezelf afvragen of het wel de juiste manier is. Als je doel is om meer spiermassa te creëren dan volg je een schema waarbij je meer eiwitten eet. Ook hier hangt het ervan af wat je wilt bereiken en of je doel is om te worden zoals Arnold Schwarzenegger of iets gematigder. Kijk dus vooral naar je doel en laat dit meewegen in de lengte van je schema.

Conclusie

Het gebruik van een uitgebalanceerd voedingsschema is dus belangrijk als je je doel wilt bereiken. Hoe lang je een voedingsschema volgt hangt weer af van je doel. Je weet wel dat door dit te volgen je het juiste aantal calorieën, eiwitten en koolhydraten binnen.