Het is weer november dus deze maand kunnen mensen weer overstappen van zorgverzekering. Maar waar moet je op letten en hoe ben je het goedkoopst uit? Wij leggen het je uit.

Hoe werkt verzekeren in Nederland

In Nederland ben je verplicht je te verzekeren voor zorg. Met de verplichte basisverzekering kun je naar de huisarts of naar het ziekenhuis. Naar welke huisarts of ziekenhuis je gaat, hangt af van de afspraken die de zorgverzekeraar maakt met zorgverleners. Voor deze basiszorg betaal je verplicht een eigen bijdrage, bijvoorbeeld voor bepaalde geneesmiddelen of kraamzorg. De verplichte eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico.

Vrije zorgkeuze

De naturapolis is de meest gekozen basisverzekering in Nederland. Hiermee kun je bij zorgverleners terecht waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. Een zorgverzekering met vrije zorgkeuze heet ook wel een restitutiepolis. Je bepaalt dan zelf de zorgverlener. Bij vrije zorgkeuze is de basispremie van je verzekering hoger. Ook wordt de zorg door een zorgverlener die je zelf hebt gekozen tot een wettelijk vastgesteld maximum vergoed door de zorgverzekeraar.

Eigen risico

Het eigen risico is een bedrag dat je eerst zelf betaalt, voordat de zorgverzekeraar iets gaat vergoeden. Dit eigen risico heeft betrekking op zorg uit de basisverzekering en staat los van zorg die is gedekt met aanvullende verzekeringen.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering kun je zorgkosten dekken die niet onder de basisverzekering vallen. Denk aan fysiotherapiebehandelingen of uitgebreid tandartsbezoek. Zorgverzekeraars mogen zelf de prijs en dekking van deze aanvullende verzekeringen vaststellen. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Hoe kun je besparen?

Je kunt besparen op de verzekering door je eigen risico te verhogen. Dan kan tot maximaal 885 euro. Wat dit betekent? Dat het bedrag waar vanaf de verzekeraar de zorg vergoed hoger is. Daar staat wel tegenover dat de premie van de basisverzekering lager wordt, soms tot wel 50 procent van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt. Wanneer doe je dit? Als je weinig zorgkosten verwacht. Juist bij veel zorgkosten, bijvoorbeeld omdat je standaard medicijnen gebruikt voor een aandoening, is het beter het eigen risico niet te verhogen omdat je dan hoge rekeningen tot een groter bedrag zelf moet betalen.

Aanvullende verzekering op maat

Een andere manier om op de verzekering te besparen is om goed te kijken naar de aanvullende verzekering die je afsluit. Ga je vaak naar de fysiotherapeut? Kies dan voor een zorgverzekeraar die een aanvullende verzekering biedt die hierin voorziet. Heb je bijna nooit een fysiobehandeling nodig? Dan is het beter de aanvullende verzekering hier niet op uit te kiezen. Die keer dat je wel naar fysiotherapie moet, kun je dan beter zelf betalen. Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit dan wanneer je je hiervoor zou verzekeren. Dat geldt ook voor tandartsbezoek. Als je alleen maar voor de jaarlijkse controle gaat en verder een goed gebit hebt, kies dan geen uitgebreide aanvullende tandartsverzekering. Daarmee ben je waarschijnlijk veel duurder uit, dan dat je die ene tandartsrekening uit eigen zak betaalt.

Wat verandert er in 2018?

De basisverzekering blijft in Nederland vrijwel hetzelfde. Huisartsen- en ziekenhuiszorg blijft verzekerd. Ook het eigen risico blijft gelijk op 385 euro. De basispremie gaat volgend jaar wel omhoog; naar verwachting met gemiddeld 6 euro per maand. Daarentegen stijgt ook de zorgtoeslag, met 131 euro op jaarbasis voor een eenpersoonshuishouden en met 194 euro voor een meerpersoonshuishouden.

Vergelijken

Om de zorgverzekering te kiezen die het best bij jouw situatie past en het goedkoopst is, kun je het best zorgverzekeringen vergelijken op een prijsvergelijkingswebsite.