Waarom vrouwen aan krachttraining moeten doen

Dat je gaat afvallen door gezonder te eten en te sporten is bij iedereen wel bekend. Maar wat veel mensen, en met name vrouwen, niet weten is dat je ontzettend snel gewicht verliest als je naast je dieet ook aan zware krachttraining doet.

In dit artikel wil ik meer vertellen over krachttraining en afvallen voor vrouwen. Ik merk dat veel vrouwen op de een of andere manier nogal wat huiverig reageren zodra ze het woordje ‘krachttraining’ horen.

In de sportschool zie ik overigens weinig vrouwen die met losse gewichten trainen.

Het is jammer dat er onder vrouwen nog weinig kennis bestaat over hoe krachttraining daadwerkelijk kan helpen aan een mooi en slank figuur. Er wordt vooral verteld dat je veel cardio-oefeningen moet doen om de laatste pondjes kwijt te raken.

Dit wil niet zeggen dat je door middel van cardio niet kunt afvallen. Natuurlijk val je af als je veel gaat hardlopen, mits je meer calorieën verbruikt dan je inneemt. Maar het beste resultaat bereik je als je een combinatie doet van cardio en krachttraining.

Veel voorkomende misverstanden

krachttrainingWaarom trainen veel vrouwen nog niet met losse gewichten?

Dat veel vrouwen niet aan krachttraining doen heeft waarschijnlijk te maken met enkele misvattingen die over deze training bestaan.

Ze denken vaak dat krachttraining ze te groot en gespierd maakt. Ook wordt vaak gedacht dat vrouwen geen spieren kunnen aanmaken en dat het daardoor een verspilling van tijd is.

Daarnaast horen vrouwen weleens dat krachttraining gevaarlijk zou kunnen zijn omdat hun lichaam niet is gebouwd om te trainen met zware weerstand.

Deze misverstanden zijn geheel onterecht. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen helemaal niet groot en erg gespierd kunnen worden, simpelweg omdat ze daar genetisch niet voor gebouwd zijn.

De hormoonverschillen tussen mannen en vrouwen zijn dusdanig zo groot dat vrouwen eenmaal niet kunnen groeien door krachttraining. Mannen bezitten namelijk ongeveer 10 tot 30 keer meer hormonen dan vrouwen.

Waarom wel krachttraining?

Voor vrouwen zijn er veel gezondheidsvoordelen te behalen wanneer er met redelijk zware, losse gewichten wordt getraind.

Naast losse gewichten kun je ook met de kettlebell trainen. Dit is tevens een uitstekende methode om extra spierkracht te ontwikkelen, maar ook om snel af te kunnen vallen.

Hieronder 6 redenen waarom je als vrouw vaker aan krachttraining zou moeten doen.

  1. Je verbrandt meer calorieën

Doordat je meer spieren ontwikkelt, ga je de hele dag door meer calorieën verbranden, ook in ruststand. In de praktijk komt het ongeveer neer op 50 extra calorieën die je dagelijks verbrandt voor elke halve kilo extra spierweefsel die je lichaam aanmaakt. Op deze wijze voorkom je de aanmaak van vetreserves.

  1. Je vetmassa gaat flink omlaag

Indien je 2 a 3 keer in de week aan krachttraining gaat doen, zul je meer vetmassa verliezen dan dat je in gewicht aankomt door spiermassa. Door extra spierweefsel aan te maken neemt je gewicht toe met gemiddeld ¾ kilo. Tegelijkertijd verlies je maar liefst 1.5 kilo vet. Hierdoor val je dus sneller af.

  1. Je wordt (mentaal) sterk

Zodra je regelmatig je spieren traint, neemt je kracht ongeveer met 30% – 50% toe. Je zult snel voelen dat je fitter wordt en meer in je eigen kracht gaat staan.

In de praktijk merk je dit doordat je zelfvertrouwen toeneemt of bijvoorbeeld dat je je kinderen en boodschappen makkelijker kunt optillen. Ook verklein je door krachttraining de kans op blessures.

  1. De kans op diabetes neemt af

In de maatschappij zien we een trend waarbij het aantal mensen met diabetes type 2 enorm toeneemt. Door aan krachttraining te doen verlaag je de bloedglucosewaarde. Ook heeft krachttraining een positief effect op de stofwisseling.

  1. De kans op hart- en vaatziekten verkleint

Door je spieren extra hard te trainen verbeter je je cholesterol en bloeddruk. Hierdoor word je gezonder en maak je minder kans op hart- en vaatziekten.

  1. Je krijgt sterkere botten

Na je 20e worden je botten niet meer sterker. Dit kun je alleen maar bereiken door krachttraining. Het voorkomt tevens dat je op latere leeftijd last krijgt van osteoporose.

Kortom, krachttraining is zeker geschikt voor vrouwen. Je krijgt er niet alleen een slanker en strakker lichaam van, maar je wordt ook nog eens sterk

Summary
6 x Waarom vrouwen aan krachttraining moeten doen.
Article Name
6 x Waarom vrouwen aan krachttraining moeten doen.
Description
Afvallen door middel van gezond eten en meer beweging is bij ons wel bekend, maar wat veel vrouwen niet weten is dat je door middel van een combinatie van Cardio en Krachttraining snel kunt afvellen. Daarnaast heeft deze combinatie nog veel meer voordelen.
Author
Dieet & Afvallen