Vitamines en mineralen zijn kleine stofjes die het lichaam uit de voeding haalt. Je lichaam heeft die voedingsstoffen nodig voor belangrijke processen. De B vitamines zijn bijvoorbeeld nodig voor een goede stofwisseling en om energie uit de voeding te halen. Vitamine D en calcium zijn belangrijk voor gezonde botten. Maar soms heb je extra vitamines nodig, zoals bij ziekte. Dan zijn multivitamines een oplossing. Maar wanneer is het nodig om multivitamines te gebruiken?

Multivitamines als aanvulling

Als je gezond eet krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. Drink elke dag anderhalf tot twee liter water en eet genoeg groente, fruit en volkorenproducten. Vitamines en mineralen komen voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Varieer volop zodat je lichaam genoeg binnenkrijgt. In sommige situaties heeft je lichaam meer voedingstoffen nodig dan er uit je voeding komt. Dit tekort vul je aan door multivitamines in te nemen. Multivitamines bestaan uit een combinatie van vitamines, mineralen en sporenelementen zoals calcium en ijzer.

Wanneer heb je extra vitamines nodig?

  • Als je tekorten hebt, of een risico daarop
  • Als de behoefte aan vitamines en mineralen hoger is

multivitamines

Tekorten

Een tekort aan vitamines kan verschillende klachten geven, zoals vermoeidheid, slapeloosheid en een mindere concentratie. Als er bij jou een vitaminetekort is vastgesteld, moet je dit aanvullen. Ook kan je een risico op tekorten hebben. Bij ziekte of ouderdom eet je misschien niet genoeg. Vegetariërs en veganisten hebben een risico op tekorten omdat sommige vitamines alleen in dierlijke producten zitten, zoals vitamine B12. Vitamine D maak je zelf aan in de huid met behulp van de zon, maar in de winter kan je sneller een tekort krijgen. Bij een donkere huid maak je deze vitamine minder aan. Ook dan is aanvulling nodig. Is er een tekort aan één vitamine, dan kan je die apart nemen. Als er meerdere tekorten zijn, of bij een slechte weerstand, kan je beter multivitamines gebruiken.

Hogere behoefte

In sommige situaties kan je een hogere behoefte aan vitamines hebben. Bijvoorbeeld als je veel sport. Ook hebben mensen in bepaalde leeftijdscategorieën meer vitamines nodig:

  • Baby’s tot 3 maanden hebben extra vitamine K nodig en kinderen extra vitamine D voor een gezonde groei van de botten
  • Zwangere vrouwen hebben extra foliumzuur en vitamine D nodig voor een gezonde groei van de baby
  • 50 plussers en ouderen hebben extra vitamine D nodig

Soorten en merken multivitamines

Er zijn multivitamines voor verschillende doelgroepen. De verhouding tussen de vitamines en mineralen is op deze specifieke groep afgestemd. Er zijn aparte vitamines voor kinderen, volwassenen en 50 plussers. Maar ook voor sporters, vegetariërs en zwangere vrouwen zijn er speciale preparaten. Ook vind je verschillende uitvoeringen. Naast capsules en tabletten zijn er ook poeders, bijvoorbeeld handig wanneer je moeite hebt met slikken. Tenslotte zijn er veel verschillende merken, met elk een eigen selectie multivitamines.

Heb jij momenteel wat meer vitamines nodig? Kijk dan eens in de winkel of online en vind geschikte multivitamines voor jou.

Bewaren

Bewaren