Weight Watchers is een bedrijf wat wereldwijd actief is en gevestigd is in de VS. WeightWatchers biedt verschillende producten en diensten aan die mensen helpen bij het afvallen, gezonde gewoonten, fitness en mindset. 

Je kan op 3 verschillende manieren deelnemen aan Weight Watchers:

– Online via de website van Weight Watchers en hun App

– Online of telefonische coaching door een Weight Watchers coach

– Via persoonlijke ontmoetingen 

weight watchers

Weight Watchers probeert haar programma voor gezonde leefstijl gewoonten en voedingsadviezen af te stemmen op wat de wetenschap er over te zeggen heeft. 

In 2015 is een onderzoek gehouden om te bekijken of het überhaupt wel zin heeft om deel te nemen aan het Weight Watchers programma. Een groep deelnemers werd 12 maanden lang gevolgd en vergeleken met een controle groep die niet deelnaam aan Weight Watchersprogramma. Na 12 maanden hadden de Weight Watchers deelnemers 2,6% meer gewicht verloren dan mensen die niet deelnamen. Dit zegt overigens niet veel over de effectiviteit van het Weight Watchers programma; met een andere dieetvorm had men wellicht meer gewicht kunnen verliezen?

Weight Watchers is een gigantisch bedrijf. Het is genoteerd aan de New York Stock Exchange, het heeft een jaaromzet van bijna 2 miljard dollar en er werken meer dan 25 duizend mensen.

weight watchers

Motivatie

De oprichtsters van Weight Watchers, Jean Nidetch, is met Weight Watchers gestart nadat ze zelf veel af viel door een dieet wat ze zelf had bedacht. Waar ze het meeste moeite mee had was gemotiveerd blijven. Niet alleen om het streefgewicht te behalen maar ook om deze vast te houden.

Om deze reden zijn bijeenkomsten al vanaf de oprichting van Weight Watchers onderdeel van de formule. Door met een groep af te spreken kan je elkaar motiveren en scherp houden. Het is een stok achter de deur die voor veel mensen werkt. Iedereen verteld aan een groep anderen natuurlijk liever een succesje dan een faalpoging in de strijd tegen overgewicht. 

Bij Weight Watchers heb je als deelnemer daarom de mogelijkheid om wekelijks bijeenkomsten te volgen. Tijdens deze bijeenkomsten leer je ook dingen over gezonde voeding en afvallen die je weer kunt gebruiken voor het behalen van je streefgewicht. 

Het is bij deze bijeenkomsten gebruikelijk dat de deelnemers zich moeten wegen. Dit is voor veel mensen natuurlijk weer een wekelijks moment van de waarheid. En je wilt natuurlijk niet achter blijven bij de groep door ook niet wekelijks een daling in je gewicht te laten zien.

Online

Uiteraard is ook Weight Watchers met zijn tijd mee gegaan en is er een online community. Dit is voor de mensen die niet naar de bijeenkomsten willen gaan. Je kan dan online seminars volgen zodat je op die manier je kennis over afvallen en gezonde voeding kan uitbouwen. 

Via een App of de website kan je Weight Watchers online volgen. 

Online heb je ook toegang tot recepten en kan je in contact komen met andere deelnemers aan Weight Watchers om ervaringen uit te kunnen wisselen. 

weight watchers

Smart Points

Om het afvallen simpel te maken heeft Weight Watchers een systeem wat Smart Points heet. In plaats van het opleggen van restricties of het tellen van calorieën werken de deelnemers met dit systeem. 

Wat ze gedaan hebben is ieder voedingsmiddel een aantal Smart Points geven (voor bepaalde porties natuurlijk). Op deze manier kan je bijvoorbeeld toch iets eten waar veel suiker in zit of wat erg vet is. Het kost je gewoon meer Smart Point dan iets gezonds. Hierdoor kan je blijven eet wat je wilt. Pak je iets ongezonds (met veel Smart Points) dan betekend dit dat je minder van andere dingen kan eten die dag. 

Het aantal Smart Points wat je per dag mag eten is afhankelijk van je geslacht, je leeftijd, lengte, gewicht en je afvaldoelstellingen en is dus voor iedere deelnemer persoonlijk. Je kunt je voorstellen dat een 30 jarige man van 1,98 meter meer mag eten dan een 60 jarige vrouw van 1,56 meter. 

Het leuke van het Smart Point systeem is dat je ook punten kunt verdienen. Dit doe je door te bewegen of te sporen. Heb je vandaag gefietst naar je werk? Dan heb je punten verdiend en kan je vandaag wat extra’s eten. 

Het grootste voordeel van het Smart Point systeem is voor veel deelnemers dat ze gewoon alles mogen blijven eten. Dit heeft ook in sociale situaties zijn voordelen. Een verjaardag? Je hoeft geen nee te zeggen tegen dat gebakje en kunt gewoon meedoen zonder mensen uit te hoeven leggen dat je een (ingewikkeld) dieet aan het volgen bent. Het eten van het gebakje heeft natuurlijk wel de consequenties voor je punten. Die gaan snel op door het eten van het gebakje waardoor je vanavond minder mag eten. 

Het is overigens niet zo dat je kan gaan leven op een dieet van ongezonde voedingsmiddelen zoals pizza en patat. Dergelijke voedingsmiddelen kosten je veel punten waardoor je over de gehele dag gezien niet veel mag eten. Voor een goed gevulde maag kan je het beste kiezen voor gezonde voedingsmiddelen zoals groenten en vis. Deze kosten relatief weinig punten zodat je daar meer van mag eten.

Weight Watchers is niet aan te bevelen voor mensen die snel willen afvallen. Bij WeightWatchers is de aanpak die geleidelijk is maar op de lange termijn wel voor resultaten zorgt. De meeste mensen die Weight Watchers volgen vallen per week tussen de 0,5 en 1 kg af. Het voordeel van deze geleidelijke daling van gewicht is dat het beter vol te houden is dan bijvoorbeeld een crash dieet waarmee je sneller kunt afvallen. Snel afvallen is natuurlijk leuk maar belangrijker is dat je een dieet kunt volhouden. Dit vergroot de kans op het bereiken van je streefgewicht en tevens zul je het bereikte streefgewicht makkelijker kunnen vasthouden.