Afvallen met shakes is al jaren populair als een handig en moeiteloze vorm van afslanken. Nu is het niet verstandig om alleen maar shakes te drinken om gewicht te verliezen. Dit kan zelfs averechts werken doordat je lichaam tegenstribbelt en niet goed kan omgaan met het lage aantal dagelijkse calorieën. De toepassing van een shake als maaltijdvervanger is echter een doeltreffende methode om meer eiwitten in het eetpatroon te krijgen. Whey proteïne is een supplement dat hiervoor geschikt is en dient als toevoeging op een gezond voedingspatroon.

Wat is whey proteïne?
De meest natuurlijke vorm van eiwitsupplementen is whey proteïne. Het is een belangrijk ingrediënt in afslankproducten en maaltijdvervangers. Doordat whey proteïne niet veel koolhydraten en vetten bevat maar wel rijk is aan belangrijke aminozuren en hiernaast snel verteerd wordt is het een populair onderdeel van veel andere supplementen.

Wat doet het?
Whey eiwitten zijn niets anders dan de eiwitten die je met voeding binnenkrijgt. Het wordt veelvuldig gebruikt door krachtsporters die extra eiwitten nodig hebben en niet voldoende eiwitten binnenkrijgen door middel van voeding. De voordelen van whey zijn ruim gedocumenteerd in onderzoeken zoals dit onderzoek. Voor afvallen heeft het echter ook nut. Het helpt bij het behoud van spiermassa tijdens het afvallen en bevordert het herstel van trainingen als er gesport wordt.

Vooral het behoud van spiermassa is een belangrijk aspect doordat spieren meer calorieën verbruiken dan vet. Zo verbruikt het lichaam 3,18 kcal per dag per kilo spieren. Het is hiernaast een effectieve methode om snel eiwitten in te nemen zonder koolhydraten en vetten. Door de inname van eiwitten te verhogen verandert de verhouding van eiwitten, koolhydraten en vetten. Als de calorie inname hetzelfde blijft dan worden er minder koolhydraten en vetten genuttigd terwijl het aantal eiwitten toeneemt.

Kun je teveel whey proteïne nuttigen?
Als er teveel whey genuttigd wordt dan kan dit tot negatieve gevolgen leiden. Dit is voornamelijk het geval als whey proteïne het grootste deel van het voedingspatroon omvat waardoor andere belangrijke voedingsstoffen niet genuttigd worden. Dit kan leiden tot tekorten aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. Om dit te voorkomen is het verstandig om het gebruik te beperken tot het vervangen van enkele maaltijden.

Heb jij ervaring met whey proteïne? Laat het ons weten in de reacties.